Dirbau aktyviai nevyriausybininko pozicijoje, kuri tikrai yra įdomi, reikalaujanti daug kūrybiškumo ir sugebėjimų. Tačiau kai iniciatyvinė grupė „Už blaivią“, kurios koordinatorius esu, surinko parašus alkoholio kontrolės įstatymo keitimui, o dabartinė valdžia tuos visus piliečių siūlomus įstatymo pakeitimus visiškai ignoruoja: Darbo partija tam, kad vilkintų problemos sprendimą, paprašė šiuo atveju visiškai nebūtinos LR Vyriausybės išvados, o Vyriausybės išvada yra visiškai atmetanti per 60 tūkst. piliečių parašais teikiamą įstatymą - nusprendžiau būti įrašytas į kandidatų sąrašą.

Gal ir naiviai tikėjau, kad dar šios kadencijos Seimas tikrai ne iš geranoriškumo, bet jausdamas priešrinkimines nuotaikas ir piliečių surinktų parašų spaudimą bent dalinai vaizduos, kad imasi spręsti šią visiems akivaizdžią besaikio alkoholio vartojimo problemą. Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė savo išvadoje atmetė visas mokslininkų rekomenduojamas ir piliečių palaikomas alkoholio vartojimo mažinimo priemones. Tad sutikau būti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatų komandoje, kurioje tikrai yra daug darnos vertybėmis ir svarbiausia darbais patvirtinančių savo gebėjimus, kad yra pajėgūs spręsti problemas tose srityse, kuriose jos įsisenėjusios jau dešimtmečiais. Pirmiausia tos sritys, kurios yra artimos man: kultūringos, darnios ir sveikos visuomenės be svaigalų kūrimas, sveikatingumo bei ligų prevencijos diegimas.

O šioje srityje LVŽS sąraše yra išskirtinis kandidatų „paketas“: Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas prof. Aurelijus Veryga, buvęs Sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų prezidentas, Klaipėdos universiteto SvMF ir TSI Medicinos edukacijos katedros vedėjas, gydytojas kardiologas prof. Algimantas Kirkutis, Arminas Mockevičius, Kęstutis Smirnovas, Gediminas Vasiliauskas ir daug kitų.

Jei kitos kadencijos Seimas pradės tikrai dirbti, kad išspręstų nesaikingo alkoholio vartojimo problemą Lietuvoje, kaip rekomenduoja šios srities pasauliniai ekspertai ir pasieks rezultatų, tai bus labai ir net stulbinančiai daug. Tačiau ne tik svaigalų kontrolė svarbu – būtina ir bendrai sveikatos sistemos reforma, kad pagrindinis dėmesys valstybėje būtų skiriamas ligų prevencijai, sveikatingumo ugdymui. Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad 66 proc. visų mirčių įvyksta dėl lėtinių neinfekcinių ligų, kurių net 80 proc. galima išvengti pakeitus gyvenseną.

Juk sveiki ir laimingi žmonės yra ir ekonominis šalies potencialas, išteklius – išlaikyti sveiki, darbingi žmonės, taip pat sutaupytos lėšos, kurios neišleidžiamos labai brangiam gydymui. Jas galima vėl investuoti į švietimą, kultūrą, ekonomikos plėtrą. Pasaulio bankas yra paskaičiavęs, kad vienas doleris skiriamas sveikatingumui, ligų prevencijai, sutaupo 25 dolerius, kurių nebereikia skirti gydymui. Ar galime didžiuotis, kad pas mus tokie savižudybių, alkoholizmo, emigracijos, blogos savijautos mastai? O tai tikrai galime pakeisti.

Suprantama, ir pati švietimo sistema privalo pasikeisti iš esmės, kad mokymo įstaigos nebūtų tik diplomus dalijančios kontoros, neparuošiančios žmonių gyvenimui, neišugdančios kritinio mąstymo, gebėjimo ieškoti informacijos ir ją atsirinkti, būti kūrybingais. Juk šiandien neretai tai net bereikšmių žinių „kalyklos“. Juk elementariai sakant: kas, pavyzdžiui, nežino, kad rūkyti yra kenksminga, o kiek yra žinančių, bet rūkančių?

Apie kandidatus neretai pasakoma – „veržiasi į valdžią“. Nevyriausybinės skėtinės organizacijos - Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas prof. Aurelijus Veryga gan sunkiai buvo priprašytas kandidatuoti į Seimą, nes, kaip ir daug kitų tokių idealistų nevyriausybininkų, tiesiog yra patenkinti savo darbu ir tikrai nesiprašė būti kandidatais, ar kaip kai kas pasakytų - „nesiveržė prie lovio“. Tiesiog buvo argumentuotai įkalbėtas imtis atsakomybės ir kandidatuoti į Seimą.

O nemaža visuomenės problema yra sureikšminimas valstybinių institucijų, kad jos turi išspręsti visas žmogaus problemas. Patys žmonės labai daug gali burdamiesi į pilietines grupes pakeisdami savo aplinką, spręsdami konkrečias problemas, galiausiai spausdami ir vyriausybines institucijas priimti viešajam interesui naudingus sprendimus.

Taip pat svarbu, kad žmonės sumažintų lūkesčius valdžiai, Seimui, o kuo labiau patys imtųsi iniciatyvos sveikai, blaiviai, ekologiškai gyventi, vengtų besaikio vartotojiškumo, nepasiduotų reklamų kerams. Tada ir į Seimą nepatektų populistai ir iliuzinio gyvenimo pažadukai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų sąraše daug nepartinių, kurie daugybę metų darbavosi pilietinėje, nevyriausybinių organizacijų (NVO) veikloje. Beje, darnos jungiančiais skirtingas sritis principais paremta ir LVŽS 5 Darnų programa - 5D http://darnilietuva.lt/. Šiandien nevyriausybinis sektorius Lietuvoje yra labai silpnas: jei Suomijoje yra per 70 tūkst. NVO, kurių bendroji metinė apyvarta siekia per 5 milijardus eurų, tai Lietuvoje nevyriausybiniam sektoriui tenka tik trupiniai. NVO idėjine prasme turėtų būti valdžia (suprantama, neturintis įstatymų leidybos ir kitų galių), o vadinamoji valdžia – viešojo intereso tarnai.

Parašiau daugybę straipsnių, kūriau naujas idėjas ir iniciatyvas, būriau nevyriausybinį sektorių telkdamas atsakingus piliečius spręsti problemas, o ne tik negatyviai burbėti, kaip yra negerai. Lietuvos tūkstantmečio ir Vilniaus Europos kultūros sostinės proga iškėliau idėją surengti garsios Taize bendruomenės (įsikūrusi Prancūzijoje) tarptautinį jaunimo susitikimą Vilniuje. Šiame renginyje dalyvavo per 7 tūkst. dalyvių. Tai buvo didžiausias jaunimo renginys 2009 m.

Inicijavau Sveikatingumo metų paskelbimą Lietuvoje su rimta sveikatingumo programa. Tokius 2013 metus Seimas paskelbė, tačiau jiems teskyrė – 0 Lt. Organizavau aukščiausioms valdžios institucijoms adresuotą Memorandumą dėl Lietuvos žmonių sveikatos išsaugojimo, kurį pasirašė per 300 nevyriausybinių organizacijų, tačiau valdžios institucijų smegenų šie reikalavimai nepasiekė. Apsiribojo formaliais „atsirašinėjimais“. Ir paskutinė mano inicijuota ir koordinuota piliečių akcija „Už blaivią“, įstatymo teikimo ir keitimo iniciatyva piliečių parašais vykdyta 2016 m. pavasarį. Įstatymo projektas guli Seimo stalčiuose.

Svarbu dalyvauti NVO veikloje, tačiau žuvis genda nuo galvos ir ten yra priimami esminiai sprendimai, tad korumpuotas ir neblaivias galvas būtina keisti.