Nuo 2017 m. indeksavimo mechanizmas įsigalioja pagrindinėms „Sodros“ pensijoms. Planuojama patvirtinti 476 eurų dydžio einamųjų metų draudžiamąsias pajamas (vietoj 445) ir 116 eurų bazinę pensiją (vietoj 112). Dėl to senatvės pensija turėtų vidutiniškai padidėti apie 6 proc., t.y. panašiai tiek, kiek pastaruoju metu didėjo darbo užmokestis šalyje.


Patvirtinus naują bazinę pensiją ir einamųjų metų draudžiamąsias pajamas, kartu su senatvės ir netekto darbingumo pensijų dydžiais, didėja ir išankstinės senatvės pensijos, našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko pensijos, kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas. Taigi, tą pajus visi, gaunantys socialinio draudimo išmokas, kurios apskaičiuojamos remiantis šiais dydžiais.
Nepaisant to, kad pensijos nuo kitų metų bus didesnės, planuojamas nebe deficitinis „Sodros“ biudžetas. Pirmą kartą per 10 metų galime pasidžiaugti tokiu rezultatu: daugiau dirbančiųjų, didesni atlyginimai sunešė ir daugiau įmokų į socialinio draudimo fondo biudžetą.


Atskira kalba apie daugeliui pagyvenusių žmonių aktualias našlių pensijas. Didesnės jų kol kas neaugs, o mažesnėms bus taikomas indeksavimas: našlių pensijų bazinis dydis bus indeksuojamas tokiais pat tempais, kaip ir visos kitos „Sodros“ pensijos.


Per laikotarpį nuo 1995 metų iki 2007 m. sausio 1 d. paskirtos našlių pensijos yra „įšaldytos“ nuo pat 2003 metų; jos neindeksuojamos ir nedidinamos, kadangi dėl istoriškai susiklosčiusios situacijos jau yra didesnės negu vėliau paskirtos. Nuo 2007 m. tos našlių pensijos, kurios buvo mažesnės už bazinį dydį, jau padidintos iki bazinio dydžio. Didesnės našlių pensijos ir toliau liks įšaldytos, kol nuo 2018 m. indeksuojamas bazinis dydis (šiuo metu 21 euras) jas „pasivys“.
Kuomet bazinis dydis pradės viršyti „senųjų“ (nuo 1995 metų iki 2007 m. sausio 1 d. paskirtų) našlių pensijų dydį, gavėjai pradės gauti didesnes, jau indeksuojamas, bazinio dydžio našlių pensijas.


Nuo 2018 m. minėtas indeksavimo mechanizmas įsigalios jau visa apimtimi: bus įgyvendintas automatinis visų pensijų, įskaitant ir našlių pensijas, indeksavimas pagal darbo užmokesčio fondo augimo tempus (7 metų vidurkis). Jei šalies darbo užmokesčio fondo augimas išliktų panašus, visos „Sodros“ pensijos galėtų didėti apie 6 proc.


Paskutinį kartą baziniai dydžiai, nuo kurių priklauso ir „Sodros“ pensijos dydis (bazinė pensija ir einamųjų metų draudžiamosios pajamos), buvo didinti 2008 metais. Tačiau labai greitai jos buvo sumažintos – krizės akivaizdoje tuometinė valdžia priėmė antikonstitucinius sprendimus ir perkėlė griūvančios ekonomikos naštą pensininkams: nuo 2010 m. pensijos ir kitos socialinės išmokos buvo sumažintos, o į prieškrizinį lygį „Sodros“ pensijos atstatytos tik 2012 m. sausio 1 d.


Pensijų kompensavimas – nepriemokų grąžinimas senatvės pensininkams – prasidėjo jau šios kadencijos metu. Tai buvo senosios valdžios paliktos skolos grąžinimas. Tik nuo 2015 m. liepos 1 d. socialinio draudimo bazinė pensija padidinta nuo 105 eurų iki 108 eurų (3 eurais), einamųjų metų draudžiamosios pajamos – nuo 431 euro iki 434 euro (3 eurais). Vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, per 2015 metus padidėjo 5,8 euro.


Nuo 2016 m. sausio 1 d. bazinė pensija vėl padidinta – iki 112 eurų (4 eurais), einamųjų metų draudžiamosios pajamos padidintos iki 445 euro (11 eurų). Vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą, padidėjo apie 8 eurus (t. y. apie 3 proc.). 2016 m. „Sodros“ biudžete šiam pensijų padidinimui reikėjo apie 74 mln. eurų.