Keisčiau nei keistai skambėjo E. Masiulio viešas pasipasakojimas per televiziją, neva, jis į alkoholinių gėrimų dėžutę susikišęs stambaus verslo koncerno vieno iš vadovų duotą paskolą.

Automobilyje gavęs, ten ir palikęs, po to laikęs namuose. Net ir patys liberalai pripažino, kad E. Masiulio „išpažintis“ pasirodė nei įtikinama, nei visuomenei ką nors paaiškinanti ar pateisinanti.

Tiesa, įžvalgesnieji iškart sumojo, kad tokiu būdu verslusis liberalų ekslyderis daro žingsnius, kad „sulaikytieji“ pinigai būtų grąžinti. Juk ne jo – skolinti iš giminių ir artimųjų verslininkų. Atsirado tikimybė, kad pinigai po pasakų per TV galbūt netgi bus grąžinti.

Tuo tarpu liberalai dar kartą visuotinai atsižegnojo nuo savo susikompromitavusio vado – neva, nieko nežinojo apie jo paskolas ir verslus.

Bet dabar, praūžus rinkimams, dar keisčiau atrodo ši viso Liberalų sąjūdžio rinkėjų mulkinimo kampanija, kai paaiškėjo, kad buvusio partijos pirmininko E. Masiulio pavaduotojas Gintaras Steponavičius buvo tyrėjų apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Tai keičia didžiausios per nepriklausomos Lietuvos istoriją politinės korupcijos bylos esmę. Tyrimo objektu nėra E. Masiulis, iki šiol viešai atsiprašinėjęs dėl savo nevykusių bandymų pasipinigauti.
Staiga atsipeikėjęs Gintaras Steponavičius kažkodėl tik po rinkimų susivokė, kad buvo apklaustas ne šiaip kaip liudytojas, o kaip specialusis liudytojas ir puolė stabdyti narystę bei pareigas partijoje.

Pasak teisininkų, neįmanoma nesuprasti liudytojo ir specialiojo liudytojo statusų skirtumo. Specialiaisiais liudytojais apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų nusikalstamą veiką, bet trūksta įrodymų, kad jiems būtų pateikti įtarimai. Nuo specialiojo liudytojo iki įtariamojo – vienas žingsnis.

G. Steponavičius, pagal profesiją – teisininkas, baigęs Vilniaus universitetą ir tobulinęsis ne viename užsienio universitete, neva nesuprato. Nesuprato ar pamelavo?

Kiti liberalai irgi nutylėjo, kad buvo apklausti liudytojais – visa Seimo liberalų sąjūdžio frakcija. Nutylėjo ar nuslėpė?

Liberalai tiesiog sėkmingai apmulkino visus rinkėjus nuslėpdami visos partijos vaidmenį korupcijos byloje, viešai pasmerkė ir taip jau paaukotą E. Masiulį, per rinkimus pakalbėjo apie apsivalymą ir sugebėjo nemenkai avansu susirinkti rinkėjų gailestingumo balsų. Tuomet sėkmingai pasidalijo mandatus Seime ir „postus“ partijoje.

106 tūkstančių kyšio skandalo dėka Liberalų sąjūdžio pirmininku tapęs sostinės meras Remigijus Šimašius nepaleidžia šypsenos nuo savo veido ir mielai pozuoja su Prezidente prie šventinės Kalėdų eglutės.

O, beje, kodėl Prezidentė taip akylai per rinkimų kampaniją kontroliavusi kitų politikų moralę ir garsiai kalbėjusi apie korupcijos šešėlius, nutylėjo, kad viena iš rinkimuose dalyvaujančių partijų – Liberalų sąjūdis – apgaubtas net ne šešėlių, o realiai įtrauktas į politinės korupcijos tyrimą.

Nežinojo ar manipuliavo informacija?

Nutylėjimų, nuslėpimų ir manipuliavimo pasekmės – apgauti rinkėjai. Dabar aiškėja vis daugiau detalių apie Liberalų sąjūdžio sąsajas su tyrimu dėl kyšio iš verslo koncerno. Akivaizdu, kad laiku paviešintos tos detalės būtų nulėmusios kitokius rinkimų rezultatus.

Nepanašu, kad liberalai, dabar prisiminę tikrąjį savo partijos vaidmenį didžiausioje politinės korupcijos byloje, staiga imtų ir atsisakytų apgaulės būdu įgytų mandatų. Bet gal bent viešai pripažintų vykdę rinkėjų mulkinimo akciją?