Kaip ir Rolando Pakso, kuris pasitraukė iš „Tvarkos ir teisingumo“, giesmė. Tačiau jį partijoje pakeitęs Remigijus Žemaitaitis taip pat prognozuoja, kad valstiečiai netrukus skils ir jau dabar skyla, nes tarp R. Karbauskio ir kito partijos lyderio – Sauliaus Skvernelio – yra rimtų nesutarimų.

R. Karbauskis nervuojasi, nes aplink jo partiją dabar sklandantys gandai ir dėl skilimo, ir dėl konfliktų tarp jo ir S. Skvernelio, ir dėl to, kad R. Karbauskis gali sudaryti koaliciją su socialdemokratais, žmones gali atgrasyti ateiti į antrą turą ir balsuoti už jo valstiečius. Nes Tėvynės Sąjungos rinkėjas dažniausiai ateina bet kuriuo atveju.

Bet, sakykite, nejaugi galvojate, kad darbiečiai ir tvarkiečiai staiga išpažino meilę konservatoriams, praktiškai idėjiniams priešams, kad tik šių rinkimų valstiečiai nelaimėtų? Čia veikiau yra pigus kerštas valstiečiams, atėmusiems jų rinkėjus. Buvo R. Pakso banga, buvo Darbo partijos ir V. Uspaskicho banga. Dabar – valstiečių banga.

Tad jei dėl bangos nėra ko stebėtis, nes kol Lietuvoje gyvenimas nėra pats geriausias ir yra daugybė žmonių, priklausomų nuo valdžios malonių ir jaučiančių amžiną nuoskaudą, tol jiems reikės naujų gelbėtojų.
Valstiečių ir žaliųjų sąjunga vis tik yra partija, kur „valstiečiai“ yra stipresnis ir svarbesnis žodis nei „žalieji“. Taip, pirmajame dešimtuke yra daugiau mažiau žinomų žmonių – ir gydytojų, ir mokslininkų, ir visuomenės veikėjų. Bet pavažiuoji žemyn sąrašu ir ten vienas kitą keičia agronomai, miškinininkai, gyvulininkystės technologai.
Indrė Makaraitytė

Tačiau kas čia įvyko, kad miestas, miestiečiai balsuoja už valstiečius? Valstiečių ir žaliųjų sąjunga vis tik yra partija, kur „valstiečiai“ yra stipresnis ir svarbesnis žodis nei „žalieji“. Taip, pirmajame dešimtuke yra daugiau mažiau žinomų žmonių – ir gydytojų, ir mokslininkų, ir visuomenės veikėjų. Bet pavažiuoji žemyn sąrašu ir ten vienas kitą keičia agronomai, miškinininkai, gyvulininkystės technologai.

Tikrai nieko nėra smerktino ar keisto, kad žmogui yra įdomus žemės ūkis ar kad jis yra geras žemės ūkio specialistas. Man tik be galo keista, kaip ir kodėl miestiečiai balsavo už valstiečius. Lyderiai – kas kita. R. Karbauskis Šilainiuose dvikovoje su Jonu Dagiu, Vilniuje prieš Kęstutį Masiulį stoja Saulius Skvernelis. R. Karbauskis dabar ant bangos, jis – idėjinis vadas. S. Skvernelis valstiečiu tapo netyčia ir neseniai. Viskas čia aišku.

Bet štai Petrašiūnų apygardoje į antrą turą išėjo ūkinininkas ir buvęs konservatorių Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. Bet jo konkurentas – valstietis žaliasis Gediminas Vasiliauskas. Pagal išsilavinimą ekonomistas. G. Vasiliauskas yra visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ narys, iškėlusios dabartinį merą Visvaldą Matijošaitį, galima įtarti, žinomas žmogus.
Ar Šeškinės, Petrašiūnų, Šilainių ir kitų didmiesčių apygardų gyventojai balsavo už kaimišką idilę jų miestuose? Ar čia išlindo jų kaimiškos vaikystės prisiminimai? Dažniausiai jau sovietinio kaimo prisiminimai, o tai buvo ne kaimas, o kolūkis arba tarybinis ūkis, kuriame reikalai buvo tvarkomi vis dėlto šiek tiek kitaip nei tame Rusijos imperijos lietuviškame kaime, kuris išugdė tarpukario Lietuvos šviesuolius.
Indrė Makaraitytė

O štai Vilniuje Šeškinės apygardoje į antrą turą patenka Virginijus Sinkevičius, jaunas ir menkai girdėtas tarptautinių santykių specialistas. Jis aplenkia ir tokius veikėjus kaip A. Sysas, ir A. Zuokienė, V. Gapšys, ir A. Mazuronis. Norom nenorom peršasi mintis, kad žmonės rinkosi ne tik V. Sinkevičių, o valstiečius.

Bet tai – Vilnius. Taip, Šeškinė, kuri, žinoma, ne Antakalnis, bet, atsiprašau, ir ne Justiniškės, į kurias sovietmečiu kėlė visų išdraskytų aplinkinių kaimų gyventojus. Nes, kalbant apie Justiniškes, visai nekeista, kad antrajame ture su konservatoriumi Pauliumi Saudargu konkuruoja Lenkų rinkimų akcijos atstovė Danuta Narbut.

Valstiečių pasirodymas Vilniuje tikrai neblogas. Dar geresnis jis Kaune.

Be Petrašiūnų yra Dainavos apygarda, kur Juozui Pundziui, profesoriui, Kauno klinikų chirugui, kas Kaune vis dėlto jau yra šis tas, pirštinę meta Lauras Stacevičius, gimimo 1980 –ųjų, nuo Molėtų ir šiaip jau pagal išsilavinimą gyvulininkystės technologas.

Ką reiškia šis miestiečių balsavimas už valstiečius? Ir būtent šiuos valstiečius, vedamus R. Karbauskio, kuris net neslepia, kad yra iš kaimo, kad lietuviškas kaimas, jo manymu, net sovietmečiu buvo gero auklėjimo, lietuvybės ir visų kitų dorybių šaltinis. Pagaliau, juk šių valstiečių, o ne žaliųjų, vizitinė kortelė yra Naisių kaimas.

Bet tai yra kaimas. Naisių kaimas. Naisių vasara. Ir gandriukai.

Ar Šeškinės, Petrašiūnų, Šilainių ir kitų didmiesčių apygardų gyventojai balsavo už kaimišką idilę jų miestuose? Ar čia išlindo jų kaimiškos vaikystės prisiminimai? Dažniausiai jau sovietinio kaimo prisiminimai, o tai buvo ne kaimas, o kolūkis arba tarybinis ūkis, kuriame reikalai buvo tvarkomi vis dėlto šiek tiek kitaip nei tame Rusijos imperijos lietuviškame kaime, kuris išugdė tarpukario Lietuvos šviesuolius.

Tai yra labai svarbu apčiuopti, nes rinkėjų iliuzijos yra svarbus dalykas. O nuvilti ir nelaimingi rinkėjai yra didelė visos Lietuvos problema. Mūsų visų problema.

Nes jei valstiečių rinkėjai galvoja ne apie sistemines permainas, skausmingas struktūrines reformas, kurios būtinos, jei galvoji keliais dešimtmečiais į priekį ir jei tikrai nori permainų, o slapta svajoja apie tuos mistiškai stebuklingus Naisius, kuriuose, žmonės sako, gražu, patogu gyventi, ten auga gimstamumas, ten gyvena daug jaunų žmonių ir visi jie labai laimingi, tai tada – nieko gero.
Nes Naisių kaimas – reklaminis mecenato projektas. Gražus, išpuoselėtas. Ir turbūt labai patogus gyventi.