Visada gresia pavojus, kad prasiverš pyktis, noras suvesti sąskaitas, nubausti „kaltininką“. Derybos dėl „Brexit“ nebus išimtis, juolab, kad pastaruoju metu atsakingi ES pareigūnai švaistosi kategoriškais pasisakymais.

„Brexit“ buvo nelauktas ir skaudus šokas ES. Lyg tol šalys veržėsi tapti jos nariais, o dabar viena valstybė nusprendė, kad narystė nepageidaujama ir nenaudinga. Palikti sąjungą nutarė ne kokia nors Balkanų atsilikėlė, bet viena pakiliausių jos narių, šalis, kuri yra Europos finansų centras, kurios universitetai yra patys geriausi visame žemyne, kurios ginkluotosios pajėgos iš moderniausių. Britanija yra viena didžiausių ES biudžeto donorių. 2015 m. jos įnašas sudarė 12,57 proc. viso biudžeto; Lietuvos įnašas buvo 0,29 proc.

Nuo pat pradžios buvo aišku, kad ES derėsis kietai, kad Londonas iš ES nesulauks tokių palankių prekybos sąlygų kaip Šveicarija ir Norvegija. Iš tiesų ES nėra švediškas stalas, negalima rinktis gardžiausių skanėstų, kaip laisva prekyba, atsisakant to, kas mažiau skanu, pvz., laisvas žmonių judėjimas, arba prievolė įgyvendinti Europos teisingumo teismo nuosprendžius. Briuseliui yra svarbu įrodyti kitoms ES narėms, kad neracionalu sekti Britanijos pavyzdžiu, kad nutarimas atsiskirti sukels Britanijai skaudžių ūkinių pasekmių, pakenks gyvenimo lygiui, apsunks žmonių kasdienį gyvenimą.
ES nėra švediškas stalas, negalima rinktis gardžiausių skanėstų, kaip laisva prekyba, atsisakant to, kas mažiau skanu, pvz., laisvas žmonių judėjimas, arba prievolė įgyvendinti Europos teisingumo teismo nuosprendžius.
Kęstutis Girnius

ES turi teisę ginti savo interesus, visiems priminti, kiek jie laimi iš narystės sąjungoje, ir kiek bus pralošta, jei nutariama ją palikti. Vis dėlto kai kurie ES politikai kelia perdėm griežtus reikalavimus Britanijai, tuo siekdami jai pakenkti ir ją nubausti už precedento neturinčio nutarimo skirtis su ES. Praeitą sekmadienį Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris Vokietijos dienraščiui „Bild“ pasakė, kad Britanijai tektų atsisakyti vilčių susitarti dėl prekybos, jeigu ji atmestų ES siūlomas sąlygas.

Londonas turės pasirinkti „valgyti, kas ant stalo, arba visiškai neiti prie stalo.“ Taip kalbama su nemėgstamu svainiu, o ne su ilgalaikiu partneriu ir sąjungininku. Tai ne pirmas toks Junckerio pasisakymas. Spalį jis aiškino, kad ES privalo būti „nepalenkiama“, kai nagrinės Didžiosios Britanijos sąlygas dėl išstojimo iš Bendrijos. Negalima „viena koja būti čia, o kita – ne.“ Pasak Junckerio, Britanija rizikuoja „sutrypti viską, kas buvo pastatyta“ per šešis Europos integracijos dešimtmečius.

Šiomis dienomis Olandijos dienraštis „De Volkskrant“ išspausdino nutekintas ES derybų strategijos metmenis, kuriuose nurodoma, kad Britanijai bus suteiktas priėjimas prie bendros rinkos tik tuo atveju, jei galios laisvas judėjimas. Nurodoma, kad ES ketina iškelti Britanijai bylą, jei Londonas atsisakytų sumokėti į ES biudžetą apie 60 milijardų eurų, kuriuos ji esą skolinga už anksčiau priimtus įsipareigojimus. Trečiadienį ES vyriausiasis derybininkas Michelas Barnieris pareiškė, kad Didžioji Britanija privalo susitarti, ką ji yra skolinga Europos Sąjungai, kad būtų galima pradėti derybas dėl būsimos prekybos sutarties. Pasak Barnierio, Britanija turi apsimokėti savo sąskaitas – „ne daugiau ir ne mažiau“. Vargu, ar Londonas pritars šitokiam išankstiniam reikalavimui dėl derybų pradžios, ar sutiks pervesti tokią milžinišką pinigų sumą, juolab, kad Vyriausybės teisininkai, taip pat Lordų rūmai priėjo išvadą, kad Didžioji Britanija gali teisėtai palikti ES be jokių mokėjimų.
Nuolat skelbiama, kad demokratija yra viena pagrindinių ES vertybių, bet kai demokratiškai priimamas sprendimas, kuris netinka Briuseliui, skubama jį apeiti arba panaikinti.
Kęstutis Girnius

Ko gero, šie ultimatyvūs pasisakymai yra derybų strategijos dalis. Iš pradžių skelbi griežčiausius reikalavimus, kad galėtum vėliau dalį jų atsisakyti kompromiso vardan. Vis dėlto ES persistengia. Didžioji Britanija nėra ES priešas, nutarimą palikti priėmė šalies gyventojai per referendumą, o ne kokie nors karininkai po perversmo. Naujos apklausos rodo, kad „Brexit“ priešininkai pradeda susitaikyti su likimu. Kaip ir „Brexit“ šalininkai, jie nori riboti migraciją, ir kad migrantai iš ES būtų traktuojami taip pat kaip migrantai iš kitų šalių.

Nuolat skelbiama, kad demokratija yra viena pagrindinių ES vertybių, bet kai demokratiškai priimamas sprendimas, kuris netinka Briuseliui, skubama jį apeiti arba panaikinti. Prisiminkime, kad Airijai atmetus Lisabonos sutartį, tuojau buvo reikalaujama rengti dar kitą referendumą. Britanijos nutarimas yra didelis smūgis ES, turės neigiamų pasekmių daugeliui ES šalies piliečių. Bet jei demokratija iš tiesų gerbiama, reikia susitaikyti su nelauktais ir nemaloniais sprendimais. Europos sąjunga nėra kalėjimas, kas nori gali išstoti, ir dėl to neturėtų nukentėti.
Negana rūpintis savais emigrantais. Reikia žvelgti plačiau, ne tik kartoti trafaretinius šūkius apie pamatines vertybes. Bent viešumoje Lietuvos „geležinė ledi“ nerodo nei deramos drąsos, nei tvirtumo, nei vaizduotės.
Kęstutis Girnius

Jeigu skyrybos bus sunkios, ir prives prie didelio Britanijos gyvenimo lygio nuosmukio, santykiai tarp Britanijos ir ES pablogės. Tuo atveju augtų piliečių reikalavimas atsiriboti nuo Europos, mažinti bendradarbiavimą gynybos srityje, nors Britanija liktų NATO nare. Dėl to sumažėtų Lietuvos saugumas, juolab, kad Britanijoje atsirastų balsų, klausiančių, kam ginti tuos, kurie tau kenkia.

Lietuva neturi itin glaudžių santykių su Didžiąja Britanija, nesulaukia nei ypatingo Londono dėmesio, nei didesnių investicijų. Bet Britanijos valdžia draugiškai nusiteikusi, tvirtai palaiko Lietuvos suverenumą, skeptiškai vertina Rusiją, pasisako už sankcijų jai pratęsimą ir stipresnį NATO vaidmenį Baltijos jūros regione. Saugumo srityje ji viena svarbiausių Lietuvos sąjungininkų.

Kol kas Lietuva laikosi gana pasyviai derybų su Britanija atžvilgiu. Gruodį susitikusi su Barnieriu, prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė palaikanti visoms pusėms priimtiną bendradarbiavimo modelį, bet laisvas asmenų judėjimas ir kitos pamatinės laisvės negali būti pamintos. Ji ne kartą pabrėžė, jog ES turi užtikrinti, kad Britanijoje gyvenantys lietuviai nepatirtų jokios diskriminacijos, jiems būtų suteiktos visos socialinės garantijos.

Negana rūpintis savais emigrantais. Reikia žvelgti plačiau, ne tik kartoti trafaretinius šūkius apie pamatines vertybes. Bent viešumoje Lietuvos „geležinė ledi“ nerodo nei deramos drąsos, nei tvirtumo, nei vaizduotės. Laikas užimti ryžtingesnę poziciją, pabrėžti, kad Briuselio derybininkai turi švelninti toną ir reikalavimus, kad svarbu užtikrinti, kad Britanijos gyventojai nesijaustų atstumti ir nuskriausti, kad ji liktų sąjungininke.

Prezidentė turėtų stengtis sutelkti panašiai manančias valstybes ir įtikinti kitas. Laiko nėra daug, laikrodis tiksi. Prieš ketverius metus jai buvo įteiktas prestižinis Karolio Didžiojo apdovanojimas, labiausiai už Andriaus Kubiliaus Vyriausybės nuveiktus darbus. Jei ji gebėtų reikšmingai prisidėti prie sėkmingų ES ir Britanijos derybų baigties, ji būtų verta kito panašaus apdovanojimo.