LS buvo laikoma sektinu pavyzdžiu toms partijoms, kurios buvo neišvengusios įvairių skandalų. Vienos iš jų „nematė“ kaip valstybės pinigai bus panaudoti savo narių asmeninių poreikių tenkinimui (TS-LKD pirmininko žmona), kitų įtakingi nariai piktnaudžiavo telefonine teise ( LSDP – R. Malinauskas), dar kitų partijų narių veikla susidomėjo teisėsauga (Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“).

Bet, kada teisėsaugos pareigūnai rado 106 tūkst. eurų skaidrumo apaštalo LS pirmininko Eligijaus Masiulio namuose, LS neteko skaidrumo limbo, kuris ilgą laiką puošė partijos galvą. Bet kalbėkime faktais ir mėginkime suprasti, kodėl taip atsitiko ir kokios galimos pasekmės.

Prokuratūra tvirtina, jog kratos metu LS pirmininko E. Masiulio namuose buvo surasta 106 tūkstančiai eurų. Tai niekieno nepaneigtas faktas, kurį verta detaliau aptarti.

Visų pirma, jei tie pinigai yra E. Masiulio sutaupyti iš gaunamo atlyginimo, tai kodėl jie buvo laikomi ne saugiame banke, o plėšikams prieinamuose namuose? Pagaliau ir teisėsaugos pareigūnai tvirtina, jog juos E. Masiuliui įteikė dabar jau suimtas „MG Baltic" firmos viceprezidentas. Todėl būtų naivu tikėti, kad tie pinigai buvo E. Masiulio sutaupyti stipriai susiveržus diržą.

Jeigu E. Masiuliui įteikti pinigai buvo skirti LS parėmimui (nors įstatymas draudžia tokią veiklą), tai kyla toks klausimas. Ar kitiems LS vadovams buvo žinoma apie tokią paramą? Jei jiems buvo žinoma, tai tie vadovai negalėjo nesuprasti, kad tai dovana partijai už kurią nors esamą ar kyšis už būsimą paslaugą. Vadovai negalėjo nesuprasti ir to, kad jie patys tampa nusikaltimo bendrininkais.

Jei apie tuos pinigus žinojo tik vienas E. Masiulis, tai tikėtina, kad jie buvo skirti asmeniniams E. Masiulio reikalams kaip dovana už jau padarytą paslaugą ar kyšis už būsimą.

Manau, kad į tuos ir kitus klausimus tyrėjai ras atsakymus. Mane, gi, domina kita aplinkybė. Sutikime, kad STT negalėjo pradėti šios akcijos be prezidentės palaiminimo. O jeigu taip, tai kyla klausimas, kodėl prezidentė atidavė STT tą partiją, kurią ji laikė pavyzdžiu kitoms?

Juk prezidentė puikiai suprato, kad vienintelės dorybingos partijos, kokia laikyta LS, nuvainikavimas bus smūgiu visai partinei sistemai. Lietuvos žmonės pamatys, kad nėra nė vienos nekorumpuotos partijos, todėl Lietuvai reikia ne partijų, o stiprios rankos.

O kas turi tokią ranką Lietuvos žmonės gerai žino. Lieka tik vienas nedidelis formalumas-pakeisti Konstitucijos 78 straipsnį, kuris riboja prezidento kadencijų skaičių. Tai gali padaryti šis ar kitas Seimas. Jei Seimo nariai užsiožiuotų, ką gi, yra ir visokios specialių tarnybų pažymos, kurios Seimo nariams yra lyg botagas arkliui.

Tegu man atleidžia skaitytojas, bet kitokio paaiškinimo Prezidentūros veiksmams aš nesugalvojau.

Na, o kaip atrodo netekęs skaidrumo limbo Liberalų sąjūdis? Jis tik patvirtino Rusijos disidento Vladimiro Bukovskio teiginį, kad iš visų ideologijų, baisesnė už komunizmą ir nacizmą - tai liberalizmas.