Kuo labiau didėja minimali alga, tuo sparčiau auga emigracija. Pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvą paliko 23 tūkst. žmonių – 6,5 proc. daugiau nei tą patį praėjusių metų laikotarpį. Ar tai tik sutapimas? Manau, kad ne.

Kodėl taip atsitiko? Atrodo, kad premjeras Algirdas Butkevičius vis dar nesupranta, jog žmonės dirbti vien už minimalų atlyginimą nenori. Darbuotojus Lietuvoje bus galima išlaikyti tik jei jie uždirbs gerokai daugiau. Tačiau, kai žmonės keturis metus per televizorių tik nuolat girdi valdančiųjų ginčus, iki kokios sumos vėl kelti minimalią algą, daugelį apima neviltis. Nereikia stebėtis, kad nematydami savo ateities Lietuvoje tokie žmonės renkasi emigraciją.

Darbą baigianti Vyriausybė padarė meškos paslaugą sau, nes visą laiką galvojo tik apie minimalios algos didinimą, tačiau faktiškai nieko nepadarė, kad greičiau augtų visų žmonių pajamos, tai yra, vidutinis atlyginimas. Žmogui neužtenka per mėnesį 300 eurų. Norint normaliai gyventi reikia mažiausiai 1000.

Ką buvo galima padaryti, kad visų Lietuvos gyventojų pajamos augtų greičiau? Receptai yra keli ir tikrai nesudėtingi. Juos kelis kartus Seime siūlė ir liberalai, tačiau šios idėjos buvo staigiai atmetamos, nes siūlytojai buvo „ne savi“.

Lietuvoje reikėjo skubiai tvarkyti ne tik su darbo santykiais susijusius įstatymus. Juos Seimas priėmė tik kadencijos pabaigoje, bet prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo. Mūsų šalis, palyginus su Estija ar Latvija, yra nepalanki kurti naujas ir gerai apmokamas darbo vietas dėl didelių mokesčių. Kairiųjų Vyriausybė apie tai vis nenori girdėti, o liberalų valdomoje Estijoje, kur priimant sprendimus yra daugiau sveiko proto, vidutinis uždarbis jau siekia 1100 eurų.

Taigi reikia pagaliau pradėti mažinti (bent po procentą per metus) „Sodros“ mokesčius, kurie sudaro daugiau nei trečdalį darbuotojo atlyginimo. Tai padarius ir algų vokeliuose sumažėtų, nes mokėti legalią algą smulkiam verslui taptų lengviau.

Lietuvai reikia normalių „Sodros“ mokesčių lubų, kad įdarbinti aukštą kvalifikaciją turintį specialistą kainuotų pigiau. Dabartinė Vyriausybė pasiūlė, kad „Sodros“ mokesčio lubos būtų taikomos tik uždirbantiems daugiau nei dešimt vidutinių atlyginimų – apie 7500 eurų per mėnesį. Bet kiek žmonių tiek uždirba? Saujelė. Liberalų įsitikinimu, „Sodros“ lubos turi galioti uždirbantiems bent triskart mažiau – 2200 eurų “ant popieriaus”. Tokiu būdu mes išlaikytume perspektyvų jaunimą, kuris dabar skrenda laimės ieškoti į Londoną, Lietuvoje būtų kuriama daugiau naujų kvalifikuotiems specialistams skirtų darbo vietų.

Taip pat reikia pagaliau sulyginti neapmokestinamąjį pajamų dydį su minimalia alga, kad nuo jos būtų atskaitoma kuo mažiau mokesčių.

Ketvirtas labai svarbus sprendimas – pelno mokesčio mažinimas įmonėms, kurios uždirbtus pinigus investuoja į naujas technologijas, verslo plėtrą ar naujų darbo vietų kūrimą. Estija taiko tokią lengvatą ir ji sėkmingai pasiteisino. Estijoje nedarbas yra kur kas mažesnis nei Lietuvoje.
Liberalų skaičiavimu, visa tai įvykdžius per keturis ateinančius metus vidutinį šalies gyventojo uždarbį būtų galima padidinti iki 1000 eurų.

Taigi receptų yra daug. Suprantama, kad per vieną dieną visko nepasieksi, tačiau dabartinė Vyriausybė to nepabandė daryti visus keturis metus. Visi premjero sudarytų darbo grupių pasiūlyti geriausi patarimai buvo nugrūsti į apatinius stalo stalčius.