Lygiai taip turėtų būti ir su balsavimu. Deja... Kandidatuodama į Seimą ir važinėdama po miestelius ir kaimus kasdien klausausi istorijų – kaip tas ir anas „latrus balsuoti vežė“.

„Išgėrė jie dėžę degtinės, tada susėdo į dvi mašinas, privažiavo. Pasistatė mašinas kitoje gatvės pusėje ir po vieną pasikeisdami krypavo į apylinkę balsuoti“, - pasakoja rinkėja. O man, politikos naujokei, belieka galvą kraipyti ir stebėtis, ar galėjo šitaip šioje demokratinėje šalyje nutikti, kur visi tokie sąžiningi, o „Baltosios pirštinės“ turėtų kiekvieną pijoką už pakarpos laukan ištempti.

Bet, panašu, kad galėjo. Tokių istorijų kiekviename kaime apstu. Kas, už kiek, gėrė po to, ar prieš tai.

Kai vienam garbaus amžiaus diedukui daviau lankstinuką ir paraginau ateiti balsuoti, išgirdau konkretų klausimą: „Butelį nupirksi?“ Ir man nepasivaideno. Pasirodo, vienas mano oponentų visada nuperka. Turtingas žmogus, girtuoklių garbė jam.

Tai kaip blaivysimės, ponai?

Girtas Seimo narys blaškosi parlamento koridoriais, o žurnalistai su kameromis ir mikrofonais kaip medžioklėje su skalikais bėga iš paskos. Dar pamenat?

Gal pastaruoju metu tokių ir mažiau, bet praverkit ne vieno parlamentaro kabineto ar kokios valdančiosios frakcijos salės duris. Vakarop. Tarkim, antradieniais. Ar kurią kitą savaitės dieną. Beveik visur ir visada rasit, ko išgerti. Sutiksi ir tų, kas sutiks. Išgerti. Dar po vieną. Ant antros. O kartais ant trečios ir ketvirtos.

Tradicija balsuoti įkaušus prasideda jau nuo rinkimų dienos. Ir tęsiasi visą kadenciją. Sakot, nejaugi taip masiškai? O skaičiavot, kiek žmonių vieną Seimo narį renka? Nors apygardoje apie 35.000 balsuotojų, dažniausiai jų teateina kokie 15.000. Iš jų už balsuoja kokie 7.000, dažnai dar mažiau. Neretai skirtumas būna ne toks ir didelis – keli šimtai. O ką reiškia į kiekvieną iš 40-ies standartinės apygardos apylinkių atvesti ar atnešti po kokius dešimt dvidešimt girtuoklėlių. Tiek tikrai atrasi. Tai ir nusveria tie girti balsai, kas Seiman. Tai ir pila, ir pilasi toliau sprendimai. Laisvai.

Rizikuodama būti nepopuliari, turiu pasiūlymą. 0 promilių, ponai! Kad nepradėtumėme čia dabar apie gudobelių ekstraktus ir kefyrus diskutuoti, tegul bus 0,2 promilės. Atėjote balsuoti, tai būkite malonus, papūskite į alkotesterį, kad komisija galėtų įsitikinti, jog esate blaivus.

Šalyje, kur visose gamyklose ir statybų aikštelėse kas rytą tikrinamas blaivumas alkotesteriu, tikrai nebūtų keista ir sudėtinga patikrinti ir balsuojančius. Juo labiau, kad būtent lietuviai sukūrė išmaniuosius alkotesterius, kurie ne tik atpažįsta „pučiantįjį“ pagal jo nuotrauką, bet ir gali nuiųsti pranešimą į boso mobilųjį telefoną apie įpūstas promiles.

Jeigu norime, kad vairuotojai ir statybininkai būtų blaivūs, jei suprantame, kad girto sukelta avarija gali baigtis katastrofa, turėtume suprasti, jog girto išrinkta valdžia – ne mažesnė katastrofa, o gal dar ir didesnė.

Rugsėjo 1-oji per rinkimus

Pasakiau A, tai pasakysiu ir B. Balsuojančius tikrinti svarbu, bet ne mažiau svarbu, kad tądien alkoholio pardavimas būtų apribotas. Rinkimų diena būtų antra diena metuose, kai parduotuvėse galėtumėm įsigyti tik bealkoholinių gėrimų. Ar kažkas nuo to nukentėtų? Nemanau.

Kaip nenukentėjo kavinės, kai jose uždraudė rūkyti. Eini balsuoti ir neturi šansų nusipirkti alkoholio. Ir kandidatas, kuris mėgsta visus vaišinti, negali nieko nupirkti. Verta pakentėti dėl blaivesnio rezultato.

Bauda tingiems (arba girtiems)

Ir galiausiai dar vienas siūlymas. Jeigu iš 35.000 apygardos rinkėjų balsuoti teikiasi tik kokie 15.000 blaivių ir ne visai tautiečių. Tai kyla natūralus klausimas: o ką veikia likusieji? Kapstosi daržuose, tvarko namus, grybauja... ir krapšto nosis.

Paskui, tiesa, jie garsiai rėkia, kad yra viskuo nusivylę, kad jau niekas Lietuvos neišgelbės, kad visi seimūnai yra vagys ir niekšai. Galbūt. Bet ką jūs padarėte, kad taip nebūtų? Ką jūs veikėte per rinkimus? Abejingais veidais stebėjote tuos, kuriuos girtus kažkas mielaširdingai vežė balsuoti? Gal tai buvo jūsų kaimynai, kolegos, giminės? Jie išrinko jums Seimą. Imkit ir pasprinkit!

Pasaulyje yra ne viena išsivysčiusi demokratinė šalis, kaip Belgija, Australija, kur dalyvauti rinkimuose privalo visi. Nes dalyvavimas rinkimuose, tai tokia pati piliečio pareiga, kaip ir mokesčių mokėjimas ar karinė tarnyba. Tokiuose rinkimuos dalyvauja daug rinkėjų ir rinkimų rezultatai yra kur kas objektyvesni. Jei žmonių netenkina kandidatai, jie gali gadinti biuletinius įmesdami tuščius balsus. Bet jie balsuoja. Ir jų neatbaido, blogas ar, atvirkščiai, per geras oras. Nes priešingu atveju jų laukia piniginė bauda.

Taigi, žvelgiant į situaciją su humoru, sureziumuočiau taip – rinkimų dieną alkoholio nenusipirksite, o jei turėsite atsargų, jų gerti vis tiek neapsimokės, nes jei nebenueisite balsuoti, gausite baudą, o jei nueisite balsuoti girtas, tai jums balsuoti niekas neleis.

Na ir, pagaliau, nors vieną dieną per ketverius metus kai kam teks pabūti blaiviam. Ir pabaigai, labai rimtai visiems linkiu blaivių rinkėjų ir blaiviai išrinktų Seimo narių. Aktyvaus dalyvavimo rinkimuose ir drąsos prisiimti atsakomybę už savo balsą!