Kalbėdami apie neteisingumą ir orumą paminantį nesiskaitymą su paprastu piliečiu, Anglijos ir Airijos lietuviai pirmiausia kalbėdavo ne apie prastą teismų ar policijos darbą. Daugelio tvirtinimu, juos labiausiai žeidžia Lietuvoje įsišaknijusi nelygybė prieš įstatymą: iš korupcijos skandalų it niekur nieko išsisukantys politikai, parkuose ir draustiniuose statomi dvarai, išskirtine aukščiausių pareigūnų globa besinaudojantys verslininkai.

Nedelsiant imsimės priemonių prieš korupciją

Šios Vyriausybės etikos standartus galima apibūdinti paprastai: premjeras ministrus nusiteikęs ginti tol, kol šie nebus išvesti su antrankiais. Šiuo metu pareigas eina net trys visuomenės ir Prezidentės pasitikėjimą praradę ministrai – auksinių šaukštų skandale įklimpęs Juozas Olekas, auksinių miltų nepasiturintiems pirkimo istorijoje įsipainiojusi Virginija Baltraitienė bei Vijūnėlės dvaro statybas padėjęs įteisinti Kęstutis Trečiokas.

Nemanau, kad tai normali ir priimtina situacija. Valstybės politinį gyvenimą nuo korupcijos ir piktnaudžiavimo valdžia būtina apvalyti nedelsiant. Todėl nieko jau kitais metais partijų išlaidų ir finansavimo kontrolę iš bedantės Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) perduosime Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Kartu trečdaliu padidinsime STT biudžetą (nuo 7,4 iki 9,6 mln. Eur) ir tolesnį šios įstaigos finansavimą susiesime su veiklos rezultatais.

Su balsus perkančiais politikais elgsimės taip, kaip elgiamasi su dopingą vartojančiais sportininkais – už sukčiavimą taikysime diskvalifikaciją. Balsus nesąžiningai bandantys pelnyti politikai ar partijos bus šalinami iš rinkimų kovos.

Mokesčių sistema bus teisingesnė

Dabartinės mokesčių sistemos Lietuvoje negalime pavadinti teisinga – didžiausia mokestinė našta mūsų šalyje tenka uždirbantiems mažiausiai. Kad tą pakeistume, suplanavome ir esame pasiryžę įgyvendinti reikalingus mokesčių sistemos pakeitimus.

Jau kitais metais nuo 200 iki 240 Eur padidinsime neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) ir papildomą NPD, taikomą už kiekvieną auginamą vaiką (dabar jis siekia 120 Eur). Tačiau vien to nepakanka. Net ir didelis NPD dydžio pakėlimas reiškia, kad mažiausiai uždirbančiųjų kišenėje lieka vos keliais eurais daugiau. Taip yra todėl, kad šiandien NPD skaičuojamas tik nuo gyventojų pajamų mokesčio, kuris yra tik 15 proc. visų žmogus valstybei mokamų mokesčių.

Antrąjį mokesčių pertvarkos žingsnį žengsime NPD ir papildomą NDP pradėję skaičuoti ne tik nuo gyventojų pajamų mokesčio, bet nuo visų žmogaus mokamų mokesčių, išskyrus kaupimą senatvės pensijai. Taip mažiausiai uždirbančiųjų kišenėse kas mėnesį papildomai liks beveik 100 Eur. Toks mokestinės naštos nuėmimas nuo kukliai besiverčiančių žmonių leis realiai pagerinti jų finansinę situaciją.

Naikinsime biurokratizmą

Nėra teisinga, kad Lietuvoje mažėjant gyventojų skaičiui, valdininkų ir toliau daugėja. Per pastaruosius ketverius metus gyventojų Lietuvoje sumažėjo daugiau nei 135 tūkstančiais, tačiau biurokratų armija tuo pat metu pasipildė beveik tūkstančiu.

Tokia situacija neturi jokio logiško paaiškinimo. Biurokratinis aparatas tiesiog plečiasi ir pats pateisina savo egzistavimą. Įsipareigojame valdininkų skaičių sumažinti trečdaliu. Pradėsime nuo dirbtinai išpūstų įstaigų, tokių kaip Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kurioje šiandien dirba virš 1600 biurokratų. Panaikinsime nereikalingas ar tarp atskirų valstybinių įstaigų besidubliuojančias funckijas. Dalį jų, tokių kaip perkvalifikavimas, patikėsime verslui ir nevyriausybinėms organizacijoms.

Todėl valstybės apratas mokesčių mokėtojams kainuos mažiau, o sumokėti pinigai bus paskirstyti teisingiau. Didesnė dalis jų nukeliaus ne valdininkijos išlaikymui, o visuomenės poreikiams tenkinti – nuo kokybiškesnės sveikatos apsaugos iki geresnių mokyklų.

Valstybės paslaugos bus vienodai kokybiškos visiems

Viešųjų paslaugų kokybė Lietuvoje vis dar priklauso nuo to, kur šias paslaugas gaunantis žmogus gyvena. Lietuva šiandien juda dviem greičiais – didmiesčiuose gyvenantys žmonės džiaugiasi kokybiška sveikatos apsauga, o jų vaikai lanko geriausias šalies mokyklas.

Deja, regionuose valstybės teikiamų paslaugų kokybė ženkliai prastesnė. Tai iš esmės neteisinga, nes, nepriklausomai nuo to, kur gyvename, visi mokame tuos pačius mokesčius. Todėl keliame aiškų tikslą – užtikrinti, kad viešosios paslaugos, pradedant vaikų ugdymu mokyklose ir baigiant gydytojo konsultacija poliklinikoje, būtų vienodai kokybiškos ir prieinamos visiems Lietuvos žmonėms.

***

Kad mūsų žmonės vėl pasijustų savi savoje šalyje, būtina atstatyti pasitikėjimą teisingumu ir vienas kitu. Pirmąjį žingsnį galime žengti jau dabar – nomenklatūrai ir zadanijų politikai Seimo rinkimuose spalio 9-ąją visam laikui tarkime sudie.