Ožką, kaip savo tapatybės ir išskirtinumo simbolį, Ramygala įgijo nuo XVI amžiaus, kai Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Stepono Batoro laikais, 1580 metais, miestui buvo suteikta teisė rengti muges, kuriose buvo prekiaujama druska, ratlankiais, pjautuvais, kitomis prekėmis, o populiariausi ramygaliečių gyvuliai tuomet buvo vietiniai nedidelio ūgio arkliukai ir ožkos. Jie galėjo čia misti šepetine pelkių žole.

Pelkėtų vietovių gyventojai be jų neišsiversdavo, o Ramygala buvo praminta ožkų sostine, Ožkauosčiu...

Iš naujo ožką ramygaliečiai atrado prieš šešerius metus, kai tų metų kultūros sostinėje – Ramygaloje buvo surengtas sakralinės muzikos festivalis, vyko amatų dienos. Miesto gimtadienio metu, kultūros sostinės renginių ciklą vainikavo teatralizuotas ožkų grožio konkursas „Mis ožka“, kuris pritraukė dar neregėtą minią svečių iš visos Lietuvos.

Apie konkursą buvo kalbama ne tik per regioninę bei nacionalinę žiniasklaidą. Reportažą apie Ramygalą parodė ir BBC kanalas. „Mis ožka“ tapo kasmetiniu tradiciniu renginiu ir vyksta kasmet jau šešeri metai. Ir Ramygala, kaip miestas, sulaukė ligi tol nematyto turistų susidomėjimo. Į „Mis ožka“ konkurso organizatorius kreipiasi net kelionių agentūros, kurios teiraujasi apie galimybę organizuoti edukacines ekskursijas Ramygaloje.

Vis dėlto, turistų srautui ir dėmesiui išlaikyti neužtenka kartą per metus suorganizuoti Ožkų festivalį. Esu įsitikinęs, tam reikia simbolių – savotiškų traukos objektų, kurie visus metus skatintų žmones lankytis Ramygaloje.

Taip gimė ramygaliečių idėja pastatyti ožkos skulptūrą – savotišką nuo senų laikų miestą garsinusį simbolį. Pradžioje idėja susilaukė didelio palaikymo, žmonės skulptūrai siūlė reprezentacinę miesto vietą prie stoties. Inicijavau vaikų piešimo konkursą. Jaunieji ramygaliečiai piešė miesto ožkos eskizus, labdaros paramos fonde "Nebūk abejingas“ buvo atidaryta speciali sąskaita. Su didžiuliu entuziazmu rėmiau ir padėjau realizuoti šią žmonių idėją.

Išrinkus vaikų piešinių konkurso nugalėtojus, kartu su skulptoriumi buvo parengti du skulptūrų eskizai. Pasirūpinus mediena skulptūrai, Ramygalos gyventojai entuziastingai balsavo, kuris Ožkos skulptūros variantas priimtinesnis.

Deja, darbai netikėtai sustojo. Dalis miestiečių ėmė abejoti pačia skulptūros idėja. Susitikau su bendruomenių atstovais, su visų Ramygalos institucijų vadovais, klebonu, menininkais. Kai kuriems ėmė atrodyti, kad skulptūrai parinkta netinkama vieta, kitiems, kad ožkai Ramygaloje - ne vieta.

Netolimoje ateityje numatoma miesto parko rekonstrukcija. ES lėšomis numatoma sutvarkyti parką, o tam skirti net 430 tūkstančių eurų. Jau yra parengti parko atnaujinimo darbų planai. Tikiu, kad parkas taps pagrindiniu gyventojų traukos centru. Bet, ar bus atsižvelgta į ramygaliečių nuomonę ir siūlymus, kaip turėtų atrodyti pats parkas, ar ten tiktų ožkos skulptūra – Ramygalos simbolis?

Gyventojų idėjų pakankamai: vieni norėtų matyti skulptūrų parką su didele ožkos skulptūra centre, kitiems parkas – tai vaikų žaidimo aikštelė su ožkelių parku. Treti norėtų, kad būtų įamžintos praėjusių ir ateinančių „Mis ožka“ konkursų nugalėtojos. Negalime numoti ranka į žmonių idėjas. Niekas negali nuspręsti už visus gyventojus. Reikalinga diskusija. Tik taip bus išrinktas daugumai priimtinas, pats įdomiausias ir labiausiai visų lūkesčius atitinkantis projektas. Tad ar stovės Ramygaloje ožkos skulptūra? Spręskime visi kartu.

Šiaip ar taip kilusi dilema dėl paminklo ožkai neištrins ožkos legendos iš ramygaliečių sąmonės. Šiemet, kaip ir kasmet, birželio 26 dieną vyks Ožkų paradas, vėl bus renkama gražiausia ožka, vėl ramygaliečiai ir svečiai galės didžiuotis istoriniu ožkų sostinės simboliu.