Ta prasme, jiems uždraudė žymėti nuolaidas? Tai nieko tokio, mes tiesiog parodysim, į kurią lentyną reikia žiūrėti. Ir apie nuolaidą nieko nerašysim, tiesiog šiaip pakabinom lentelę, kažką apie skonį, arba šiaip užrašom „šarangė varangė“, arba „tuti tuti tą“, nesvarbu ką, o pirkėjai patys susidabos, kad ant tų lentynų alkoholis su nuolaida. O jei tiek buki, kad nesugeba patys suprasti, kad septyni yra mažiau, nei dešimt, tai jiems tikrai jau gerti nebereikia, savo kvailumo užtenka.

Tai mažytė sveiko proto pergalė prieš kolūkinius šarikovus, kurie gali daug ką, bet ne viską. Jeigu vieni laisvos valios pilnamečiai nori gerti, o kiti – gaminti gėrimus, tai, man atrodo, čia yra tik jų tarpusavio susitarimo reikalas. Jau ir taip apribojome pakankamai: ir valandas, ir reklamą, ir dar įklijavome tuos kretiniškus įspėjimus, kad gerdamas alkoholį, kažkokį kaip ir pavojų keli tautos gerovei ar kažkam dar. Gerovei, sakote? Pažiūrėkite į kai kuriuos žinomus blaivininkus, ir tikrai sutiksite, kad jau geriau jie būtų praleidę po čerkutę kartas nuo karto. Siūlai negerti? Ir tada galėsiu būti toks, kaip tu? Ačiū, nereikia.

Žmonės panašiai sako man: vyras jau metuose, o kuo užsiimi? Rašai visokias nesąmones, fotografuojies su ožiais, valgai restoranuose ir prekiauji koldūnais – susirask normalų darbą. O kam man, sakau aš jiems: kad būčiau kaip jūs, ir uždirbčiau dvidešimt kartų mažiau? Kad galėčiau važinėti į nemėgstamą normalų darbą, skųstis visiems savo viršininku ir paskui rinkti į valdžią kretinus? Ačiū, nenoriu.
Pažiūrėkite į kai kuriuos žinomus blaivininkus, ir tikrai sutiksite, kad jau geriau jie būtų praleidę po čerkutę kartas nuo karto. Siūlai negerti? Ir tada galėsiu būti toks, kaip tu? Ačiū, nereikia.
Andrius Užkalnis

Tai pagalvojau, ką man primena tie, ką mes išrinkome, su savo nesustabdoma idėjų gausa ir noru viską padaryti kitaip? Pavyzdžiui, nubausti išgėrusio vairuotojo keleivius. O ką jie turėjo daryti? Rėkti iš galo: „agirdž Kęstuk, duok man pavairuot, aš irgi gėręs, bet geriau laikaus“? Irgi ne sprendimas. Ir jeigu norim bausti girto vairuotojo keleivius, tai kodėl, pavyzdžiui, negalėtume kaip nors nubausti žagintojo vaikų? Arba, na visai jau juokais, susodint į kalėjimą kokios partijos narių, jeigu partijos vadovas sukčius, bet jo pasodint neišeina, nes jis turi per daug pinigų?

Tokios debiliškos idėjos tikrai kažką primena. Taip, tai visi kvailiausi ir įkyriausi giminės, jie visada juk pilni idėjų ir nebijo pareikšti.

Dėdė Stanislovas, pavyzdžiui, visada žino, kaip reikėtų sutvarkyti įstatymus, kad visiems būtų geriau. Jis gerai žino, ką reikėtų paremti ir kam pritaikyti kokias nuolaidas, iš ko atimti, ir kam duoti. Pats jis sunkiai moka skaičiuoti ir neseniai automobilyje įsistatė dujas, nors dujų įranga kainavo brangiau už pačius automobilio likučius, o jis pats važinėja tuo automobiliu tik vieną kartą per metus, per Vėlines. Dabar dėdės stanislovai dirba Seime ir jie padarys, kad jums būtų geriau.
Reikia pinti rūtų vainikus, persižegnoti ir apsiplauti tarpkojį ryto rasa, tai nebus nei ligų, nei neplanuotų nėštumų. Tai tiesiog iš akies traukta teta Birutė, kuri yra liaudies priemonių gerbėja ir žino, kad visiems ligų atvejams yra trys priemonės: šlapimo kompresas, liepžiedžių arbata ir rusiškas elastinis bintas, brandintas spintelėje trisdešimt metų. Tiesiog anksčiau teta Birutė visus nervindavo namų aplinkoje, dabar ji turi didelį kabinetą ir duoda interviu televizijos žinių laidoms.
Andrius Užkalnis

Arba, pavyzdžiui, sumanymas atkurti kolūkius. Kiekvienoje giminėje yra teta Grasilda, kuri žino, kad anksčiau buvo geriau: ne tik kolūkiai, bet po aukštosios mokyklos visus paskirstydavo po darbus, pijokams buvo blaivyklos, užtat nebuvo ir alkoholizmo problemos, o jaunos šeimos gaudavo nemokamus butus iš valstybės, todėl visi turėjo kur gyventi. Dabar tetos grasildos gavo valstybės valdymo pareigas, ir žino, kad geriausia tiesiog padaryti taip, kaip buvo anksčiau.

Dabartiniai valdžios žmonės žino, kad AIDS yra Dievo bausmė ir vaikai išmoksta paleistuvauti mokyklose, kai jiems parodo prezervatyvus. Reikia pinti rūtų vainikus, persižegnoti ir apsiplauti tarpkojį ryto rasa, tai nebus nei ligų, nei neplanuotų nėštumų. Tai tiesiog iš akies traukta teta Birutė, kuri yra liaudies priemonių gerbėja ir žino, kad visiems ligų atvejams yra trys priemonės: šlapimo kompresas, liepžiedžių arbata ir rusiškas elastinis bintas, brandintas spintelėje trisdešimt metų. Tiesiog anksčiau teta Birutė visus nervindavo namų aplinkoje, dabar ji turi didelį kabinetą ir duoda interviu televizijos žinių laidoms.
Gaila, kad Algirdo Paleckio neišrinko į Seimą, o tai mes jam pavestume kokiam Nacionalinio saugumo komitetui vadovauti, jis viską žino apie šaudymą.
Andrius Užkalnis

Dar yra močiutė Uršulė, kuri gyvena mieste daugiabutyje, ir vaikams visą laiką priekaištauja, kad jie nestato automobilio jos kieme. „Aš tau būčiau atidariusi vartus“, sako ji kaskart. Mama, tavo kieme nėra laisvų vietų automobiliams, sako jai vaikai, bet jai realybė seniai jau nerūpi. Močiutė Uršulė pati nevairuoja, bet ji dabar priiminėja sprendimus dėl automobilių kelių plėtros. Mes pagalvojome, kad štai, senolė nieko nesusigaudo ir net nežino, apie ką čia šneka, tai tegu ji ir sprendžia. Gaila, kad Algirdo Paleckio neišrinko į Seimą, o tai mes jam pavestume kokiam Nacionalinio saugumo komitetui vadovauti, jis viską žino apie šaudymą.

Ir labiausiai užknisantys giminaičiai, ir dabartinė valdžia turi pamatinį bruožą, kurio iš jų neišmuši: jie geriau už jus žino, kas jums geriau. Teta Jolanta, pavyzdžiui, niekada jūsų nepaliks ramybėje klausimais ir pabarimais, kodėl jūs, keliaudami į Angliją gyvenate viešbutyje, o ne pas gimines Londone, nes kam jūs švaistote pinigus. Ji neįsivaizduoja, kad jūs galite pats nuspręsti, kaip jums geriau. Ji taip pat galės jums papasakoti, į kokią mokyklą jūs turėtumėte leisti jūsų vaikus, koks automobilis jums labiau apsimokėtų (nes jūs pats nesuprantate), ir kad kodėl jūs nieko nevalgote, dėkitės dar. „Čia labai skanu“, sako teta Jolanta, ir jūs pagalvojate, kad jai nereikėtų to sakyti, jei iš tikrųjų būtų skanu.

Blogiausias dalykas apie šią valdžią yra tas, kad jie rimtai galvoja, kad jums reikia jų pagalbos ir paprotinimo. Kaip ir teta Jolanta, ji galvoja apie jus taip pat. Ir jie, ir teta Jolanta negirdi jūsų, kai jūs sakote, kad patys žinote, kaip jums gyventi, ką valgyti ir ką gerti. Nuodydami jūsų gyvenimus ir kišdamiesi ten, kur jų nekviečia, tiek valdžios žmonės, tiek ir teta Jolanta visiškai nesiekia savanaudiškų tikslų. Beveik norisi, kad geriau jie būtų kokie sukčiai ar vagys, nes tada jie gal apsiramintų, pasiekę savo tikslus, prisikimšę kišenes arba persibraižę savo naudai svetimą žemės sklypą – bet ne, ir šitos valdžios, ir tetos Jolantos tikslas ir laimė yra jus daryti nelaimingus ir atiminėti jūsų laiką ir jėgas. Jie nemoka net sukčiauti (duotum jiems pinigų spausdinimo mašiną, jie liktų tokie pat neturtingi, nes nemokėtų mašinos įsijungti). Jie tiesiog nori, kad jūs neturėtumėte galimybės užsiimti savo reikalais, nes jūs visą laiką išnaudosite, bandydami neutralizuoti jų kvailybės rezultatus.

Ir baigiant vienas klausimas: jeigu jie taip nori, kad mes gertume mažiau, kodėl kaskart, kai pamatau juos per TV žinias, noriu įsipilti ką nors stipresnio? Gerų jums švenčių.