2015 metų vasarą Širvintų rajono savivaldybės taryba patvirtino savivaldybės administracijos struktūrą su 122 pareigybėmis, tuo metu panašus darbuotojų skaičius ten ir dirbo. Netrukus paskelbta savivaldybės administracijos reorganizacija, kurios tikslas – efektyvesnis savivaldos valdymas ir sutaupytos mokesčių mokėtojų lėšos.

Po pusmečio atleisti 24 administracijos darbuotojai (t. y. 20 proc.), o 2016 m. vasarį be teisinio pagrindo atleidžiamos gerbiamos medikės: poliklinikos vadovė N. Dimšienė ir ligoninės direktorė L. Meškauskienė, taip pat ir kitos ilgus metus Širvintų labui dirbusios asmenybės. Galima tvirtai teigti, kad visi atleidimai buvo neteisėti, o visų atleistųjų nuodėmė – priklausymas ne Darbo partijai, arba tiesiog taip panorėjo merė.

Reformos rezultatų ilgai laukti nereikėjo. Teismo sprendimu darbuotojai vienas po kito grąžinami į darbą, o administracijos darbuotojų pareigybių skaičius padidinamas nuo 122 iki 130, t. y. daugiau, nei jų buvo prieš reorganizaciją.

Bet didžiausia skriauda ta, kad lėšos, skirtos viso rajono žmonėms, panaudotos neracionaliai dėl neteisėtų sprendimų. Suma išties įspūdinga, siekianti kone ketvirtį milijono eurų: darbuotojų kompensacijos už priverstines pravaikštas, bylinėjimosi išlaidos ir t. t.

Paprastas pavyzdys – vasario 7 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas grąžino L. Sargelienę į prieš tai eitas arba lygiavertes valstybės tarnautojo pareigas. Jai iš Širvintų rajono savivaldybės administracijos priteisti 7755 eurai, tad neatskaičius mokesčių gaunasi apie 10 000 eurų, o kur dar priverstinės pravaikštos, bylinėjimosi išlaidos… Nutartis neskundžiama. Ji ypač svarbi, nes pagal ją bus formuojama kitų teismų praktika panašiose bylose. Ir tai tik teismo priteistos išlaidos, neskaičiuojant nuolatinių savivaldybės sąnaudų bylinėjantis. O jei šį skaičių dar padaugintume iš 24 darbuotojų?

Dėl sutaupytų lėšų, manau, klausimų jau nekyla. Taip pat akivaizdu, jog merė sukūrė netinkamą psichologinę atmosferą ne tik Širvintų rajono savivaldybės administracijoje, bet ir pasėjo baimę visame rajone.

Įdomu, ar šito tikėjosi ją rinkę žmonės? Manau, kad ne, bent jau didžioji jų dalis. Deja, Ž. Pinskuvienės surengtas Širvintų rajono politinis spektaklis, neteisėtai atleidžiant darbuotojus, yra tik viena iš klaidų. Dar vienas spektaklis – per kraštus besiliejantis populizmas, kurį puikiai iliustruoja milžiniškos reprezentacinės išlaidos 2017 metams – 100 000 eurų (tuo tarpu prieš tai buvusi valdžia tam skirdavo 5000 litų).

Reziumuojant – ketvirtis milijono bus skirtas skoloms už neteisingus sprendimus apmokėti, o 100 000 eurų – tik vieno žmogaus tuštybei patenkinti.