Vienas iš R.Lopatos mestų priekaištų yra tai, kad R.Karbauskio įmonė prekiauja herbicidais, tarp jų ir prieštaringai vertinamu glifosatu. Patikslinant reiktų pabrėžti, jog prekiaujama ne JAV gaminamu „raundapu“, o Europos Sąjungoje pagamintais glifosatais.

Nors Ramūnas Karbauskis jau ne kartą viešai atsakė į šį klausimą, savo pastabas dėl minėto konsultanto straipsnio norėčiau išdėstyti ir aš, kadangi pastaruoju metu Europos Parlamente apie glifosatą tenka pasisakyti gan dažnai.

Pradėti norėčiau nuo priekaišto pačiam profesoriui: kiek dažnai jūs perkate ekologišką duoną? Jeigu tokios neperkate, vadinasi, esate veidmainis: iš vienos pusės neremiate ekologinio ūkininkavimo, o iš kitos pusės priekaištaujate, kodėl Ramūnas Karbauskis ūkininkauja neekologiškai.

Antra, nors glifosatą Europoje vis dar leidžiama naudoti ne tik kaip herbicidą, bet ir kaip defoliantą, t.y. purškiama ant pačių javų prieš derliaus nuėmimą, Ramūnas Karbauskis jau seniai deklaravo, kad jis savo įmonėse tą daryti uždraudęs. Tad reikia tik džiaugtis, kad tuose 30 000 ha, kuriuos valdo "Agrokoncernas", herbicidai nepurškiami tiesiai ant augalų, o tik prieš sėją arba po derliaus nuėmimo. Vadinasi, glifosatas neturi jokių galimybių patekti į duoną iš R.Karbauskio ūkių užaugintų kviečių.

Bet faktas tas, kad glifosatas į mūsų organizmus patenka, tik kitu keliu. Pirmiausia per genetiškai modifikuotus pašarus ir jais maitinamų gyvulių produkciją (pieną, mėsą, kiaušinius ir žuvį). Genetiškai modifikuoti augalai yra taip sukurti, kad jų nenužudytų tiesiai ant jų purškiamas glifosatas. Visos piktžolės išnyksta, o genetiškai modifikuotai sojai ar kukurūzams nieko blogo neatsitinka. Būtent šios žemės kultūros ir sukaupia savyje pakankamai daug glifosato (vidutiniškai 10 mg/kg) ir šis herbicidas per mitybos grandinę toliau keliauja iki mūsų pačių.

Čia reikia paminėti, kad Ramūnas Karbauskis jau prieš keletą metų buvo pirmasis stambus ūkininkas, kuris dėl šios priežasties visiškai atsisakė genetiškai modifikuotų pašarų savo ūkiuose. "Agrokoncernui" priklausančiose žemės ūkio bendrovėse pagaminama nemažai pieno ir reikia tik džiaugtis, kad tame piene nėra glifosato. Gaila tik, kad Vyriausybė net nebando įgyvendinti 2013 metais Seime priimtą ir mūsų Seimo narės Rimos Baškienės inicijuotą rezoliuciją dėl produktų, užaugintų genetiškai modifikuotais pašarais, ženklinimo, todėl vartotojai iki šiol neturi pasirinkimo kokį pieną pirkti – švarų ar su glifosatu.

Viską labai teisingai profesorius Raimundas Lopata savo straipsnyje išdėstė apie glifosato ir GMO žalą. Tik taikinį pasirinko netinkamą. Tai mes jį galime daug kuo apšviesti šioje srityje, kadangi esame pagrindiniai tiek GMO, tiek glifosatinių herbicidų kritikai. Taip, jums nepasigirdo.

Visos Lietuvos ir užsienio pesticidais prekiaujančios įmonės neišvengiamai remiasi mokslo rekomendacijomis. Jei mokslas galutinai įrodys, kad glifosatiniai herbicidai yra kancerogeniški, patys pirmieji reikalausime juos uždrausti. Kol kas Europos Komisija pratęsė jo naudojimą 12-18 mėnesių, kol mokslininkai prieis galutinių išvadų. Visi sutinka, kad net jei ir bus leidžiama naudoti šiuos herbicidus, jiems bus taikomi dideli apribojimai, kurių Ramūno Karbauskio ūkiuose laikomasi jau dabar. Gaila, profesoriau, kad Jūs net nebandėte tuo pasidomėti.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga renkasi tausojančios žemdirbystės kryptį ir džiaugiamės, kad tą pati daro vis daugiau Lietuvos ūkininkų. Kad reikėtų mažiau trąšų ir pesticidų po derliaus nuėmimo dirvoje paliekami susmulkinti šiaudai, naudojamos pačios pažangiausios agrotechininės priemonės, didelis dėmesys skiriamas sėklininkystei, kad augalų veislės būtų atsparesnės ligoms ir derlingesnės. Jau šiandien tausojanti žemdirbystė leidžia Lietuvos grūdų eksportui sudaryti net 10 procentų viso Europos Sąjungos eksporto, o lietuviški grūdai yra laikomi vienais kokybiškiausių pasaulyje. Tad Premjerui vertėtų susirūpinti savo konsultantais, kurie šitokių dalykų nežino. Savo viešose kalbose Premjeras vis giriasi, kad Lietuva yra eksporto šalis, tuo tarpu jo konsultantai viešai šmeižia tuos, kurie tą eksportą kuria.

Pagaliau ar negalėtų Premjero konsultantas pakonsultuoti jį taip, kad Lietuvoje būtų uždrausta naudoti glifosatą prieš derliaus nuėmimą, kaip tai yra padariusios kelios Europos valstybės? Būtume labai už. Juk kol kas socdemai, o ne mes esame valdžioje.