Jei gerą idėją, tebūnie identišką, pasiūlo gerai žinomas ir gerbiamas žmogus, toji idėja liaupsinama, palaikoma ir turi daug galimybių būti įgyvendinta. Na, nes ją pasiūlė ne politikas. Politikų idėjos, kaip žinia, iš principo yra blogis, apsimestinis rūpestis rinkėjais arba kvepia privačiais interesais.
Nuo 2012 metų mėginu įrodyti, jog golfas nėra tas pats, kas medžioklė, žvejyba, plaukiojimas jachtomis, stovyklavimas ar azartiniai lošimai. Sakysite, tai ir taip akivaizdu, ką čia įrodinėti? Klystate. Golfas šiandien Lietuvoje priskiriamas greta aukščiau išvardytų veiklų.

Golfas įrašytas į Pelno mokesčio įstatymą. Pagal jį, nuo patiriamų sąnaudų privaloma sumokėti pelno mokestį. Man tai neatrodo teisinga, netgi absurdiška. Kodėl pelno mokesčiu apmokestinama ne šiaip sporto šaka, o olimpinė sporto šaka? Įtraukta į Rio de Žaneiro olimpiados programą? Kokią dar olimpinę sporto šaką žinote, kuri apmokestinama pelno mokesčiu? Aš nežinau.

Golfas apskritai yra labai perspektyvi, vis didesnį populiarumą Lietuvoje įgyjanti sporto šaka. Taip pat laisvalaikio praleidimo būdas, pramoga, kuri galėtų skatinti atitinkamų paslaugų bei turizmo plėtrą Lietuvoje.

Priėmus įstatymo projektą, kuriuo siūliau leisti priskirti su golfu susijusias išlaidas reprezentacinėms sąnaudoms, galima tikėtis šalies bendro vidaus produkto (Europos Sąjungos valstybėse didžioji dalis bendro vidaus produkto yra sukuriama įvairių paslaugų sektoriuje) ir užsienio valiutos įplaukų padidėjimo bei Lietuvos Respublikos mokėjimų balanso pagerėjimo.
Kas nutiko? Idėją gi pateikė politikas. Ir prasidėjo: kritika viešojoje erdvėje, neegzistuojančių ar pritemptų ryšių bei sąsajų ieškojimas. Nepaisant to, kad pirminė tokio teisės akto iniciatyva buvo netgi ne mano. Ji atkeliavo iš Lietuvos golfo federacijos, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto, ką palaikė ir Kūno kultūros ir sporto departamentas.

Vis tiek buvau „malamas“ į miltus. Spėju, vien dėl to, kad pats žaidžiu golfą. Kažko kito „prikabinti“ nepavyko, nes nė viename golfo klube neturiu jokių akcijų, interesų ir pan. Esu tik žaidėjas. Dar bandė „kabinti“ mano sūnų, bet irgi nesėkmingai. Nes jis, nors ir dirbo samdomu darbuotoju viename golfo klube, seniai ten nebedirba ir jokių sąsajų neturi.

Tačiau man tai buvo gera pamoka. Nutariau, kad pats asmeniškai daugiau tokio teisės akto nebeteiksiu. Ne dėl to, kad turėčiau kokių nors interesų – jų absoliučiai jokių neturiu. Dėl to, kad mane, kaip žmogų, kuris pats žaidžia golfą, visuomet kaltins kažkokiais neva nedorais ar neskaidriais tikslais.

Visai neseniai analogišką pataisą dėl leidimo priskirti golfo išlaidas reprezentacinėms sąnaudoms pateikė kitas Seimo narys – mano kolega Mindaugas Bastys. Pataisą savo parašais parėmė daugiau kaip 30 Seimo narių. Parlamentas po pateikimo pataisai jau pritarė. Turiu vilties, jog šįkart pataisa gali nukeliauti iki priėmimo stadijos ir būti patvirtinta. Ir ne tik dėl to, kad jos teikėjas M. Bastys pats nežaidžia golfo. Kur kas labiau todėl, kad apie golfo, kaip sporto šakos, prasmę, naudingumą ir reikalingumą ką tik viešai prabilo olimpinis čempionas Virgilijus Alekna, kuris pats ne taip seniai išbandė ir jau pamėgo šią sporto šaką. Jis sako, jog reikia populiarinti šią sporto šaką Lietuvoje bei stengtis pritraukti į ją kuo daugiau vaikų, ieškoti naujų talentų, kurie galėtų atstovauti mūsų šaliai, skirti didesnį dėmesį infrastruktūros gerinimui ir t.t.

To nenutiks, jei golfas ir toliau bus įrašytas į Pelno mokesčio įstatymą. Tai nutiks, jei jis iš ten bus išbrauktas. Idėją pasiūlė žinomas ir gerbiamas žmogus. Kol kas, galima sakyti, vis dar ne politikas (nors jau ir kandidatas). Ar šįkart idėjai bus pritarta?

Golfą, beje, žaidžia ir Šarūnas Jasikevičius. Ir dar daug žinomų bei gerbiamų visuomenėje žmonių. Paklauskite jų nuomonės, ar normalu, kad golfas pas mus prilyginamas azartiniams lošimams?