Mūsų respublikos pamatas yra 1918 vasario 16 Nepriklausomybės aktas. Šiemet sukaks šimtas metų, kada buvo sukurtas teisinis atspirties taškas jam atsirasti. Jei palygintume sąlygas, kuriomis dabar gyvename, su tuo, kokiame netikrume buvo Lietuva lygiai prieš amžių, galime sakyti, jog sėkmingai išsikapstėme iš, atrodytų, visai beviltiškų situacijų, kada niekas negalėjo suvaldyti mus supusių didžiųjų galybių godumo. Šimtmečio senumo įvykiai rodo, kad net visiško chaoso situacijoje nereikia nuleisti rankų. Ten, kur negali elgtis vien pagal savo valią, gali pasinaudoti aplinkybėmis, kad žengtum bent mažą žingsnį link savo valios įgyvendinimo.

Rusijoje tada buvo tik ką įvykęs bolševikinis perversmas, Vokietijoje vilnijo darbininkų neramumai, su Austrija-Vengrija ji svarstė atkurti Lenkiją su inkorporuota Lietuva, dar tebesitęsė visus išsekinęs pasaulinis karas.
Jei palygintume sąlygas, kuriomis dabar gyvename, su tuo, kokiame netikrume buvo Lietuva lygiai prieš amžių, galime sakyti, jog sėkmingai išsikapstėme iš, atrodytų, visai beviltiškų situacijų, kada niekas negalėjo suvaldyti mus supusių didžiųjų galybių godumo. Šimtmečio senumo įvykiai rodo, kad net visiško chaoso situacijoje nereikia nuleisti rankų.
Ramūnas Bogdanas
Tokiomis aplinkybėmis 1917 gruodžio 11 Vilniuje buvo paskelbtas Lietuvos Tarybos pareiškimas dėl Lietuvos valstybingumo. Antroji pareiškimo dalis buvo padiktuota itin sudėtingų to meto aplinkybių, ir joje teigiama: „Šiai valstybei tvarkyti ir jos interesams ginti taikos derybose krašto Taryba prašo Vokietijos imperijos apsaugos ir pagalbos“. Tolesni įvykiai klostėsi kitaip, ir Versalyje po Pirmojo pasaulinio karo Lietuva tiesiogiai derėjosi dėl savo valstybingumo ir teritorijos.
Ramūnas Bogdanas

Praėjus ištisam amžiui, per kurį vėl buvome praryti ir vėl sugebėjome tapti laisvais savo žemėje, esame galingiausio pasaulyje karinio aljanso nariai. O šalia mūsų tebėra jau šimtą metų yranti Rusijos imperija, apimta agresyvių konvulsijų. Jei ne NATO skydas, vargu ar būtume išvengę Gruzijos ar Ukrainos likimo.

Tačiau pavojus valstybei yra pakankamai rimtas ir žodinių perspėjimų Rusijai neužtenka. Todėl 2016 vasarą Varšuvoje NATO valstybių vadovai priėmė konkretų sprendimą dislokuoti sąjungininkų dalinius Baltijos valstybėse ir Lenkijoje.
Praėjus ištisam amžiui, per kurį vėl buvome praryti ir vėl sugebėjome tapti laisvais savo žemėje, esame galingiausio pasaulyje karinio aljanso nariai. O šalia mūsų tebėra jau šimtą metų yranti Rusijos imperija, apimta agresyvių konvulsijų. Jei ne NATO skydas, vargu ar būtume išvengę Gruzijos ar Ukrainos likimo. Tačiau pavojus valstybei yra pakankamai rimtas ir žodinių perspėjimų Rusijai neužtenka.
Ramūnas Bogdanas

Atsakomybės suformuoti NATO kovinę grupę Lietuvoje ėmėsi Vokietija. Šiemet Rukloje įsikurs tarptautinis dalinys, kurio pagrindą sudarys vokiečių kariai. Be jų, sulauksime norvegų, belgų, prancūzų, kroatų. Taip su variacijomis atsikartoja prieš šimtmetį puoselėta idėja stiprinti Lietuvos saugumą su Vokietijos pagalba. Kitaip nei Rusija, kuri tebėra lėtai merdinti imperija, Vokietija nuo tada iš esmės pasikeitė ir tapo grėsmės nekeliančia Europos lydere.

Galimas agresorius susidurs jau ne vien tik su Lietuvos kariuomene. Tūkstantis karių iš NATO valstybių, ginkluotų ir tankais, nėra vien simbolis. Kaip patikino atsakingi pareigūnai šią žiemą man lankantis NATO generaliniame štabe Briuselyje, niekas nesiųstų junginio simbolinei žūčiai agresijos atveju.
Galimas agresorius susidurs jau ne vien tik su Lietuvos kariuomene. Tūkstantis karių iš NATO valstybių, ginkluotų ir tankais, nėra vien simbolis. Kaip patikino atsakingi pareigūnai šią žiemą man lankantis NATO generaliniame štabe Briuselyje, niekas nesiųstų junginio simbolinei žūčiai agresijos atveju.
Ramūnas Bogdanas

Už priešakinėse NATO linijose įkurtų dalinių visų pirma stovi Ypatingai greito reagavimo pajėgos, o pastiprinimo būdai ir logistika iš valstybių narių jau dabar tiksliai paskaičiuojami įvairiausioms situacijoms – kas, iš kur, kokiu greičiu ir kaip bus permetama reikalui esant. Todėl atėję 2017 taps padidinto Lietuvos saugumo metais, kada NATO skydas iš penkto straipsnio žodžių pavirs ginkluota realybe.

Komentaras skaitytas per LRT radiją.