Nuo pagalbinio apvaisinimo iki fortepijonų pirkimo, nuo tautinių drabužių ikimokyklinukams iki žodžio laisvę varžančių Civilinio kodekso pataisų, valstiečiai skaldo išsijuosę. Tiksliau turbūt ne valstiečiai, nes jie kol kas Seime primena aptvaran sugintų avelių bandą, aplink kurią suka baisūs žiniasklaidos ir opozicijos vilkai, o jų piemuo Ramūnas Karbauskis, kuris jau nebeslepia absoliutaus dominavimo frakcijoje ir lyderio „pasakiau ir šventa“ filosofijos.

Lyderis žino viską – nuo genetikos „nes yra šiek tiek mokytas genetikos ir žmonių ir gyvulių apvaisinimo procesas niekuo nesiskiria“ iki knygų leidybos „pats leidau knygas ir žinau, kiek jos kainuoja“. Lyderis sutvarkė Naisius – „žmonės čia nerūko ir negeria, žmonės čia saugūs ir laimingi“, sutvarkys ir Lietuvą, nes, kaip jis pats sako, niekas jo nesustabdys. Orvelas ir Remarkas turėtų vieną kitą remarką tokio lyderio retorikos atžvilgiu.

Ramūnas Karbauskis nesisvaigina nei alkoholiu, nei kava, bet pergalė Seimo rinkimuose ir išaugę reitingai, panašu, kad rimtai davė į galvą. Ypač menkiau atspariems bendražygiams.
Ramūnas Karbauskis nesisvaigina nei alkoholiu, nei kava, bet pergalė Seimo rinkimuose ir išaugę reitingai, panašu, kad rimtai davė į galvą. Ypač menkiau atspariems bendražygiams.
Andrius Tapinas

R. Karbauskio pavaduotoja valstiečių frakcijoje Greta Kildišienė neslepia, kad jai dirbti yra trukdoma. Dirbti trukdo ir opozicija, ir, žinoma, žiniasklaida. Kaip būtų gera dirbti, jeigu žiniasklaida būtų tokia romi, kuriai numeti kokią dotaciją ar viešinimo užsakymą, ji gromuliuoja eurus ir tada niekam netrukdo. O dar geriau būtų, jei žiniasklaidos nebūtų iš viso. Va, Naisiuose žiniasklaidos nėra (išskyrus „Naisių vasarą“), tad žmonės čia saugūs ir laimingi.

Vargu ar rasite pasaulyje daug politikų, kurie mėgtų žiniasklaidą. Ypač naująją – greitą, turinčią gerą reakciją, paremtą socialiniais tinklais ir piliečių aktyvumu. Bet tai yra neišvengiama ir būtina demokratijos dalis, be jos arba su „netrukdančia dirbti“ žiniasklaida mes tiesiu taikymu keliaujame pas valstybes, kuriose yra viena neginčijama tiesa, o diskusijoms ne vieta. Iš valdančiųjų retorikos galima suprasti, kad jiems tai visai patiktų.

„Tokio puolimo prieš naująją valdžią anksčiau nebuvo“ – sako kai kurie mano įrašų feisbuke komentatoriai. Drįsčiau tuo abejoti, nes a) konservatoriai už savo naktines reformas atsiėmė ne tik žodžiais, bet ir akmenimis į Seimo langus, o socialdemokratai buvo kritikuojami nuo pirmos dienos ir, beje, raukėsi, bet nesiskundė, b) prieš ketverius, o ką jau kalbėti prieš aštuonerius metus, neturėjome tokios aktyvios socialinės žiniasklaidos, žmonės nebuvo taip įsitraukę į politinius procesus. Politikai springdami kalba apie pilietinės visuomenės brandą, bet kai visuomenė iš tiesų ima bręsti ir domėtis, kas ir kaip juos valdo, tada prasideda „duokite dirbti, netrukdykite“.

Simptomiška, kad apie trukdančią dirbti žiniasklaidą ir opoziciją kalba ne Seimo pirmininkas profesorius Viktoras Pranckietis, ne mokslų daktaras Aurelijus Veryga, ne akademikas Eugenijus Jovaiša, ne mokslų daktaras Arvydas Nekrošius, ne mokslų daktaras, docentas Mindaugas Puidokas, o vidurinį išsilavinimą turinti ir kolegijos niekaip nesugebanti baigti Greta Kildišienė. 2015 metais kandidatuodama į savivaldą ji savo biografijoje rašė – „numatomas aukštasis Vilniaus kolegijoje“. Panašu, kad jis vis dar numatomas.

Tetos Gretos (jeigu jau žiojatės rėkti apie patyčias – tai yra jos feisbuko profilio adreso pavadinimas) skrydis į politikos olimpą išvis yra svaiginantis fenomenas.
Teta Greta,Gretos Kildišienės feisbuko profilis

Dar 2014 metų liepą ponia Kildišienė dirbo AB „Panevėžio specialusis autotransportas“ personalo administratore ir labai sunkiai tvarkėsi su savo pareigomis. Neapsikentusi vadovybė atliko tarnybinį patikrinimą.

Jo metu buvo nustatytos šios Gretos Kildišienės klaidos ir pažeidimai – neužregistruotos asmens kortelės, neatlikti įrašai apie sutarčių pakeitimus ir jos neteisingai registruojamos, nesurašyti aktai, nevykdoma apskaita, nevestos korespondencijos ataskaitos, nesuregistruoti personalo dokumentai, o tie, kurie suregistruoti, susegti ne į tas bylas, neteisingai apskaičiuotos kompensacijos už atostogas ir dar daugiau.
Gretos Kildišienės klaidos ir pažeidimai
Gretos Kildišienės klaidos ir pažeidimai

Padaryta išvada, kad Greta Kildišienė netinkamai vykdė pareigas, pakenkė bendrovės interesams ir panašiai.

Dar vienas įdomus dalykas – viešoje savo biografijoje Greta Kildišienė slepia, kad dirbo bendrovėje „Panevėžio specialusis autotransportas“. Kaip neužsimena ir apie narystę Darbo partijoje. Nurodoma darbo vieta – europarlamentaro Bronio Ropės biuras Panevėžyje, bet paties Ropės oficialiame puslapyje tarp kontaktų ir biurų Panevėžio apskritai nėra.

Tačiau lemtingas susitikimas su Ramūnu Karbauskiu ir veiksmas vystosi it romantinėje „Naisių vasaroje“. Dabar ponia priiminėja įstatymus, Seime yra dešinioji Karbauskio ranka, Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininko Gedimino Kirkilo pavaduotoja, Tarpparlamentinių ryšių su JAV ir su Jungtine Karalyste grupių narė.
Kaip būtų gera dirbti, jeigu žiniasklaida būtų tokia romi, kuriai numeti kokią dotaciją ar viešinimo užsakymą, ji gromuliuoja eurus ir tada niekam netrukdo. O dar geriau būtų, jei žiniasklaidos nebūtų iš viso. Va, Naisiuose žiniasklaidos nėra (išskyrus „Naisių vasarą“), tad žmonės čia saugūs ir laimingi.
Andrius Tapinas

Trys žodžiai: Ne.Rea.Lu. Niekaip nebaigiantis kolegijos ir nesugebantis teisingai susegti dokumentų į bylas žmogus dabar atstovaus Lietuvai bendraudamas su Amerikos kongresmenais ir britų parlamento lordais. Faktiškai antroji šalies ponia, ne kitaip.

O kai nebeturi žodžių, belieka cituoti:

„Kokia femina“ – pavydžiai kuždėjo Panikovskis – „ak, jeigu svarsčiai būtų buvę auksiniai! Vesčiau ją, garbės žodis, vesčiau“.

Leiskite dirbti – kone unisonu skundžiasi naujasis Seimas. Tai dirbkit. Per pirmą mėnesį jau du kartus balsavote nesuprasdami, už ką balsuojate. Dirbkit.
Trys žodžiai: Ne.Rea.Lu. Niekaip nebaigiantis kolegijos ir nesugebantis teisingai susegti dokumentų į bylas žmogus dabar atstovaus Lietuvai bendraudamas su Amerikos kongresmenais ir britų parlamento lordais. Faktiškai antroji šalies ponia, ne kitaip.
Andrius Tapinas

Gruodžio 1 dienos Seimo posėdyje oficialiai lankėsi 126 nariai, bet vakariniame posėdyje registravosi tik 76. Gruodžio 6 dienos posėdyje oficialiai lankėsi 120 narių, po pietų įstatymus priiminėjo jau tik 99. Gruodžio 8 dienos posėdyje oficialiai lankėsi 132 parlamentarai, tik rytinio posėdžio darbuose registravosi tik 111, o po pietų jų liko vos 89. Va, ką per mėnesį išmoko Seimo nariai, tai kaip imituoti lankomumą. Oficialiai tarsi ir posėdyje, o realiai kažkur kitur.

Leiskite dirbti. Ar žinote, kiek naujojo Seimo narių viešai skelbia, ką jie veikia? Trys. Valstiečiai Vytautas Bakas, Dainius Gaižauskas bei Aušra Maldeikienė.

Kiti taip dirba, kad kartu su padėjėjais neturi laiko nei darbotvarkių paskelbti, nei asmeninių svetainių susitvarkyti.

Bet svarbiausia, kad netrukdytų. Kad dirbti leistų.

Haiku
Ramūno smilius
Įtempė akis valsčius
Kur link parodys?