N. Venckienei inkriminuojama ne viena dešimtis nusikalstamų veikų, tarp kurių penkios yra priskiriamos prie apysunkių, tokių, kaip viešas raginimas pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą. Dar eidama teisėjos pareigas, per televiziją rodytame interviu, ji viešai ragino nepaklusti Lietuvos Respublikos įstatymams ir nuversti teisėtą jos valdžią, sakydama, kad „jokio teisingumo Lietuvoje nėra... teisingumo neieškokite, pasidarykite teisingumą patys“.

N. Venckienė piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, menkindama valstybės ir teismo autoritetą, griaudama pasitikėjimą teismais, kad mažametė mergaitė nebūtų gražinta jos motinai L. Stankūnaitei. Policija, kaip valstybinė institucija, vykdydama savo pareigą padėti užtikrinti teismo sprendimo įvykdymą, patyrė didelę žalą bei dėl šių jos veiksmų buvo sumenkintas Lietuvos Respublikos teismų ir Lietuvos Respublikos vyriausybės autoritetas.

Būdama mažametės mergaitės globėja, N. Venckienė privalėjo dorai auklėti ir prižiūrėti savo globotinę, sudaryti palankias sąlygas visapusiškai ir harmoningai vystytis, tačiau elgėsi priešingai, nuteikinėdama ją prieš motiną, teikdama mažametei mergaitei žinias apie seksualinius vyro ir moters santykius, vyro lytinius organus, t.y. atliko mažamečio asmens tvirkinimo ir psichinio gniuždymo veiksmus, taigi piktnaudžiavo globėjo teisėmis.

Tarp kitų nusikalstamų veikų buvo ir N. Venckienės pasipriešinimas valstybės tarnautojui, panaudojant fizinį smurtą („Laimutei Stankūnaitei paėmus mergaitę nuo Neringos Venckienės kelių bei išėjus iš namo, N. Venckienė, atsistojusi nuo kėdės, tyčia kairės rankos kumščiu tris kartus smogė jos dešinę ranką laikiusiam M. Gušauskui į dešinę galvos ir veido sritį, jam sukeldama fizinį skausmą, tokiu būdu pasipriešino valstybės tarnautojui“.)

Anatolijus Lapinskas
Jau seniai N.Venckienė nusipelnė suėmimo. Bet kaip ją surasti? 2013 balandį ji pabėgo iš Lietuvos nežinoma kryptimi. Šiokios tokios ieškojimo pastangos nedavė rezultatų. Nuo tų pačių metų gegužės ji yra paieškoma Šiaulių prokuratūros tyrime kaip asmuo, įtariamas padaręs nusikalstamas veikas.

Tiesa, tokia paieška N. Venckienės, matyt, negąsdina, nes pati prezidentė pernai vasarą ją nuramino: „Kiek žinau ieško ne tam, kad kažką blogo padarytų, o tam, kad įteiktų pranešimą apie atvykimą į teismą“. Ir pasijuokdama iš Lietuvos pridėjo, „kad teisėsauga atliktų paštininko funkciją“.

Šį kartą, paskelbus apie suėmimą, reikalas tapo jau rimtesnis. Pernai gruodį JAV Teisingumo departamentas priėmė Lietuvos prašymą dėl buvusios Seimo narės ir buvusios teisėjos Neringos Venckienės ekstradicijos ir pripažino jį vykdytinu, pažymėdamas, kad atsiųsti dokumentai yra teisiškai tvarkingi, tad atitinkamoms JAV institucijoms pavesta surasti N. Venckienę ir grąžinti ją į Lietuvą. Tačiau tuo optimizmas ir baigėsi.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis šių metų pradžioje konstatavo, kad jokių žinių apie šio klausimo sprendimą nėra, kiek reikės laukti – nežinia. Dar daugiau, jokie terminai, per kiek laiko turėtų būti įvykdytas Lietuvos prašymas, nenustatyti. „Gali būti neribotą laiką vykdomas“, – sakė prokuroras. „Tai priklausys nuo institucijų, kurioms pavesta surasti bėglę. Gali užtrukti ir teismas, kuris spręs, ar Lietuvos teisėsaugininkai pateikė pakankamus N. Venckienės kaltės įrodymus ir ar dėl įvykdytų nusikaltimų ji gali būti teisiama Lietuvoje“.

Praėjus beveik metams, prieš porą savaičių Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Krušna vėlgi tvirtino, kad prokurorai šiandien nežino, kur slapstosi įtariamoji. Buvusi parlamentarė tiesiog dingo. „Kol kas informacijos apie asmens konkrečią buvimo vietą konkrečioje užsienio valstybėje nėra žinoma“, – aiškino prokuroras.

Čia galima būtų pažymėti, kad vien jau aprašytas N. Venckienės pasipriešinimas pareigūnams JAV yra vertinamas itin griežtai. Smūgis policininkui į veidą Amerikoje yra tikrų tikriausias nusikaltimas ir N. Venckienės aiškinimai, kad ji tuomet gynė „vargšę mergaitę“ nepadarys jokio įspūdžio.

Kur yra N. Venckienė Lietuvos žiniasklaidoje mirgėjo įvairios versijos, pasak prokurorų, esą ji nepasiekiama Lietuvos teisėsaugai. Vis dėlto visagalis ir visiems prieinamas inter-netas, pasirodo, žino, kur yra N. Venckienė!

Surinkę vienos žinomiausių ir patikimiausių Amerikos žmonių paieškos sistemos adresą www.whitepages.com ir įrašę pavardę Neringa Venckiene, netgi nenurodę JAV valstijos ar miesto, gausite vienintelį atsakymą: taip, tokia yra, jos amžius 45-49 metai. Šalia paspau-dę View Full Profile, pamatysite, kad ji gyvena Crystal Lake miestelyje, Illinois valstijoje. Duodamas tikslus adresas: 3813 Tulip St Crystal Lake IL 60014-2353.

Viešai pateikiu šį romantiškos Tulpių gatvės adresą todėl, nes N. Venckienė yra paieškomas asmuo, įvykdęs apysunkius nusikaltimus, o paprastesniais žodžiais, baisius tvirkinimo veiksmus kelerių metų mergaitės atžvilgiu. „White Pages“ yra visiškai atviras portalas ir visi DELFI skaitytojai, kiekvienas pasaulio pilietis, žinantis jos vardą ir pavardę, gali pamatyti N. Venckienės adresą. „Google“ duoda net žemėlapį, kad norintys su ja pasikalbėti, galėtų ją lengvai surasti.

Kiltų klausimas: kas tai per namai, kuriuose N. Venckienė rado prieglobstį. Atsakymą internetas duoda ir čia. Pasirodo, šių namų šeimininkė yra psichologijos mokslų daktarė Vilija Ball. Ji puikiausiai žinoma Lietuvoje ir Amerikoje dėl savo N. Venckienę remiančios veiklos. Štai ištraukos iš 2012 metų Vilijos Ball straipsnių Lietuvos spaudoje.

„Patvoriniai“ gina vaiko neatimamą teisę gyventi, nes tiki, jog mergaitei palikus jos dabartinius [N.Venckienės] namus, jos teisei gyventi gali iškilti didžiulė grėsmė. Ar ne pats didžiausias šios mergaitės interesų ir teisių pažeidimas būtų jos atidavimas biologinei motinai, pas kurią mergaitė gyventi nenori? Tai paveiktų mažo vaiko pasitikėjimą kitais žmonėmis, jos saugumo jausmą bei psichiką. Būtų neatsakinga mergaitę pasmerkti tokiai aplinkai, dėl kurios įvairūs įtarimai nėra ištirti, patvirtinti ar paneigti.

Pabuskite, tautiečiai, kurių dar šie košmarai neprikėlė iš gilaus letargo miego, nežiūrėkite iš tolo kuo viskas baigsis šioje tragiškoje istorijoje. Žymūs Lietuvos „kašpirovskiai“ bando pritaikyti jūsų mėgiamų serialų didžiai nekenčiamų herojų vaidmenį p. N. Venckienei ir nukreipti visas neigiamas mintis ir emocijas į šį asmenį ir jos šeimą, kad melas nebūtų demaskuotas, o jo skleidėjai ir nusikaltimų vykdytojai nebūtų išaiškinti ir nubausti.

Norėčiau kreiptis ir į mergaitės biologinę motiną, pastebėdama, kad jos veiksmai neatitinka žodžių, surašytų jos viešuose laiškuose, tik savanaudiškas noras išplėšti vaiką iš aplinkos, kurioje ji adaptavosi, koks poveikis bus jai, kai šie svarbūs ryšiai su jos teta ir seneliais bus nutraukti, bei eilė kitų aplinkybių“.

„N. Venckienė ir jos šeima yra naujos eros Lietuvoje parodomasis atvejis, išstatyti visų įbauginimui – žiūrėkite kas atsitiks kiekvienam, kas bandys ieškoti tiesos ir teisingumo, ten, kur jos nenori Lietuvos galingieji. Geros valios žmonės, nesileiskite įbauginami, solidarizuokitės su N. Venckiene, nes tik vienybėje yra mūsų stiprybė, galybė ir geresnė ateitis“.

O čia iš kreipimosi į prezidentę: „Reikalaujame: kad bet kokie neteisėti sprendimai, susiję su mergaitės perdavimu jos motinai, šiuo metu būtų sustabdyti kaip nusikalstami, kad Seimas priimtų įstatymus ar jų pataisas, ginančius vaikų interesus šioje ir kitose pedofilijos bylose (pvz., įsisiautėjusių teisėjų nutartys), kad Laimutei Stankūnaitei būtų pasiūlyta psichologinė pagalba, nes tik patys vaikystėje sutraumuoti žmonės gali vykdyti veiksmus, kuriais jos dukra ją apkaltino.

Dėkojame Jums už Jūsų trumpus viešus pasisakymus, palaikant mergaitės ir jos globėjos teises šioje byloje. Mes suprantame jums daromą spaudimą ir politinius triukus bei Jūsų norą išsaugoti savo gerą politinį imidžą, bet manome, kad tiesa ir teisingumas turi būti bet kokių interesų viršuje, kitaip mūsų korumpuota ir išsigimusi „teisinė" sistema taip nupigins mūsų ir mūsų vaikų gyvybes, kad jos bus pati pigiausia prekė Lietuvoje. Palaikome Jus visa širdimi, jeigu esate už tikros teisinės valstybės kūrimą Lietuvoje, jei rūpi mūsų vaikų ir mūsų valstybės ateitis“.

Šie laiškai ir kreipimaisi parodo, kad N.Venckienė rado prieglobstį visiškai vienodų su ja pažiūrų šeimynėlėje. Sprendžiant iš jos laiškų (pvz., 2016 02 18), jos nuomonė apie Lietuvą nė kiek nepasikeitė.

“Į užsienio teismą persikels mano, Neringos Venckienės, pavojingiausios visų laikų Lietuvos kaltinamosios – 40 kriminalinių veikų – istorija. Stengsiuosi parodyti, kas padaryta iš Lie-tuvos per Nepriklausomybės laikotarpį: visiškai supuvusi teisėsauga, korupcija, iškrypėlių gynimas, aukų persekiojimas. Vaiko žodžių kitaip suprasti nebegali – tai yra pati šlykščiau-sia prievarta, išsigimėlių, iškrypėlių, pedofilų orgijos.

Įrodysiu, kad kerštas už mano pastangas siekti tiesos skatino korumpuotą teisėsaugą kurti vis daugiau neva mano padarytų „nusikaltimų“. Tiesa vieną dieną paaiškės. O šiuo metu man reikalinga Jūsų, mane palaikančių, parama. Aš nė karto nepasigailėjau, kad gelbėjau nuskriaustą brolio vaiką”. Ką čia pridursi, tas “gelbėjimas” pavirto į 40 kriminalinių veikų…

Ar pasinaudos Lietuvos valdžia N. Venckienės gyvenamosios vietos nuoroda? Dar neaišku. Yra nemažai jėgų, tarp jų ir politinių, palaikančių “globėjos teises”. Garliavos byloje beveik visi taškai jau sudėti. N. Venckienę parsigabenus tikėkimės sulaukti ir finalinio akordo.