Šitoje masinėje euforijoje nieko nebesigirdi apie ministerijų ir kitų valdiškų kontorų skaičiaus mažinimą. Tiesa, nedrąsiai vienas pažadas prasprūdo, kad Energetikos ministerija reikėtų uždaryti, tačiau naujai paskirtasis ministeris tik pečiais gūžčioja. Galiu eiti lažybų, kad po eilinės darbo grupės sudarymo bus konstatuota, jog geriausiu atveju ministeriją uždaryti tikslinga nuo kitos kadencijos. O ten jau nauji šeimininkai plokštelę iš naujo suks...

Kaip visada paviršiumi klampojam, nepasižiūrim giliau. O pasižiūrėti yra į ką. Valdiškos įstaigos savo šventai veiklai vykdyti yra užėmusios apie 16mln kv. m. ploto. Ekspertai suskaičiavo, kad vienai baltai apykaklei apytiksliai tenka apie 50-60 kv.m. ploto. Privačių biurų kostiumuotieji glaudžiasi 10 kartų kukliau. Vienam darbuotojui vidutiniškai 6 kv.m. Dar daugiau. 2015 metais valstybė sumokėjo apie 4 mln. eurų nuompinigių, o iš savo valdomo turto nuomos gavo varganus 600 tūkst. eurų. Akivaizdi betvarkė. Einam dar toliau. Vilniaus V. Kudirkos aikštėje, sovietiniame griozde įsikūrusi visų valdžių valdžia – Lietuvos Vyriausybė. Ten vienam darbuotojui tenka apie 70 kv. m. ploto. Vien pastato šildymui per metus sumokama 200 000 eurų. Kosmosas. Šildymo sezonas trunka pusę metų. Premjero sąskaita už šildymą – 30 000 eurų per mėnesį. Aišku, kad ne iš savų moka...

Gudrūs analitikai, o ir visokie ekspertai jau seniai šaukia, kad valdžia turi susitvarkyti su savo turtu. Kad protingai tvarkantis, galima sutaupyti iki 40 proc. išlaidų. O už tuos pinigus, kiek visokio gėrio Lietuvos žmonėms galima sukurti. O valdžia, kaip nesitvarko, taip nesitvarko. O kam tvarkytis, jeigu kiekvienais metais gali paprašyti iš Finansų ministerijos pastato išlaikymui ir dar kokiam remontui. Ir nėra buvę, kad negautum. Ne iš savų gi moki... Ir čia politinė valia ne prie ko. Tiesiog dešimtmečius taip veikia sistema.

Norint pajudinti prie kėdžių prilipusius užpakalius reikia finansinio spyrio. Esu labai skeptiškas dėl Lietuvoje veikiančio nekilnojamojo turto mokesčio. Bet jeigu jau tokį turime, tai jį mokėti privalo visi. Dabar gi iš privačių asmenų, bendrovių jį lupame, o valdiškos kontoros už savo pastatus nemoka nei cento. Nors labai sėkmingai naudojasi aplink sukurta infrastruktūra. Akylas vairuotojas turbūt pastebėjo, kad kiekvienais metais, kaip grybai po lietaus aplink valdiškas kontoras dygsta vis nauji kelio ženklai su užrašu: „Rezervuota“.

Prievolė visoms valdiškoms institucijoms už savo pastatus susimokėti mokestį savaime neprivers ūkiškiau tvarkytis. Tiesiog daugiau paprašys iš Finansų ministerijos pastatų išlaikymui. Juk ne iš savų moki... Todėl įvedus NT mokestį, privalomas yra ir kitas žingsnis. Finansuojant valstybės įstaigas reikia aiškiai nustatyti vienos darbo vietos išlaikymo išlaidas. Jos visiems turi būti vienodos. Jos neturi skirtis nuo privačių biurų išlaikymo išlaidų. Gavai biudžetą metams, ir sukis, kaip išmanai. Jokie dejavimai, maldavimai čia nepadės. Tada mes pamatysime tikrai ūkišką požiūrį, ir ledai Neryje pajudės.