Kalbu apie Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kurį nauja valdžia bandys skubos tvarka išbraukyti pagal „valstietišką“ vertybių skalę.

Būdama trijų berniukų mama galiu pasakyti nuo savęs ir nuo tūkstančių mamų – turbūt nieko nėra baisiau, kaip atimti iš moters ir šeimos svajonę susilaukti vaiko.

Kaip politikė, esu daugiau nei tikra: Seime tikrai būsiu ne vienintelė, kuri griežtai balsuos prieš valstiečių iniciatyvas grąžinti Lietuvą amžiumi atgal, prieš norą atimti iš moterų ir porų teisę į šeimos pagausėjimą ir galiausiai – prieš papildomą pavojų moterų sveikatai.

Nesuvokiama, kodėl šis klausimas Seime stumiamas skubos tvarka, dar net prieš pačios Vyriausybės programos patvirtinimą. Lygiai taip pat nesuprantama, kodėl šiuo metu valstiečiams pagalbinio apvaisinimo pakeitimas yra pagrindinė „vertybė“ ir prioritetas. Nuoširdžiai netikiu, kad už tokias vertybes balsavo šimtai tūkstančių Lietuvos rinkėjų.

Manau, žmonės tikrai neliks abejingi – išeis į gatves, ateis prie Seimo, jei buldozeriu bus bandoma pervažiuoti jų laisvą valią, žmonių teisę ir laisvę apsispręsti.

Būtent embrionų šaldymas moteriai suteikia galimybę pakartoti apvaisinimo procedūrą, jei ši buvo nesėkminga. Ar „valstiečiai“ žino, kaip kenčia moterys, kurios priverstos nuo pat pradžių iš naujo pradėti visą apvaisinimo procesą?

Jeigu medikų rekomendacijų dėl saugaus ir geriausio pagalbinio apvaisinimo kelio neužtenka – žiūrėkime į faktus. Lietuvoje yra 50 tūkstančių nevaisingų šeimų. Įteisinus šiuolaikišką pagalbinį apvaisinimą mūsų šalyje per metus galėtų papildomai gimti iki tūkstančio naujagimių.

Malta yra vienintelė šalis Europos Sąjungoje, kurioje iki šiol draudžiamas embrionų šaldymas. 27 iš 28 ES šalių leidžia embrionų šaldymą! Ar įmanoma, kad beveik absoliučiai visos ES šalys neteisingai sprendžia nevaisingumo ligą ir problemas?

Maža to, kai kurios ES valstybės įsitikino panašių eksperimentų, kuriuos dabar Lietuvoje siūlo „valstiečiai“, pasekmėmis. Štai Italijoje įteisinus apribojimus pagalbiniam apvaisinimui nėštumų statistika krito smarkiai – nuo 36 iki 18 procentų.

Visame pasaulyje po pagalbinio apvaisinimo procedūrų jau gimė 5 milijonai (!) vaikų. Visoje ES yra tik 2 šalys – Lietuva ir Latvija, kurios nekompensuoja su apvaisinimu susijusių išlaidų.

Liberalai padarys viską, kad šiuolaikiškas, Seimo šį rudenį patvirtintas pagalbinio apvaisinimo įstatymas, už kurį kovojo ir šalies Prezidentė, įsigaliotų nuo 2017 metų. Taip, kaip ir buvo numatyta. Jeigu reikės – reikalausime valstiečių siūlomas pataisas vetuoti.

Tai nebus balsavimas dėl vertybių. Tai bus balsavimas dėl šeimų, jų ateities ir gerovės.

P.S. Seime liberalai įregistravo siūlymą nuo 2017 metų skirti 3 mln. eurų nevaisingoms šeimoms, norinčioms pagalbinio apvaisinimo būdu susilaukti vaikų. Nuo to irgi neatsitrauksime ir už tai kovosime.