Pirmiausia taip klausti verčia, tik niekas to kažkodėl Ramūno Karbauskio neklausinėja, keistas jo paties elgesys. Partijos lyderis, kuris žada kone revoliuciją – steigti valstybinius bankus, krautuves ir vaistines, smulkinti stambius verslus (svetimus), išsaugant dar stambesnę savo latifundiją, naikinti mokinio krepšelius), kam nepritaria nė viena galima koalicijos partnerė, pats nenori nei premjero, nei net ūkio ministro posto.

Smaksos sau Seime ir stebės, kaip jo tikslų nepavyksta pasiekti? Mažų mažiausiai tokia poza revoliucionieriui – keista.

Taip, tokia pat poza Lenkijos Seime tupi Jaroslawas Kaczynskis. Bet, sutikite, yra esminių skirtumų tarp J. Kaczynskio ir R. Karbauskio. Kaczynskis buvo Lecho Walęsos dešinėje dar „Solidarnosc“ įkarštyje. Jam nieko nebereikia įrodinėti lenkų patriotams. PiS kontroliuoja visas valdžios šakas. Bet, kol nekontroliavo, J. Kaczynskis ir ministru buvo, ir premjeru.

O R. Karbauskiui net labai dar reikia įrodinėti. Į karbauskišką patriotizmą vieną didžiausių bombų prieš pustrečių metų seminare „Modernios Lietuvos kūryba: minkštoji Rusijos sulaikymo strategija“ sviedė Kubilius ir konservatoriai, tada paskelbę, kad „Agrokoncernas“ yra veikiamas Rusijos, o pats savininkas ir jo partija bent trim atvejais veikė prieš valstybės interesus.

R. Karbauskis po to padavė Andrių Kubilių į teismą, bet jį prakišo. Todėl lyginant R. Karbauskį su J. Kaczynskiu nereikėtų įsijausti. R. Karbauskį gal labiau galima lyginti su iš Rusijos į Gruziją atvykusiu ir valdžią ten paėmusiu oligarchu Bidzina Ivanišviliu.

Ar nuties konservatoriai raudoną kilimą R. Karbauskiui į Prezidentūrą 2019-isiais? Ir kodėl būtent konservatoriai, kai dar neaišku, net su kuo R. Karbauskis sumes skudurus po antrojo rinkimų turo? Jei R. Karbauskis dėsis su konservatoriais, o premjeru taps G. Landsbergis, operacija „Karbauskį – į prezidentus!“ bus kaip ir prasidėjusi.

Antra priežastis – ar norim, kad jau treti, o pridėjus pirmalaikius 2004-ųjų rinkiimus, praktiškai ir ketvirti iš eilės Prezidento rinkimai nukristų ant Lietuvos kaip koks meteoritas? Kai nei partijos, nei tauta nesugalvoja daugiau kaip vieno realaus kandidato?

Taigi, ar nuties konservatoriai raudoną kilimą R. Karbauskiui į Prezidentūrą 2019-isiais? Ir kodėl būtent konservatoriai, kai dar neaišku, net su kuo R. Karbauskis sumes skudurus po antrojo rinkimų turo? Ką gi, netrukus pamatysime. Bet jei R. Karbauskis dėsis su konservatoriais, o premjeru taps Gabrielius Landsbergis, operacija „Karbauskį – į prezidentus!“ bus kaip ir prasidėjusi.

Ar galima tai kaip nors pagrįsti?

Tiksliai pagrįsti politikoje nieko neįmanoma, juolab lietuviškoje. Bet jei provincijos ir net dalies Kauno bei Vilniaus gyventojų tokius lūkesčius sukėlusios partijos lyderis liks tūnoti Seime, tai būtų galima paaiškinti tik taip: 1) arba jis yra marsietis; 2) arba turi rimtesnį tikslą, kuriam pasiekti darbas Vyriausybėje tinka taip pat, kaip pjautuvu čirkštelėti per minkščiausią vyro vietą.

Pagonių dievai Perkūnas, Ragutis, Pizius ir kiti 99-i, kaip ir bibliniam Nojui, matyt, liepė R. Karbauskiui į savo arką prieš didįjį pareigų ir pinigų stygiaus tvaną 2020 m. pasiimti visų gyvių po porą – porą policininkų, porą blaivybės kryžiuočių, porą alkoholikų, porą kairiųjų, porą dešiniųjų ir t.t.

Kadangi visiems žinoma, kad R. Karbauskis yra naisietis, o ne marsietis, lieka antras variantas. Primenantis, kad kelias iš ministrų kabineto į Prezidentūrą įmanomas nebent per modernių laikų skaistyklą – Europos Komisiją. Pro šią adatos skylutę pralindo Dalia Grybauskaitė.

Bet šiame kely – daugiau pavojingų politinio eismo ženklų. Visa ligtolinė dabartinės Prezidentės biografija buvo net labai nepatriotiška – ilgametė komunistė, komunistų aukštosios mokyklos docentė, su Mykolu Burokevičium – kone iki pergalingos pabaigos, sorry, kracho, į ambasadą JAV dirbti ją pasiuntė LDDP užsienio reikalų ministras su lapine kepure, į finansų ministres ir eurokomisares iškilo Algirdo Brazausko valia.

Tik Vytauto Landsbergio Žodis ir nelengvas nemažos dalies konservatorių apsisprendimas po Žodžio legitimavo D. Grybauskaitę patriotų akyse. R. Karbauskio ir partijos, kuriai kažkada vadovavo pati Prunskienė, košeriniais tikrai nepavadinsi.

Dalis rinkėjų už ją turbūt balsavo ir todėl, kad anie nelabai buvo už NATO, nelabai už eurą, labai nelabai už konservatorių naują AE, laisvą žemės pardavimą ir eurą. Kai kas už ją gal net balsavo kaip už prorusišką jėgą. Ypač tie, kurie kažką buvo girdėję apie bjauriajam A. Kubiliui prapiltą teismą.

Bet R. Karbauskio koalicija su Tėvynės sąjunga nuteisins R. Karbauskį. Legitimuos jį patriotų akyse. Taip, kaip legitimavo D. Grybauskaitę. Panašiai kaip popiežiaus Leono X (G. di Lorenzo de Medici) laikais iš vienuolių pirkta indulgencija atleisdavo visas būsimas krikščionio nuodėmes, taip konservatorių patriarcho indulgencija atleidžia visas atskirų politikų nuodėmes.

Toliau – technikos reikalas. Juolab detalėmis jau lyg ir pasirūpinta. Pagonių dievai Perkūnas, Ragutis, Pizius ir kiti 99-i, kaip ir bibliniam Nojui, matyt, liepė R. Karbauskiui į savo arką prieš didįjį pareigų ir pinigų stygiaus tvaną 2020 m. pasiimti visų gyvių po porą – porą policininkų, porą blaivybės kryžiuočių, porą alkoholikų, porą kairiųjų, porą dešiniųjų, Gretą Kildišienę su Dovile Šakaliene ir dar Povilą Urbšį su Stasiu Jakeliūnu.

R. Karbauskio arka nelabai tinka valstybei valdyti, bet tinka per tvaną saugiai pasiekti Prezidento uostą. Tiesa, skirtingai nuo biblinio Nojaus, Valstiečių ir Žaliųjų arkoje nematyti paties R. Karbauskio šeimos ir žmonos. Lyg ir turi žmoną, lyg ir kažkur esanti, bet ponas visur vaikšto vienas.

Kaip ir Algirdas Brazauskas. Netoli kurio visada sukinėjosi šauni blondinė iš bufeto. Bet toks panašumas tik į gera – kiek aikčiojančių moterų prieš rinkimus dūsaus: „Koks vyras!“

Ar konservatoriai supranta, kad jie, patys to nenorėdami, gali nutiesti R. Karbauskiui kelią į Daukanto aikštę? Dar nelabai. O kai supras, bus per vėlu. Panašiai kaip su R. Paksu kad buvo. Ką daryti?

Vaikiškų knygelių, pagonių ir Naisių globėjas. Turtuolis ūkininkas, kuris, su koalicijos partnerių pagalba parceliuodamas kitus verslus, nė už ką neduos susmulkinti savo 35 000 ha ūkelio. Tiesiog A. Brazauskas, Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas viename, kuris, priešingai nei tie trys latrai, dar ir nė lašo į burną. Angelas, atvykęs į juodą Lietuvos rudenį, kurį pavers Naisių vasara. Gatavas Prezidentas.

Ypač po to, kai jis, pustrečių metų iš eilės kiekvieną mielą dieną iš kuklaus Seimo nario kabineto trins į miltus premjerą. Nepriklausomai nuo to, ar juo taps G. Landsbergis, ar jo paties Saulius Skvernelis.

Už tai, kad Vyriausybė nespėjo laiku įsteigti valstybinių krautuvių ir vaistinių ar neįkūrė ministerijų Akropolio. Už tai, kad Landsbergis ar jo paties S. Skvernelis Aplinkos apsaugos ir Žemės ūkio ministerijų dar neperkėlė į Kauną. Ir už tai, kad 333 mokytojos, paskirtos važinėti dviračiu kiekviena pas vieną mokinį, negavo algos, nes švietimo biudžetas ir dėl to braška.

Konservatorių reitingas smuks – Naisių vasaros ūkininko kils. Jau nekalbant apie tai, kad žmonės ir toliau emigruos, o tą juodą karmą taip pat bus galima susieti su naujojo premjero nuodėminga siela. Ir dar daug už ką – iki pat 2019-ųjų gegužės. Kai stebi iš šalies, pakeliui į Prezidentūrą tinka viskas, kas tiko ir D. Grybauskaitei 2006-2009 metais.

Ar konservatoriai supranta, kad jie, patys to nenorėdami, gali nutiesti R. Karbauskiui kelią į Daukanto aikštę?

Dar nelabai. O kai supras, bus per vėlu. Panašiai kaip su R. Paksu kad buvo. Ką daryti? Ypač po to, kai visą šią savaitę, prisiekdamas Pizium ir kitais pagonių dievais, R. Karbauskis sakys, kad jis į savo arką susodino tiek daug profesionalų, jog jam pačiam užteks ir kuklaus Seimo nario kabineto.

Nieko ypatingo. Sudarant koaliciją konservatoriai turėtų žūtbūt siekti, kad R. Karbauskis taptų bent ministru. Dėl viso pikto. Ir vardan tos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1068)