Įtarimai dėl nusikalstamos veikos – papirkimo ir prekybos poveikiu – pateikti vienam didžiausių Lietuvos verslo koncernų. Dėl stambiausios kyšių sumos – 106 tūkstančiai eurų. Įtariamasis – dar vienos Seime buvusios ir esančios partijos dabar jau ekslyderis.

Ne vien žiūrovai sėdėję prie ekranų nepatikėjo buvusio Liberalų sąjūdžio ekspirmininko Eligijaus Masiulio pasaka apie paskolų bobutę – „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį. Teisėsauga ne tik nepatikėjo – STT viešai paskelbė, turinti duomenų, kad mažiausiai du Seimo nariai galėjo veikti koncerno naudai.

Į didžiausios politinės korupcijos tyrimą įtraukiama vis daugiau veidų – paaiškėjo, kad ir vienas iš Kelių direkcijos vadovų Daivis Zabulionis savo pareigų neteko dėl to, kad nuolat susitikinėjo su savo senu draugu Raimondu Kurlianskiu. Susitikimai, matyt, turėjo rezultatų. STT turi duomenų apie galimą tarnybinį nusižengimą.

Keista vis dėlto yra tai, kad tokių neregėtų mastų – ir sumomis, ir žmonėmis – korupcijos skandalas žiniasklaidos ir politikos aktualijose minimas vos puse lūpų ir greitai, pernelyg greitai stumiamas į paraštes. Kas priverčia visus tylėti? Kokiais tinklais ir ryšiais supančiota žiniasklaida ir politikai?

Vienas stambiausių verslo koncernų pats valdo žiniasklaidos įmonių grupę, likusi žiniasklaida, matyt, sėkmingai valdoma reklamos pinigais. „MG Baltic“ valdo 80 įmonių – alkoholio, žiniasklaidos, nekilnojamojo turto, prekybos, statybos ir kitų. „MG Baltic“ ryšių ir poveikio voratinklis akivaizdžiai apraizgęs ir supančiojęs ne tik žiniasklaidą, bet ir daugelį kitų įmonių bei politikų.

Koncerno pelnai auga. Jis skelbiasi, kad 2015 metais jis uždirbo per 22 milijonus eurų pelno.
Teisėsauga dabar kaip tik tiria, su kuo norėjo koncerno vadovai tais pelnais pasidalinti. Koncerno prezidentas Darius Mockus bandydamas plauti savo verslo įvaizdį pasiskelbė sumokėsiąs milijoną Nepriklausomybės akto suradėjui. Bet kiti koncerno vadovų žingsniai, ryšiai ir susitikimai nebuvo taip garsiai skelbiami.

„MG Baltic“ vadovų ryšių pėdsakais sekę pareigūnai dabar apklausinėja platų politikų ratą. Įtarimai pareikšti liberalui Eligijui Masiuliui ir darbiečiui Vytautui Gapšiui, specialiaisiais liudytojais tyrime paskelbti liberalai Gintaras Steponavičius ir Šarūnas Gustainis – tai reiškia, kad pareigūnai turi duomenų apie jų nusikalstamą veiką, bet dar nesurinkusi pakankamai įrodymų. STT buvo apklausti visi Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai ir šios partijos pirmininkas Remigijus Šimašius.

Didžiausio politinės korupcijos atvejo purslai aptaškė ir konservatorius. Kažin kodėl tik po konservatorių pirmininko rinkimų paaiškėjo, kad vienas iš kandidatų, vėliau tapęs pirmininku – Gabrielius Landsbergis – taip pat yra didžiausios politinės korupcijos bylos dalyvis. Jis teisėsaugos apklausiamas prisipažino, kad ne kartą susitikinėjo su „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu. Kitas konservatorius – Mantas Adomėnas – taip pat tyrime figūruoja kaip liudytojas - ne vieną kartą susitikinėjęs su tuo pačiu R. Kurlianskiu.

Matyt, dabartinis konservatorių pirmininkas kartu su partijos vadovo postu paveldėjo savo pirmtakų pažintis, ryšius ir pramintus takus. Juk dar anksčiau žurnalistai koncerno prezidentą Darių Mockų užfiksavo kavinėje įteikiantį butelį dovanų tuometiniam konservatorių vadovui Andriui Kubiliui. Dabar tokios dovanos iš „MG Baltic“ kelia asociacijų ne tik apie gėrimus. Deja, teisėsauga tuomet nepatikrino A. Kubiliui įteiktos dovanėlės turinio.

Dabar galima tik spėlioti, kiek dar įvairių ryšių „MG Baltic“ voratinklio gijų neužfiksavo teisėsauga? Tik žurnalistams užkliuvo, kai „MG Baltic“ savininkas D. Mockus prieš keletą metų kavinėje buvo užkluptas ir su tuometiniu Seimo pirmininku darbiečiu Vydu Gedvilu.

Net šalies vadovės akyse koncerno viceprezidento partijos vadovui įteikta dėžutė liko tiesiog dėžute. Liberalų sąjūdis E. Masiulio asmenyje gavęs šimtatūkstantinį kyšį nebuvo minimas nuolatinėse Prezidentės kalbose apie korupciją. Kliuvo šaukštai, ne ten pastatyti namai, švogeriai. Ką jau ten – dėžutė?

Abejonių kelia ir pačios Prezidentės Dalios Grybauskaitės ryšiai su koncerno įmonėmis. Per patį politinės korupcijos tyrimo piką, kai pareiškiami įtarimai „MG Baltic“, šalies vadovė filmuojasi koncerno žiniasklaidos kuriamuose ir transliuojamuose klipuose. D. Grybauskaitė ne tik diriguoja „MG Baltic“ televizijos popžvaigždžių orkestrui, bet plaudama verslo grupės suteptą reputaciją, kviečiasi į Prezidentūrą apdovanoja tokios puikios iniciatyvos kūrėjus – iš to paties koncerno „MG Baltic“ televizijos.

Galima tik numanyti, kad „MG Baltic“ voratinklis apraizgęs kur kas daugiau negu į viešumą prasprūstantys veidai ir menkos detalės.