Dabar Lietuvą juokina kita stebuklinė pasaka. Panevėžyje, dirbant vaikų darželyje ir įmonėje, įdarbinančioje vieną darbuotoją ir nemokėjusią mokesčių, nes greičiausiai nevykdžiusią veiklos, iki anų metų gruodžio buvo galima uždirbti mažiausiai kelis tūkstančius eurų. Išlaikyti save bei dukrą, dabar jau parlamentarę. Ir ne tik išlaikyti. Svarbiausia – sukaupti pinigų įmokai už jos automobilį, už kurį kas mėnesį „Agrokoncernui“ buvo pervedama, kaip sako valstietė R. Baškienė, solidi tūkstančio eurų suma išperkamosios nuomos mokesčio.

Pabandyk dabar įlįsti R. Karbauskiui į širdį, myli jis ar nemyli Gretą Kildišienę. Apsistatė R. Karbauskis tvoromis su šimtais užraktų ir nenuginčijamu argumentu – jis tiek daug kam yra padėjęs, kad sunku suskaičiuoti, o G. Kildišienė jo pasitikėjimą pelnė puikiu partijos skyriaus darbu.
Pasakos yra pasakos, bet jos juk kuriamos iš gyvenimo. Ne šiaip sau, iš galvos. Ir be gyvenimiškų pamokų ir pasakos būtų bevertės. Tad ir šioji, stebuklinė pasaka apie karalaitę Gretą yra be galo vertinga.

Jos vertė mums, šios pasakos vis dar ligi šiol klausantiems – neįkainojama. Ji dekonstruoja R. Karbauskio mitą.
Dešinioji frakcijos seniūno, kol kas dar įtakingiausio Seimo politiko, ranka vis dėlto turėtų gebėti savarankiškai suformuluoti sakinį, pagrįsti savo pajamas ir paaiškinti, kokio išsilavinimo ji savo gyvenime ir kur siekė.
Indrė Makaraitytė

Pirmasis mitas, kad R. Karbauskis ir jo politinė jėga atvedė į valdžią profesionalus, specialistus, puikiai savo darbą išmanančius žmones. Kas yra G. Kildišienė? Gal ji tikrai valstiečiams pasitarnavo lojaliu savo skyriaus darbu ir laimėta vienmandate, tačiau dešinioji frakcijos seniūno, kol kas dar įtakingiausio Seimo politiko, ranka vis dėlto turėtų gebėti savarankiškai suformuluoti sakinį, pagrįsti savo pajamas ir paaiškinti, kokio išsilavinimo ji savo gyvenime ir kur siekė. Ne ne, nesupraskit neteisingai! Tikrai ne diplomas yra esmė. Kiek žmonių, puikiai išmanančių savo darbą, neturi jokio formaliai jų išsilavinimą įrodančio dokumento, nes taip susiklostė aplinkybės. Bet kas turi nutikti, kad pusę savo gyvenimo kažką mokaisi ir negali paaiškinti, ką mokaisi? Truputį teisės, truputį dizaino, truputį dar kažko.

Pasaka apie karalaitę Gretą per kelias dienas sugriovė valstiečių skaidrumo ir atvirumo mitą. Tebūnie G. Kildišienės motina kažką ir uždirba. Negi gaila? Bet R. Karbauskis, kartodamas, kad viskas pagal įstatymus, panašus į prisuktą barškutį. Kai R. Karbauskis dangstosi privačių asmens duomenų apsauga, jis akimirksniu nukrenta į politikų, kurių sukurtą tvarką jis atėjo keisti, lygį. Gal net blogiau, nes R. Karbauskis atrodo lyg nesuvoktų ligi šiol, kur jis pateko. Kaip gali nerūpėti, kas išlaiko Seimo narį ir jei jį išlaiko tėvas ar motina, klausimas, iš kur tėvas ir motina gauna pajamas yra lygiai toks pats svarbus, kaip ir Seimo nario pajamų kilmė.
R. Karbauskis meluoja. Precizika, kurios jis kartais įkyriai reikalauja iš kitų politikų, išnyko. Staiga Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovo asmeninė nuomonė tampa komisijos išvadomis. G. Kildišienė jau neberengia svarbiojo medžiotojų įstatymo pataisų. O „Agrokoncerno“ viena iš veiklos krypčių staiga tapo prabangių automobilių lizingas.
Indrė Makaraitytė

Trečia, R. Karbauskis meluoja. Jis sako, kad nemeluoja, bet jis meluoja. Ne ne, ne toje dalyje apie meilę žmonai ir dalykinius santykius su G. Kildišiene. Nuoširdus prisipažinimas, kas juos vis dėlto sieja, gal ir būtų neįvėlęs R. Karbauskio į tokį apgailėtiną skandalą, bet dabar jau tai neteko svarbos. R. Karbauskis meluoja ir remiasi tik tais argumentais, kurie jam naudingi. Precizika, kurios jis kartais įkyriai reikalauja iš kitų politikų, išnyko. Staiga Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovo asmeninė nuomonė tampa komisijos išvadomis. G. Kildišienė jau neberengia svarbiojo medžiotojų įstatymo pataisų. O „Agrokoncerno“ viena iš veiklos krypčių staiga tapo prabangių automobilių lizingas.

Frakcijos vienybė? Griuvo ir šis taip kantriai kaltas mitas. Politikoje suklydusiems gailesčio nėra, net ir R. Karbauskio surikiuotuose valstiečių gretose. Užteko negrabiai slystelėti ir R. Karbauskį apkandžiojo visi, kurie galėjo tai padaryti. Pirmasis išstojo Povilas Urbšys, sąmoningai siekęs savarankiškumo po valstiečių skraiste – buvusių saugumiečių nebūna. Tada sekė Saulius Skvernelis, o galiausiai – Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Pastarieji du įkando netiesiogiai – per Gretą Kildišienę. Ypač – S. Skvernelis. Raginimas G. Kildišienei atskleisti, kas sudarė sutartį dėl išperkamosios automobilio nuomos ir kaip buvo mokamos įmokos, sudaro įspūdį, kad premjeras tikrai žino daugiau, nei mes. Čia tik kerštas R. Karbauskiui už PVM šildymo lengvatą ir kitus „pakišimus“? Ar rimčiau?

Ir bene didžiausias mitas buvo „Agrokoncernas“ ir politika, R. Karbauskis ir jo „Agrokoncernas“. Jis – tikroji R. Karbauskio politikos dalis. R. Karbauskis savo verslui tiesiogiai nevadovauja, tačiau kas vadovauja šiam verslui, iš kurio aruodų ir buvo sukurtas R. Karbauskio mitas? Ir ar dar daug likę naivuolių Lietuvoje, tikinčių, jog G. Kildišienės motina sužinojo apie tikrai nepigaus automobilio lizingą iš R. Karbauskio per skelbimą Panevėžio laikraštyje? R. Karbauskiui nieko nežinant, kalba jo frakcijos nariai – G. Kildišienei automobilio reikėjo rinkimų kampanijos reikmėms, įmonė, kurios vadove galiausiai tapo ir jos motina, taip pat buvo reikalinga rinkimų kampanijos atributikai gaminti ir tiekti. Bet kaip vaikščiojo užmokestis už paslaugas, kad G. Kildišienės motina kas mėnesį pervestų įmokas už dukros rinkiminę priemonę? Juk pati G. Kildišienė nurodo teuždirbusi vos daugiau nei 300 eurų per mėnesį.
Ir blogiausia, kad vis daugiau tautos pradeda suprasti, jog R. Karbauskis, lygiai kaip ir kiti iki kaulų smegenų atsibodę politikai, plauna smegenis. Jis, lygiai kaip ir E. Masiulis, kaip A. Butkevičius, kaip A. Brazauskas ir netgi V. Uspaskichas galvoja, kad žmonės yra kvailesni už juos.
Indrė Makaraitytė

R. Karbauskiui tai esą neįdomu. Jis slepiasi už „Agrokoncerno“ sienų, nes už jų ne tik automobilių nuomos sutartys, pagalba konkretiems Seimo nariams, bet ir kaina daugybės kitų nemokamų pramogų, tokių kaip rinkėjų ekskursijos į Naisius ir po apylinkes, kurios lėmė pergalę rinkimuose. Kas draudžia atvežti žmones į ekskursiją? Už „Agrokoncerno“ pinigus? Niekas. Nes tai – privati įmonė.

Ir blogiausia, kad vis daugiau tautos pradeda suprasti, jog R. Karbauskis, lygiai kaip ir kiti iki kaulų smegenų atsibodę politikai, plauna smegenis. Jis, lygiai kaip ir E. Masiulis, kaip A. Butkevičius, kaip A. Brazauskas ir netgi V. Uspaskichas galvoja, kad žmonės yra kvailesni už juos. Kvailesni ir nesupranta, ką reiškia vienas ar kitas jų veiksmas. Pinigai butelio dėžutėje? Panevėžietės auklėtojos tūkstantinės įmokos už dukters naują automobilį? Kas kas toji duktė? Valstiečių lyderio pavaduotoja? Gyvenime ar darbe?

Stebuklų būna pasakose, bet realiame gyvenime stebuklų nebūna. Čia – realus gyvenimas. Čia stebuklai subliūkšta. R. Karbauskis dar kurį laiką važiuos ant savo mitų vežimo. Kas toliau? Toliau bus viskas paprasčiau ir žemiškiau. Kol valdai minią mitais, esi mitinė Naisių būtybė. O dabar stos reali ir puikiai pažįstama kova už įtaką. R. Karbauskis juk irgi kai ką suprato. Ypač tai, kur yra pažeidžiamas. Ir todėl kitas jo žingsnis bus gniaužtai tiems, kurie gali jį darkart taip gėdingai parklupdyti.

Po kurio laiko tauta ir vėl ilgesingai lauks naujo gelbėtojo.