Vis dėl to abiejuose komentaruose trūksta vieno pagrindinio konferencijos apie dvasingumą elemento, kuris labai aiškiai atsispindi tiek konferencijos dalyvių pasisakymuose, tiek pačiame interviu, tiek R. Baškienės veikloje leidžiant įstatymus.

Raktinis žodis, kuris padeda suprasti visą rusiško dvasingumo esmę, yra ne kartą konferencijos metu minėtos „krikščioniškos vertybės“. Jos, šiame dvasingumo kontekste reiškia, religinių institucijų ir valstybės sujungimą bei religijos pasitelkimą visuomenės kontrolei. Būtent tokį modelį Rusijoje taiko Vladimiro Putino režimas, pateikiantis save kaip dvasingumo ir krikščioniškų vertybių bastioną. Tuo pačiu religijos ir kultūrinės tapatybės šūkiu Jungtinėse Tautose dangstosi Afrikos ir Azijos dvasingos diktatūros, kuomet sulaukia kritikos dėl žmogaus teisių pažeidimų.

„Dvasingumas“ apie kurį kalba ir kurio iš Rusijos mokosi R. Baškienė yra Vakarų civilizacijos, demokratijos ir žmogaus teisių išsižadėjimas. Tai labai aiškiai akcentavo R. Baškienės konferencijoje kalbėjęs profesorius J. Kevišas, kuris tiesiai ir sakė, kad asmens laisvė, demokratija dvasingumui kelia problemų.
R. Baškienės parašą rasime ir po Konstitucijos pataisa, siaurinančia šeimos sampratą, ir po įstatymo projektu, kuriuo siekiama priartinti Lietuvos vaiko teisių apsaugos sistemą prie Rusijos modelio. R. Baškienė yra gera mokinė.
Mindaugas Kluonis

Visa R. Baškienės veikla Seime nuolatos buvo nukreipta asmenų laisvių ir lygiateisiškumo ribojimui. Jos pastangomis buvo parengta antikonstitucinė Valstybinė šeimos koncepcija. Būtent R. Baškienė yra idėjos uždrausti „homoseksualizmo propagandą nepilnamečiams“ autorė, pirmiau nei „dvasingoje“ Rusijoje parengusi tokį įstatymo projektą (2006 m.). Be Lietuvos tokį įstatymą turi tik Rusija. Ne kas kitas, o būtent R. Baškienė padėjo buvusiai Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei Dangutei Mikutienei surengti neteisėtais pripažintus balsavimus bandant pakeisti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą konservatyvesniu (2016 m.). Dabartinės Seimo Pirmininko pavaduotojos parašą rasime ir po Konstitucijos pataisa, siaurinančia šeimos sampratą, ir po įstatymo projektu, kuriuo siekiama priartinti Lietuvos vaiko teisių apsaugos sistemą prie Rusijos modelio. R. Baškienė yra gera mokinė. Ir ji Seime nėra vieniša. Valstybinė šeimos koncepcija priimta konservatorių balsais.

Mindaugas Kluonis
„Homoseksualizmo propagandos“ draudimą Seime „pramušė“ krikščionis demokratas Valentinas Stundys. Rusiško dvasingumo dvasia dvelkiančius įstatymus, po kuriais yra ir R. Baškienės parašas, sukūrė konservatorius Rimantas Dagys. O štai kitas konservatorius Laurynas Kasčiūnas dar 2014 m. labai aiškiai pareiškė, kad Vakarai esą perša Rytų Europai nepriimtiną demokratijos ir žmogaus teisių sampratą. Būtent valstiečių ir konservatorių krikdemiško sparno parašus matome ir po pataisomis, kuriomis siekta neuždrausti fizinių bausmių vaikams.
Tiesa, kol valstiečiai tiesiai sako, kad jie mokosi dvasingumo iš Rusijos, konservatoriai tą neigia. Jie nori „atsiimti iš Rusijos krikščioniškas vertybes“. Žinoma, čia jie kalba, kaip pastebi politologė Dovilė Jakniūnaitė, ne apie artimo meilę. Realybėje tai reiškia, kad norima Lietuvą padaryti tokią pat „dvasingą“ kaip Putino Rusija, be visokių nepriimtinų žmogaus laisvių ir demokratijų. Tuo pačiu tokio „dvasingumo“ propagavimas reiškia ir Putino aplinkos suformuluotą „suverenios demokratijos“ doktrinos sklaidą Europoje, kuria naudodamasi Rusija per „tautų Europą“ siekia suskaldyti Europos Sąjungos vienybę.
Kiekvienas R. Baškienės, R. Dagio, A. Širinskienės ar kito dvasingo Seimo nario projektas priartina Lietuvą prie Rusijos ir taip pasitarnauja jos „suverenios demokratijos“ ideologijos ir imperinės politikos sklaidai. Nes putinizmas su visais jo „privalumais“ yra vienintelis dvasingumas, kurio galima išmokti iš Rusijos ir vienintelės vertybės, kurias galima iš jos susigrąžinti.
Mindaugas Kluonis

„Suverenios demokratijos“ esmė, kad suverenumas tokioje demokratijoje reiškia teisinės valstybės, asmens teisių ir laisvių bei demokratijos nebuvimą, atmetant šiuos elementus kaip nepriimtinus. Kuo daugiau tokių dvasingų suverenių demokratijų Europoje, tuo lengviau Kremliui atmesti kritiką dėl demokratijos trūkumo, opozicijos persekiojimo. Nes juk pas jus tas pats vyksta.

Kiekvienas R. Baškienės, R. Dagio, A. Širinskienės ar kito dvasingo Seimo nario projektas priartina Lietuvą prie Rusijos ir taip pasitarnauja jos „suverenios demokratijos“ ideologijos ir imperinės politikos sklaidai. Nes putinizmas su visais jo „privalumais“ yra vienintelis dvasingumas, kurio galima išmokti iš Rusijos ir vienintelės vertybės, kurias galima iš jos susigrąžinti.