Saugomose teritorijose, nuosekliai aiškinant ir informuojant, pamažu pradeda pasiteisinti nauja tvarka, kuomet visas su savimi atsinešto maisto atliekų pakuotes žmonės parsineša namo ir nepalieka gamtoje, tačiau miestuose dėl didelio žmonių srauto tokia tvarka netinka, tad vienintelis kelias išlikti neapsidirbusiais – pastatyti daugiau šiukšliadėžių.

Bent jau aš nežinau nė vienos savivaldybės, kurioje būtų įrengtas pakankamas kiekis šiukšliadėžių šunų ekskrementams ar toms pačioms nuorūkoms. Reiktų daugiau, bet nėra pinigų.

Rūkaliams pradžioje tai gali nepatikti, tačiau manau, jog sprendimas yra. Šiuo metu nėra nustatyto mokesčio už aplinkos teršimą tabako gaminių atliekomis, o akcizų įstatymas nustato minėtiems gaminiams akcizo mokestį ir šių gaminių kontrolės bei gabenimo ypatumus. Tad siūlau grįžti prie idėjos apmokestinti 1 euro cento aplinkosauginiu mokesčiu kiekvieną šalyje parduodamą cigaretę. Aišku, norint galima apmokestinti viską, tačiau paaiškinsiu, kodėl būtent cigaretes.

Dar praėjusiais metais paprašiau Aplinkos apsaugos agentūros, kad atliktų detalius cigaretės nuorūkos tyrimus. Po atliktų sunkiųjų metalų, policiklinių aromatinių angliavandenilių koncentracijos cigarečių nuorūkose bei nuorūkų mėginio ekstrakto toksiškumo tyrimų paaiškėjo, kad kiekvienoje nuorūkoje apstu kancerogenų ir mutagenų.

2013 m. Lietuvoje buvo realizuota apie 2,9 milijardai cigarečių ir 54 t tabako, tad jei skaičiuosime, jog šalyje per metus į aplinką patenka apie 3 milijardai nuorūkų, tai šis kiekis, sveriantis apie 1500 tonų, aplinką užteršia 75 g gyvsidabrio, 4 kg chromo, 93 kg cinko, 795 g kadmio, 3,2 kg švino, 45 kg vario.

Iškart galiu nuraminti skeptikus. Cigarečių kontrabandos mastas įvedus naują, simbolinį mokestį tikrai nepadidės. Šiuo metu vykdomos kovos su kontrabanda priemonės leidžia kovoti su kontrabanda pakankamai efektyviai, o cigarečių kainai kylant dėl akcizo mokesčio didinimo, kontrabandos lygis neauga.

Nebus ir verslui jokios papildomos naštos. Nemanyčiau, kad aplinkai ir žmonėms kenksmingo produkto brangimas galėtų būti traktuojamas kaip verslo sąlygų sunkinimas. Žinoma, cigarečių pakeliui pabrangus 20-čia centų atsiras žmonių, kurie dėl kainos suabejos savo rūkymo įpročiais. Bet tai nėra blogai.

Nustatomo mokesčio tarifo dydis skatins mažiau vartoti tabako gaminių. Kuo brangesnės bus cigaretės, tuo mažiau bus jų suvartojama, mažiau teršiama aplinka ir sveikesni žmonės. Mirštamumas nuo kraujotakos sistemos ligų yra dažniausia priežastis Lietuvoje, kai mirštama nuo ligos.

Sutikite, viena nuorūka, numesta šalikelėje, kaip ir nelabai pastebima. Tačiau jei visas nuorūkas, susidarančias per metus šalyje, pardavus cigaretes, surinktume į vieną vietą, gautųsi 375 vidutinio svorio afrikinių dramblių banda!

Nenormalu, tačiau įprasta, surūkius cigaretę, nuorūką šveisti per langą, numesti gatvėje ar užkasti į smėlį ilsintis prie Baltijos jūros. Niekur taip „paslėptos“ nuorūkos nedingsta ir iš jų neišauga „cigaretmedžiai“. Norint gyventi švarioje aplinkoje jas būtina sutvarkyti. Todėl papildomos lėšos savivaldybėms tvarkantis savo aplinką labai reikalingos.

Pagal parduodamų cigarečių kiekį galima preliminariai suskaičiuoti, jog įvedus 1 euro cento aplinkosauginį mokestį už nuorūkų tvarkymą, per metus susidarytų 29 000 000 eurų suma.

Atitinkamai pagal gyventojų skaičių savivaldybėse, šią sumą būtų galima išdalinti šalies savivaldybėms, prioritetą skiriant Lietuvos kurortams, kur ilsėtis suvažiuoja dideli skaičiai žmonių.

Šios lėšos savivaldybėms leistų ne tik įsirengti šiukšliadėžes ten kur jų trūksta, bet ir daryti kitus aplinkosauginius projektus, švarinant ir gražinant aplinką, kurioje visi gyvename. Žinoma, šios lėšos gali būti panaudojamos ir švietimui dėl rūkymo daromos žalos, ir dėl susidarančių atliekų kenksmingumo, aplinkosauginei kontrolei, taršą mažinančioms priemonėms finansuoti ar tų pačių nuorūkų iš smėlio surinkimo mašinoms įsigyti šalies pajūriui valyti.

Labai nuoširdžiai tikiuosi, jog naujo mokesčio įvedimas paskatintų mažesnį tabako gaminių vartojimą, o tuo pačiu sumažintų aplinkos taršą nuorūkomis. Gyventume ir ilgiau, ir švaresnėje aplinkoje.