Tikra Sodoma ir Gomora. Lietuva skęsta. O jei skęsta, tai reikia gelbėti vargšę. Reikia naujo M. Valančiaus. Gelbėtojo reikia.

Ir gelbsti. Alkoholyje išmirkusias sielas taip, kad žemelė dunda. Blaivybininkų grupė, kažkodėl labai panaši į dvarininko R. Karbauskio partiją, surinko 60 000 parašų ir, mušdama būgnais, įteikė Seimui. Reikalavimai – tuoj pat visiškai uždrausti vyno ir alaus reklamą, net vyną ir alų pardavinėti tik specializuotose parduotuvėse. Uždrausti, atimti, neleisti.

O kol Seimas neuždraudė – didinkim Lietuvos savinieką. Varykim ant Lietuvos ir lietuvių kaip tikrų alchašų. Per radiją ir TV. Važiuodami dviračiais ir pėstute. Įvarykim tautai nevisavertiškumo kompleksą! Kad kiekvienas, bent kartą per metus „pirkdamas alų savo Vokiečių gatvėj“, pasijustų ne laisvu europiečiu, o priklausomu kumečiu. Kokie mes, lietuviai, netikę. Švęsti be butelio nemokam. Prasigėrę. Net eilėse prie „Lidl“ maukiam alų iš skardinių. Ir t.t. ir panš.

Štai ir socialdemokratas M. Bastys į R. Karbauskio dūdą pučia, nevisavertiškumo kompleksą net negeriantiems varo: „Jūs išgeriate 15,4 litro gryno alkoholio per metus. Nežinojote?“

Ir kad pasileis graudenti – kaip į kovą su buržuaziniais nacionalistais: „Kiekvienas mūsų išgeria daugiau kaip 15 litrų grynojo alkoholio per metus. Sakote, tiek nesuvartojat? Vadinasi, kitas suvartoja ir jūsų dozę, dar išgeria jūsų artimųjų, kaimynų, kurie negeria. Taigi, kai kuriems išgeriantiems vidutiniškai tenka ir po statinę per metus.“

Ir vėl tie 15,4 litro. Vajėtau, lenkiam ne tik Estiją ir Latviją, bet ir Rusiją. Kaip dar mes čia paeinam, darbus nudirbam, prie „Lidl“ eilėje po kelias valandas išstovėti kvapo dar turim?

Štai kas įdomu. Net M. Bastys pripažįsta, kad alkoholį vartojančių žmonių Lietuvoje yra mažiau nei Estijoje ir Latvijoje. O jei taip, tai ar galime be išlygų teigti, kad Lietuva – prasigėrusi?

Varykim ant Lietuvos ir lietuvių kaip alchašų. Per radiją ir TV. Važiuodami dviračiais ir pėstute. Įvarykim tautai nevisavertiškumo kompleksą! Kad kiekvienas, bent kartą per metus „pirkdamas alų savo Vokiečių gatvėj“, pasijustų ne laisvu europiečiu, o priklausomu kumečiu.
R Valatka
Net blaivybininkai sutiks, kad didesnę galimybę prasigerti turi tas, kuris vartoja, tegu ir saikingai, nei tas, kuris nevartoja visai. Vadinasi, latviai ir estai – jei kalbėsime blaivybininkų terminais –labiau prasigėrę nei mes, lietuviai.

Bet juk patys sakome: kaimas – prasigėręs. Saviečių tragedija: girtaujantis tėvas ir motina, o vaikai per speigą sumesti į šulinį. O kiek pagauta traktorininkų, pripūtusių po 5 promiles? Kiek kruvinų dramų prisibaubus? Visa tai yra. Bet ir Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje, kurios pagal PSO statistiką maukia daug mažiau už mus, to yra. Pagaliau faktas: geriančių estų ir latvių procentas – didesnis nei lietuvių.

Tai gal problema – tie, kurie statinėmis geria? Bet blaivybininkai vis tiek nori blaivinti visus iš eilės. Net tuos, kurie negeria. Kur logika? Ar tikrai Lietuva tokia prasigėrusi, kaip vaizduojama? O gal Lietuvai kaip prasigėrusios šalies etiketę lipdo ne patriotai, o jos priešai – tiek išorės, tiek vidaus? Tie patys, kurie kovojo prieš Lietuvos narystę NATO ir ES, prieš laisvą žemės pardavimą?

Kad galutinai įvarytų nevisavertiškumo kompleksą, kokie mes, lietuviai, netikę. O kur veda nevisavertiškumo kompleksas? Tai ir yra tiesiausias kelias į prasigėrimą, alkoholizmą. Kitas klausimas – iš kur tie nelemti, net Rusiją lenkiantys 15,4 litro?

Skaičius teisingas: tokie alkoholio pardavimai Lietuvoje. Bet ir vėl klausimas: ar kiekvienas Lietuvoje nupirktas alkoholio butelis yra čia pat ir išgeriamas?

Nebegalintis vartoti blaivybininkas ar nevartojantis iš principo žmogus taip manyti gali. Bet labai dažnai taip nėra. Daugybė lietuvių turi ir puoselėja savo vyno rūsius. Vadinasi, nemaža litrų dalis ilgam nusėda rūsyje. O jei padovanojote draugui gero vyno ar konjako butelį, tai irgi nereiškia, kad jis čia pat jį išmauks. Parduotas butelis – dar ne išgertas.

Tikrai ne visada išgertas. Bent jau lietuvių. Manoma, kad net du litrai iš tų 15,4 litro atsiduria Skandinavijos šalyse, kuriose dirba ypač daug lietuvių. Pigiai nupirkau Lietuvoje – brangiai pardaviau Norvegijoje. Geras biznis. Bet vis tiek bukas Lietuvos statistikos departamentas tuos litrus išpila ant ką jūsų kūdikio, senelio karšinčiaus ar maratono bėgikių galvos.

O kiek litrų išgeria savaitgaliais atvykstančios baltarusių minios, škotai, anglai, vokiečiai? Estai užsienio turistams nurašo ar ne 7 litrus šalyje nuperkamo alkoholio vidurkio ir tik tada statistiką pateikia PSO. Kas būtų, jei mes tiek?

Lietuva nebepatektų net į antrą pijokų dešimtuką! Bet buka Lietuvos statistika sako, kad jie negali apskaiiuoti, kiek alkoholio pas mus išgeria užsieniečiai ir dar priduria, kad ir lietuviai taip pat važiuoja į užsienį, todėl ten išgeria tiek pat, kiek užsieniečiai čia.

Įdomiai išeina: statistikai negali apskaičiuoti, kiek 978,8 tūkst. užsieniečių pernai išlakė Lietuvoje, o štai kiek lietuviai išmaukė graikijose ir turkijose, jie tiesiog žino.

Bet palikim tai statistikų sąžinei. Galima būtų apsieiti ir be Statistikos departamento, išvedančio gėrimo rodiklį iš parduoto alkoholio kiekio. Italija (ir kt. šalys) apie tai, kiek italai išgeria, nustato tyrimais ir tuos duomenis pateikia PSO. Rezultatas – 6 litrai galvai.

Ar tikrai Lietuva tokia prasigėrusi, kaip vaizduojama? O gal Lietuvai kaip prasigėrusios šalies etiketę lipdo ne patriotai, o jos priešai – tiek išorės, tiek vidaus? Tie patys, kurie kovojo prieš Lietuvos narystę NATO ir ES, prieš laisvą žemės pardavimą?
R. Valatka
Ar negalima būtų ir mums taip? Ne tik galima – toks tyrimas atliekamas kasmet nuo 1994-ųj. Dar daugiau: jei Lietuvą su Italija lyginsime pagal tokią metodiką, tai vidutinis lietuvis išgeria net mažiau nei statistinis italas – vos 5,84 litro!

Tai čia Lietuvos girdytojų – alkoholio gamintojų, importuotojų ir prekeivių nupirkta apklausa, ims šaukti blaivybininkai, o paskui juos ir lietuvis, kuriam dėl gėrimo jau įvarytas nevisavertiškumo kompleksas. Nieko panašaus!

Tyrimą atlieka Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Skaitome 2014 m. tyrimo, kuriame dalyvavo keturi tūkstančiai 20-64 m. lietuvių, atsitiktinai atrinktų iš Gyventojų registro sąrašų, mokslininkų pavardes: V. Grabauskas, J. Klumbienė, J. Petkevičienė, E. Šakytė, V. Kraučionienė, A. Veryga. Taip, tai tas pats R. Karbauskio „ministras“ A. Veryga!

Štai kokį „baisų“ alkoholio liūnąmums piešia LSMU mokslininkų tyrimas: „Per dvidešimt metų bent kartą per savaitę gėrusių stiprius alkoholinius gėrimus vyrų dalis šiek tiek sumažėjo, o moterų – beveik nepakito (9 pav.). Alaus vartojimas sparčiai didėjo 1994-2002 m. (10 pav.). 2004-2006 m. gyventojų, atsakiusių, kad geria alų bent kartą per savaitę, dalis nesikeitė, o nuo 2008 m. ji šiek tiek sumažėjo.“

Juodu ant balto: vodkos geriam vis mažiau, o ir apskritai alkoholio suvartojimas sumažėjo. Skaitome ten pat: „2014 m. vyrai per savaitę vidutiniškai suvartojo po 13,3 standartinių alkoholio vienetų (SAV – 10 g etanolio), o moterys – po 5,2 SAV (1 lentelė).“

Panašu, kad neišeina 15,4 litro. Kodėl neišeina, ten pat paaiškina patys tyrimą atlikę LSMU mokslininkai su A. Veryga pabaigoje: „Per dvidešimt metų vyrų per savaitę suvartotų SAV kiekis nepasikeitė. Didžiausias moterų suvartojamų SAV kiekis nustatytas 2010 m., vėliau jis šiek tiek sumažėjo.“

Jei darysime prielaidą, kad visi 15 metų ir vyresni lietuviai įkala bent kartą per savaitę, tai lietuvio dūšiai išeitų po 5,84 litro alkoholio per metus. Še tau, boba, ir devintinės. Čia staugia, kad „Lietuva baigia prasigerti!“, o ji ta, Lietuva geria ne daugiau, kaip prieš 20 metų! Negana to, moterys, supratusios, kad alkoholis – dar ir kalorijų bomba, ėmė gerti po mažiau! Bet svarbiausia yra tai, kad tai įrodo tyrimas su paties blaivybininkų komisaro dalyvavimu!

Štai kokį „baisų“ alkoholio liūną mums piešia LSMU mokslininkų tyrimas: „Per dvidešimt metų bent kartą per savaitę gėrusių stiprius alkoholinius gėrimus vyrų dalis šiek tiek sumažėjo, o moterų – beveik nepakito (9 pav.). Alaus vartojimas sparčiai didėjo 1994-2002 m. (10 pav.). 2004-2006 m. gyventojų, atsakiusių, kad geria alų bent kartą per savaitę, dalis nesikeitė, o nuo 2008 m. ji šiek tiek sumažėjo.“
R. Valatka
Klausimas M. Basčiui: „Nieko apie tai nežinojote?“ Nežinojote, kad vienos valstybės į PSO siunčia duomenis apie išgeriamą alkoholį, atmetusios kiekį, kurį suvartoja atvykę į šalį turistai (kaip Estija), kitos – mokslinių tyrimų duomenis (kaip Italija), o trečios, norinčios specialiai niekinti save, nurodo visą kiekį, kuris parduodamas (kaip Lietuva).

Pasirinkdama tokią metodiką, Lietuva visada bus be konkurencijos kaip daugiausia išgerianti! Atrodo, kažkam net labai reikia, kad Lietuva taip save niekintų. Taip, turime galybę dėl alkoholio kylančių problemų, didėja alkoholio sukeliamų ligų ir turbūt alkoholikų skaičius. Bet ar jų priežastis ten, kur prikišamai duria pirštu blaivybės komisarai?

Ar kartais tai nėra būdas lengviausiu keliu ateiti į valdžią vienam dvarininkui, teturinčiam vos pusantros idėjos, iš kurių viena dar ir ne idėja, o tik buvs policininkas S. Skvernelis?

Net jei yra kitaip, kodėl LSMU tyrimo lentelės nemirga kas dvi savaitės portaluose ir per TV? Taip, kaip lentelės su 15,4 litro. Kam ir kodėl naudinga niekinti Lietuvą, varyti nevisavertiškumo kompleksą, kalant visai tautai, kad ji prasigėrusi?

Galbūt tam, kieno rėksmingam bizniui kenkia. Bet neatmestina, kad šis tyrimas gali būti sėkmingai ištrimituotas po kelerių metų valdžioje. Kai atėmus dar vieną reklamos rūšį ir taip sudavus dar vieną finansinį smūgį nacionalinei žiniasklaidai, tyrimas galėtų tapti akivaizdžiu įrodymu, jog įvesti draudimai buvo tokie efektyvūs, kad Lietuva – jau „išblaivinta“? Pagyvensim – pamatysim.

Su Statistikos departamento atsakymu R. Valatkai galite susipažinti Atsakymas.