Pirmiausia, nuosekliai tęsiame pažadą kurti daugiau vietų darželiuose. Per dvejus metus naujų vietų sukurta jau per tris su puse tūkstančio, arba ne mažiau negu pusė, kiek kadencijos pradžioje trūko vietų darželiuose. Iš jų - 1 000 naujų vietų savivaldybės darželiuose ir 2 500 tūkstančio vietų privačiuose, įgyvendinant 100 eurų paramos programą.

Šį pavasarį startavo jau antrasis Gyvenamosios aplinkos gerinimo programos etapas, kas išvertus į nebiurokratinę kalbą reiškia dar daugiau kokybiškų gatvių, kiemų ir žaliųjų erdvių mieste. Per dvejus metus Vilniuje buvo išasfaltuota daugiau kaip 70 km gatvių. Šiemet būsime suremontavę visus daugiabučių kiemus, dėl kurių remonto į mane ar savivaldybę kreipėsi gyventojai, o tai - beveik tūkstantis arba pusė visų Vilniuje esančių daugiabučių kiemų.

Tokio kiemų remonto bumo Vilniuje nėra buvę, kaip ir bumo naujai klojamų šaligatvių, kurių vien šiemet suplanuota nutiesti 15 km (pernai paklota 9 km). Esame užsibrėžę šiemet taip pat sutvarkyti 10 Vilniaus parkų ir skverų, atnaujinti Vingio parką, nutiesti ne mažiau kaip 10 km dviračių takų, pasodinti rekordinį skaičių – daugiau nei 1 000 vnt. - naujų medžių.

Ne vienas vilnietis pastebėjo, kad sumažėjo šilumos kaina. Per dvejus metus ji sumažėjo netgi daugiau, nei žadėjau per rinkimų kampaniją – ne 20 procentų, o beveik trečdaliu (28 proc.). Iš monopolininko perėmę šilumos ūkį ir grąžinę jį vilniečiams, sieksime, kad šilumos kaina ir toliau mažėtų, o bet kokius kainos pokyčius labai skaidriai ir aiškiai pagrįsime (VIP ložių ir teniso kortų nuomos kaštų įskaičiavimai į šilumos kainą laikai jau praėjo).

Pirmieji Lietuvoje pradėjome vaikų globos namų reformą. Per dvejus metus atsisakėme jau dviejų vaikų globos namų, iš kurių vaikai buvo perkelti gyventi į draugiškas šeimynas, o globos namų patalpos atiduodamos naujiems vaikų darželiams.

Vilniečiai vėl sugrįžo prie atsinaujinusios Neries krantinės – pernai suremontuota daugiau kaip 6 km tris dešimtmečius neliestos krantinės, o šiandien ja jau galima bėgioti, nebijant nusisukti kojos, stumti vaikišką vežimėlį. Dar šiemet planuojame pradėti naujos aukštutinės krantinės terasos įrengimą.

Ilgus metus auginta sostinės skola buvo suvaldyta, o per praėjusius metus sumažėjo net 70 mln. eurų. Tai lėmė atsakingas naujosios miesto administracijos finansų valdymas ir sutvarkytas savivaldybių įmonių, kurių dauguma pernai išlipo „į pliusą“, valdymas. Dėl to, priešingai negu iki 2015 metų, galima buvo pradėti anksčiau atidėliotus darbus bei didinti jų apimtis. Pavyzdžiui, skirsime net 4 kartus didesnį finansavimą darželių būtiniausioms reikmėms - kanceliarinėms ir ūkinėms prekėms, net 127 darželiuose bus atnaujinti patalynių komplektai, kas nebuvo daryta pastaruosius kelis dešimtmečius.

Vilniuje atsiranda vis daugiau ir geriau apmokamų darbo vietų - pernai gerai apmokamų (nuo 1000 EUR) darbo vietų skaičius Vilniuje išaugo net 11 tūkst., steigiasi nauji tarptautiniai verslo ir paslaugų centrai. Gyvenimas verda pernai atidarytame didžiausiame Baltijos šalyse startuolių parke „Vilnius Tech Park“, prie kurio kūrimosi savivaldybė taip pat ženkliai prisidėjo.

Dar daug iššūkių laukia artimiausius dvejus metus. Didžiausias iššūkis – atnaujinti ne mažiau kaip pusę viso Vilniaus viešojo transporto parko. Iškėlėme sau tikslą atnaujinti visus miesto autobusus – jis bus pasiektas dar šį rudenį į gatves išvažiavus naujam privačiam vežėjui, prie kurio vėliau prisijungs ir savivaldybės įmonės šiuo metu perkami 150 naujų, ekologiškų autobusų. Iš Europos Sąjungos lėšų įsigysime ir ne mažiau kaip 30 naujų troleibusų. Tokio ženklaus viešojo transporto atnaujinimo mieste dar nėra buvę.

Vilniuje toliau sėkmingai įgyvendiname nacionalinės reikšmės projektus. Lietuvoje trūkstant baseinams, kuriuose vaikai mokytųsi plaukti (mano tikslas, kad visi jaunieji vilniečiai mokėtų plaukti), šį mėnesį baigsime net dviejų baseinų - Lazdynų daugiafunkcinio centro ir mažojo baseino Fabijoniškėse - pirkimo darbus, bus pasirašytos sutartys su statybų konkursų nugalėtojais. Toliau tęsiamas privataus investuotojo į daugiafunkcį kompleksą Šeškinėje konkursas, kuriame jau yra bent trys aiškūs dalyviai. Tvarkoma Lukiškių aikštė, o netrukus bus skelbiamas ir paminklo bei aikštės tautos patriarchui Jonui Basanavičiui statybos konkursas.

Kai kam po šio teksto gali iškilti neatitikimų su kai kurių politikų klaidinančiais pasisakymais, neva „Šimašius per dvejus metus nupjovė tik vieną tują“. Patikslinu: bent šešias tujas ir keletą gudobelių, trukdžiusių vaizdingoje vietoje Žvėryne tiesti naują dviračių taką vilniečiams. Ir tokio likimo Vilniuje sulauks visi žemgrobiai.