Pačiam Eligijui šis patarimas jau nepadės, kaip nepadės ir vis augančiam mūsų valdžios bei verslo elito veikėjų skaičiui, kurie turbūt išgyvena neramias dienas. Kažką panašaus turėtų jausti pilnus žandus grūdų žiemai prisikimšęs žiurkėnas, matydamas, kaip artyn jo negailestingai rieda STT kombainas.
Eligijus Masiulis apie kyšius

Masiuliui gerai, jis krito staigiai. Be kančių. Tarsi angies įkirstas, ar žaibo nutrenktas. Taip ir nepastebėjęs budėjusios STT agentų mašinos. Tik palikęs pinigus tuščioje gėrimo dėžutėje ir nuėjęs į Seimą reikalų tvarkyti.

Ar jaučiate, kaip makabriškai tai skamba?

Mūsų naujosios politikos viltis, gal net būsimasis prezidentas automobilyje paima pinigus, įdėtus į tuščią stipriojo alkoholinio gėrimo dėžutę, kad nesukeltų įtarimų.

Tai kaip tada elgiasi mūsų politikos neviltis?

Bet Masiuliui dabar jau gerai. Ir ramu. Neramu kitiems. Vytauto Gapšio atvejis parodė, kad sudalyvauti STT akcijoje „Imam ėmusius 2016“ teks ne vienam šalies politikui. Ir kas turi dėtis jų galvose žinant, kad kitas gali būti jis. Kaip spurda jų širdelės su kiekvienu skambučiu į duris.

Kaip ir šioje dainoje, kurią į „Youtube“ įkėlė vartotojas „Elyga“. Siūlau ją pasileisti ir toliau skaityti kartu su muzikiniu fonu.

Tuk, širdele, tuk tuk. Žinau, širdele, bijai žiemužės vėjo. Žinau, širdele, tau manęs reikėjo.

Žinoma, reikėjo. Politikams ir verslui reikėjo vieni kitų. Juk tai klasika – kai didelės korporacijos nusprendžia valdyti ir politikai tampa jų marionetėmis. „Jeigu negalime susitarti su Kremliumi, patys tapsime Kremliumi“ – sakė Boriso Berezovskio biografija vadinto populiaraus rusiško filmo „Oligarchas“ veikėjai. Kuo skiriasi nuo jų mūsų oligarchai, kurie yra įsitikinę, kad už pinigus gali nupirkti bet ką? Ir kiek jau nupirktų laukia savo eilės. Šiandien eilė atėjo Gapšiui, kas bus kitas?

Prieš kelias savaites rašiau stebėdamasis santūria kairiojo sparno partijų – Darbo partijos ir LSDP – reakcija į Liberalų sąjūdžio krizę. LSDP patriarchas Aloyzas Sakalas tuo abejojo sakydamasis, kad socialdemokratai tiesiog nenori šokti ant priešininko kapo, o politologė socialdemokratė Morta Vidūnaitė teigė, kad „seni politikos vilkai žino, kad viskas ir taip susidėlios į vietas“.
Mūsų naujosios politikos viltis, gal net būsimasis prezidentas automobilyje paima pinigus, įdėtus į tuščią stipriojo alkoholinio gėrimo dėžutę, kad nesukeltų įtarimų. Tai kaip tada elgiasi mūsų politikos neviltis?
Andrius Tapinas

Galbūt ir susidėlios. Bet dar labiau tikėtina, kad ir Barboros gatvėje širdelės muša tuk tuk, o „Barboros“ kurjerių pristatomi alkoholiniai gėrimai išlaidų sąsiuvinyje perkeliami iš grafos „šventei švęsti“ į grafą „nes baisu“.

Kaip baisu? Turbūt labai baisu. Taip baisu, kaip ir jiems skaityti šią citatą: „DELFI paklaustas, ar prokurorai planuoja įtarimus pareikšti ir kitiems įtariamiesiems, J. Laucius šypsodamasis sakė: „Gyvenimas parodys“.

Tuk, širdele, tuk tuk.

Per praėjusius rinkimus prezidentė perdavė žinutę oligarchams, kad ramybės nebus. „MG Baltic“ turbūt pagalvojo, kad prezidentė kažką supainiojo. Ir simboliškai skamba prieš kelis metus darytas interviu su vienos liberalios partijos vadovu, kuris aiškina, kodėl remia Dalios Grybauskaitės kandidatūrą.

„Teigti, kad įtakingi oligarchai negali paveikti pavienių sprendimų, būtų perdėm optimistiška“ – Taip, Eligijau, pernelyg optimistiška.

„Kovos su korupcija srityje padėtis nėra ideali“ – Ne, Eligijau, tikrai ne ideali, bet gerėja.

STT kaip tas smauglys Ka hipnotizuoja politikus – „ar gerai mane matote, banderlogai, prieikite arčiau“. Ir politikai iš tiesų elgiasi kaip vaikštantys sapnuose. Nepaisant visų viešųjų ryšių instrukcijų liberalai vis dar nesupranta, nei kas vyksta, nei kur jie atsidūrė.
Dar labiau tikėtina, kad ir Barboros gatvėje širdelės muša tuk tuk, o „Barboros“ kurjerių pristatomi alkoholiniai gėrimai išlaidų sąsiuvinyje perkeliami iš grafos „šventei švęsti“ į grafą „nes baisu“.
Andrius Tapinas

Vienas iš jų lyderių Petras Auštrevičius tiesioginiame eteryje kalba apie siūlomą kontraktą Lietuvai ir vis dar bando įtikinti, kad dėl visko čia kalčiausias bus jau eks-bendražygis Antanas Guoga. Ir dar birželio 11 dieną per partijos suvažiavimą tikisi išsiaiškinti, kas atvedė Guogą į Liberalų sąjūdį.

Išsiaiškinti ir turbūt kaip nors nubausti. Toks kalbėjimas pagal PR instrukcijas virsta politikos parodija. Ir kaip čia tinka nemirtingoji Pabedinsko Juozuko frazė – „su kuo jūs gėrėt, gal draugus tuos prisimenat? – Su...eee...nepažįstu aš tų draugų“. Baigėsi balius, praėjo meilė, svarbu, kad sąskaitas apmoka kiti.

Po įtarimų Vytautui Gapšiui į trasą ant balto žirgo išjojo ir Gabrielius Landsbergis, pažėręs emocingą tiradą kyšininkautojų atžvilgiu.

„Kyšininkai užkniso juodai <...> Jūs esate supuvę <...> Jūs jokia naujoji karta. <...> Tikslas: savo ir bendrininkų gerovė pateisina visas priemones.“

Gražu. Stipru. Jausminga. Bet galbūt šitas tekstas galėjo būti parašytas ir gegužės 13 dieną, kai E. Masiuliui buvo pareikšti įtarimai. Tačiau tada Gabrielius rašė: „Esu sukrėstas. Pasitikiu teisėsauga ir laukiu daugiau informacijos“.

Praėjo dvi savaitės ir informacijos turime daugiau. Aiškėja, kad tuo metu, kai Gabrielius su Eligijumi šiltai diskutavo apie tai, kur turi eiti Lietuva, ir kalbėjo apie bendrą vyriausybę, kuri piliečiams įkvėptų vilties, Eligijaus mašinuke gulėjo stipraus gėrimo dėžutė, viduje prigrūsta eurų. Bet Gabrielius apie tai nebenorėjo kalbėti, o pratrūko tik prasidėjus Gapšio istorijai, nors pripažinkim – kol kas čia nieko konkretaus nežinome.
G. Landsbergis turi būti absoliučiai tikras, kad artimiausiu metu STT per patrankos šūvį aplenks pačią TS-LKD. Už visus tūkstančius partijos narių pirmininkas negali būti atsakingas, bet jei paslys kažkas iš partijos elito, tada jau pasigailėjimo ir supratimo nelauk.
Andrius Tapinas

Ir iš esmės sutinku su vieno komentatoriaus pastaba, kad kai prasižengia tavo elegantiškas ir „Egoiste Platinum“ kvepalais dvelkiantis kaimynas iš antro aukšto, su kuriuo žaidžiate tenisą ir jaučiate bendrystės jausmą vakare prie vyno taurės aptarinėdami aktualijas, yra vienas jausmas. Ir visai kitas, kai prasižengia tas nemalonus kaimynas iš ketvirto aukšto, kuris tave yra tris kartus užpylęs ir netgi nesisveikina laiptinėje.

Sutinku. Bet kvapas iš elegantiškojo kaimyno buto stiprėja. Ir ne levandų tai kvapas.

Gabrielius kelia statymus ir mūvėdamas baltas pirštines pereina į kontrataką. Yra du „bet“:

a) Jeigu tyrimo metu išlįs dar bent viena Liberalų sąjūdžio pavardė, šitas TS-LKD lyderio pareiškimas reiškia, kad jie nebegali turėti jokių reikalų su liberalais. Nes jie supuvę ir supuvimas ėda visus kitus.

b) Jis turi būti absoliučiai tikras, kad artimiausiu metu STT per patrankos šūvį aplenks pačią TS-LKD. Už visus tūkstančius partijos narių pirmininkas negali būti atsakingas, bet jei paslys kažkas iš partijos elito, tada jau pasigailėjimo ir supratimo nelauk.

O ką daryti mums, paprastiems rinkėjams? Visų pirma, džiaugtis matant, kaip palengva, labai palengva, bet skaidrėja Lietuvos politikos pelkė, o antra – atidžiai skaičiuoti „ant popieriaus“, kiek kurios partijos politikai paėmė kyšių. Nes panašu, kad Seimo rinkimuose spalį balsuoti teks už tuos, kurie tiesiog paėmė mažiausiai.

Haiku

Širdelės daužos
Eurai liūdesiu virsta
Nebus jau gerai