Logiška perkelti rinkimus iš rudens į pavasarį?

Pavasario Seimo sesijoje bus teikiami pakeitimai, kad šios kadencijos Seimo kadencija trumpėtų pusmečiu ir rinkimai vyktų pavasarį. Su ironija galima klausti: kur logika susitrumpinti sau darbo vietos laiką? Šio argumento logiškumas mažai kam kelia abejonių visuomeninio naudingumo prasme, tačiau pasigirsta iš kai kurių Seimo narių, kad „o gal nereikia“. Ir iš tų, kurie tarsi turėtų potencialą savo frakcijų gretas būtent padidinti kitoje kadencijoje, nes juk valdančių visada dėsningai sumažėja po rinkimų. Ar mano, kad LVŽS taip gerai dirbs, kad ir kitus Seimo rinkimus laimės tokiu pačiu skirtumu?

Jei paskutiniai Seimo rinkimai būtų vykę būtent pavasarį, jau dabar matytųsi kai kurie pasikeitimai, o dabar kritika, kad naujas Seimas dar nieko nepadarė (realiai per pusantro mėnesio) yra tuščia. O starto darbai, kad ir kaip kam gaila, padaryti gana sėkmingai.

Kai kurių lūkesčiai neišsipildė: kad nebus suformuota Vyriausybė, patvirtintas biudžetas, šią savaitę pateikiamas Vyriausybės programos įgyvendinimo planas. Laukta, kad LVŽS frakcija išsivaikščios, susiskaldys. Beje, praėjus daugiau nei keliems mėnesiams, kad ir kaip skleidžiama susiskaldymo mintis, nesulaukia realybės. Tokio užmojo galiausiai ėmėsi Seimo narys Bronius Matelis, laimėjęs rinkimus LVŽS pagalba, bet lieka vienas kaip pirštas.

Tuo gal dar pasinaudoja Naglis Puteikis, kuris yra LVŽS frakcijoje, bet vadovauja kitai partijai ir naudojasi skleidžiamu neigiamos nuomonės lauku apie LVŽS savo raumenų stiprinimui. Jis paskelbė, kad vėl norėtų kandidatuoti į LR prezidentus. Tai neskubėdamas gali po kurio laiko ir palikti LVŽS frakciją, bet jie – N. Puteikis, B. Matelis, Aušra Maldeikienė (ar dar kas prisijungę) nesudarys savo frakcijos, nes visi per daug egocentriški.

„Pliatkais“ ir melais kūrentas „skandalas“ išsikvėpė

Laikas tarp rudens ir pavasario sesijų pasižymėjo dirbtinio „skandalo“ kurstymu. „Skandalo“ kuras ir emocinis užtaisas apie Ramūno Karbauskio „pašalines“ moteris – sudegė. Kad tai tik „pliatkai“ ir melas – patvirtino ir Linos Karbauskienės duotas interviu žurnalui „Žmonės“.

LRT „Dėmesio centre“ vedėjo Edmundo Jakilaičio agresyvus įtarinėjimas bei spaudimas R. Karbauskį tiesioginiame eteryje prisipažinti fiktyviais „Agrokoncerno“ sandorius, bandymais išvengti mokesčių – taip pat subliuško. Valstybinė mokesčių inspekcija atlikusi tyrimą paskelbė, kad jokių mokesčių vengimų ar nuslėpimų nėra. VMI „siekė išsiaiškinti ar įmonė teisingai vykdė mokestines prievoles susijusias su automobilio nuomos sandoriu. Įvertinus surinktą informaciją, bendrovės geranoriškai pateiktus su sandoriu susijusius dokumentus, mokesčių įstatymų pažeidimų, susijusių su pridėtinės vertės mokesčio apskaičiavimu, leidžiamais atskaitymais, nenustatyta.“

Nereikia būti viešųjų ryšių specialistu, kad suprastum, kad prie skandalo kūrenimo „dirba interesai“, kurie režisuoja, „duoda kryptį“ tam „skandalui“, viešiesiems ryšiams, koks veiksmas po kurio turi eiti, ką pradžioje akcentuoti, į ką vėliau fokusuoti objektyvą. Kokių tik viešųjų ryšių sprendimų neieško suinteresuotos grupės: „atmušti“ socialdemokratus nuo koalicijos, „kaip jums nenaudinga būti koalicijoje“. Juk akivaizdus rinkimų laimėtojų „žirklių vaizdavimas“ „Lietuvos ryte“, kad R. Karbauskis visada labai blogas, o ir S. Skvernelis – jo priešprieša.

Nereikia reitingų sureikšminti, tačiau pagal dabartines apklausas pasitikėjimas LVŽS kitas partijas lenkia dvigubai. Jei sugebės suinteresuotos jėgos numušti LVŽS reitingus iki buvusių rinkimų lygio, ir tai bus tik nežymus pasiekimas, nes dabar LVŽS reitingai yra daug didesni nei prieš pirmą rinkimų į Seimą turą.

Tad jei dabar vyktų rinkimai, LVŽS surinktų daug daugiau balsų nei per buvusius Seimo rinkimus. Tokiu atveju – turėtų absoliučią daugumą. Tad ar įmanoma nesišypsoti, kai po sociologinės apklausos antraštėse mirga apie LVŽS dramatišką reitingų kritimą? O gal vertėtų atkreipti dėmesį į tokią „smulkmeną“, kad iš politikų dešimtuko, kuriais žmonės labiausiai pasitiki, 5 yra būtent Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai.

Visuomenė laukia elementaraus objektyvumo ir informacijos proporcingumo. Kai buvo paskleisti „pliatkai“ – kiek kai kurios žiniasklaidos priemonės tą žinią „įvairiais kampais“ kartojo, o kai pasirodo „pliatko“ nepasitvirtinimas, tai tik kažkur tarp kitko tai tepaminima.

Kai „Agrokoncernas“ išnuomojo mašiną buvusios Seimo narės mamai, tai – „skandalas“, kai kitų politinių grupių Seimo nariai nuomojasi iš mokesčių mokėtojų pinigų mašinas (dešimtimis tūkstančių eurų, o paskui jas išsiperka), čia jau tik šiaip „netobula tvarka“. Ar kaip kas išsireiškė – „ Kildišienės skandalo purslai“. Kur vienodas vertinimas?

Šališkumas „išlenda“ ir komentuojant politikos apžvalgininkams, kurių pažiūros ar net narystė partijose nutylimos, o kalba ekspertų vardu (pavyzdžiui, Virgis Valentinavičius, TS-LKD partijos narys, buvęs premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas) ar paskutiniu metu labai dažnai komentuojanti politologė Rima Urbonaitė akivaizdžiai yra liberalų ideologijos šalininkė ir iš šios perspektyvos komentuoja naujos valdžios ketinimus ir darbus.

Yra kai kurių pagiežingų apžvalgininkų, kurių žodyno ir patyčių net neverta skaityti, bet nustebina ir tokių, šiaip jau kultūringų vieši pasisakymai, kaip Ryto Staselio žodynas – „pasturgalio laižymas“ ir panašiai. Nesistebėkime, kad šį žodyną perima ir jaunimas, vaikai.

Pavasarį bus naujas bendras vienybės planas Lietuvai?

Prieš Seimo rinkimus sąmoningai Andrius Kubilius buvo patrauktas į šoną, kaip senasis planas Lietuvai, ir viešai rodomas TS-LKD „Naujasis planas Lietuvai“ , tačiau tuoj po rinkimų A. Kubilius vėl išlindo į pirmą planą ir palaikė įsižeidusias „naujo plano“ Gabrieliaus Landsbergio nuotaikas, kad nėra prasmės eiti į koaliciją su LVŽS nelaimėjus rinkimų, nors iki rinkimų viešai kalbėjo būtent kitaip.

Viliuosi, kad formuojasi naujos tradicijos ne tik LVŽS, bet ir kitose Seimo frakcijose. Akivaizdu, kad ši S. Skvernelio vadovaujama Vyriausybė pagal amžiaus vidurkį yra viena jauniausių per nepriklausomybės laikotarpį, keturiasdešimtmečių vidurkio profesionalų vyriausybė. Beje, pagal amžiaus vidurkį LVŽS frakcija taip pat yra atjauninanti visą Seimą. Ir jaunimas nėra tik aptarnaujantis personalas. Štai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojas 26 metų Virgilijus Sinkevičius tapo Seimo Ekonomikos komiteto pirmininku.

O kaip su Liberalų sąjūdžiu – tariamai jaunimo elektorato partija? Pučiant „Agrokoncerno“ mašinos nuomos „skandalą“ ši partija buvo labai atsigavusi su savo jaunimo komentarais, „trolinimais“, kai patys yra nesulyginamai baisesnėje padėtyje su buvusiu vadovu Eligijumi Masiuliu.

Šia proga galime prisiminti ir praėjusius rinkimus, kai keltas klausimas, ar visai Liberalų sąjūdis peržengs 5 proc. barjerą. Nelabai abejojau, kad neperžengs. Juk tas šiek tiek pasiblaškęs (tai rodė apklausos) jų rinkėjas neturėjo kito pasirinkimo. Jie aiškiai (ar pasąmonėje) suprato, kad E. Masiulis nėra kažkoks blogiukas egoistas, ėmęs didelėmis sumomis neva savoms investicijoms iš „MG Baltic“ į nekilnojamą turtą, bet būtent liberalios ideologijos politinės jėgos stiprinimui, laimėjimui – tai reiškia – ginti savo rinkėjų interesus. Tad savo rinkėjų ir neprarado. Kita vertus, tai nėra geriausias dalykas visuomenės sveikatos ir darnos prasme, taip šie rinkėjai pateisino politinę korupciją.

Už ką balsuoti liberalių pažiūrų žmonėms, kurie nenori suvaržymų svaiginimosi produktams, alkoholio verslams, ar nenori, kad alkoholis tebūtų pardavinėjamas tik nuo 20 metų? Jie ir skubėjo prie balsadėžių išreikšti savo valios, palaikydami liberalus.

Svarbiausia, kad ir kitos partijos ar politikai nekaitaliotų savo veido rinkiminiu laiku ir po rinkimų, prieš „skandalą“ ar po „skandalo“.

Ar ne todėl ir „keičiamas“ kai kurių žiniasklaidos priemonių visuomenės akyse R. Karbauskio veidas, nes žino, kad jo veidas liko tas pats, koks buvo prieš rinkimus – kas numatyta, tas bus padaryta! To ir bijo interesai. Nereikia jokio politiko įsivaizduoti kaip šventojo, nevertu kritikos, bet kryptingas demonizavimas parodo tik tai, kad prie tos informacinės atakos dirba labai dideli interesai, pinigai.