Muzikos garsais, dainomis ir šokiais jie dar kartą primins mums visiems, kad valstybės stiprybė glūdi tautos vienybėje, meilėje savo gimtajam kraštui, papročiams ir tradicijoms.

Lietuvos moksleivių dainų šventė „Tu mums viena“ šiemet džiugins jau 8-ąjį kartą. „Išaugusi“ iš šalies dainų ir šokių švenčių tradicijos kaip savarankiška Lietuvos mokinių dainų šventė periodiškai rengiama jau daugiau kaip 50 metų. Šiandien tai – daugiausia dalyvių pritraukiantis šalies kultūrinis ir edukacinis renginys, kuriam pasiruošti užtrunka ne vienerius metus.

Kolektyvų ir ansamblių pasirodymai, tūkstančiai apie gimtąją šalį, draugystę, šeimos svarbą dainuojančių žmonių – už viso šio gražaus, džiuginančio reginio slypi sunkus ir kruopštus vaikų, jų vadovų bei šventės organizatorių darbas.

Vos baigiasi viena šventė ir jie pradeda ruoštis kitai, galvodami, kaip ją padaryti dar įspūdingesnę, dar malonesnę, dar kokybiškesnę ne tik žiūrovams, bet ir dalyviams.

Taip ir turi būti – jeigu dainų šventes vadiname bendrystės šventėmis, telkiančiomis ir skatinančiomis didžiuotis savo Tėvyne ir jos jaunimu, tai ir prisidėti prie jų organizavimo turi ne tik tas nedidelis žmonių ratas, pavadintas Lietuvos moksleivių dainų šventės organizaciniu komitetu, bet ir kiekviena savivaldybė, kiekviena suinteresuota institucija ir tarnyba.

Kodėl, pavyzdžiui, savivaldybėms neskyrus po pareigūną ir sveikatos priežiūros specialistą jų delegacijai lydėti į šventę? Kodėl devynis kartus patikrinus vaikams tiekiamo maisto kokybę nepatikrinus jo dešimtą kartą? Kodėl neatidavus šventei dėmesio tiek, kiek priklauso ir nepadarius dar daugiau?

Vienas konkretus pavyzdys: profesinių mokyklų mokiniai prisiėmė atsakomybę mums padėti sutvarkyti Vingio ir Kalnų parkų erdves. Jie suremontavo ir nudažė visus suolus parkuose, ištinkavo ir nudažė Vingio parko estrados vidinės dalies sieną. Taip jie atliko dalį savo gamybinės praktikos, o mes sutaupėme dalį ir taip apkarpyto Lietuvos moksleivių dainų šventei skirto biudžeto.

Tokių pavyzdžių, kuomet įstaigos suranda galimybę pagelbėti, galėtų būti ir daugiau. Negalima bandyti nusimesti atsakomybę teigiant, kad rūpestis švente, jos saugumu, dalyviams teikiamų paslaugų kokybe, o prireikus – ir operatyvia medicinine pagalba, yra jūsų – organizatorių – darbas. Kai kalbame apie vaikų saugumą, sveikatą, negali būti tokios sąvokos kaip „jūsų“ – Lietuvos moksleivių dainų šventė yra MŪSŲ visų rūpestis ir atsakomybė.

Šių metų Dainų šventės pavadinimas „Tu mums viena“ simboliškai įprasmina tautos vienybę, tautiškumo dvasią. Lietuvos moksleivių dainų šventė – tai gyvoji pilietiškumo ir patriotiškumo mokykla, ugdanti meilę savo Valstybei, kultūrai, istorijai, patirčiai.