Pagal dabar galiojančią tvarką, teigiama, kad liftas yra bendra visų nuosavybė. Tačiau aš manau, jog paslaugomis nesinaudojantys gyventojai nuo tokių mokesčių turi būti atleisti. Todėl Seime užregistravau pataisą, numatančią, kad už liftus nereikėtų mokėti žemutinių aukštų gyventojams.

Pirmų ir antrų aukštų gyventojams dabar nereikia mokėti tik už elektrą ir lifto valymą, tačiau už remontą mokėti priklauso. Tenka išgirsti pirmų aukštų gyventojų nenorą prisidėti ir prie stogo remonto. Tačiau čia kas kita.

Stogus remontuoti reikia, nes nukentės ne tik viršutinių, bet ir žemesnių aukštų gyventojai. Tad mokėti už atliktus darbus reikia visiems. Na, o balkono neturintis gyventojas mokėti už balkono remontą neturėtų. Dėl lifto ir balkonų, akivaizdu, reikia dar spręsti teisinį reguliavimą.

Aplinkos ministerijos užmojai patikslinti daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpų sąvokas įgavo „kuriozišką“ atspalvį. Pagal ministerijos parengtas įstatymo pataisas, daugiabučių gyventojams, neturintiems savo balkonų, teks mokėti už jų remontą.

Mat siūloma įtvirtinti, kad ne tik laikančiosios balkonų, lodžijų ir terasų konstrukcijos, bet ir jų atitvarų išoriniai elementai būtų laikomi bendrosiomis pastato konstrukcijomis.

Todėl išlaidas už jų priežiūrą ir remontą privalės apmokėti visi namo butų ir kitų patalpų savininkai. Tuo tarpu butui priklausančio individualaus naudojimo balkono, lodžijos ar terasos vidaus remonto, apdailos ar įstiklinimo išlaidas savo lėšomis privalės apmokėti šio buto ar patalpos savininkas.

Mano įsitikinimu, bendrosioms pastato konstrukcijoms turi būti priskirta tik balkonų ir lodžijų laikančiosios ir saugos, bet ne išorinės konstrukcijos.

Atsakomybė už daugiabučių balkonus turi tekti tik tiems gyventojams, kurie yra savininkai ir turi priėjimą prie jų. Todėl logiška, kad tie savininkai už balkonų remontą ar atnaujinimą ir mokėtų.

Iš visų gyventojų renkamas balkonų remonto mokestis stebina ne tik neturinčius balkono, bet ir turinčiųjų savininkus. Juk į balkoną gali patekti tik buto savininkas. Be to, jis balkoną neretai susitvarko ir iš vidaus, jį įsirengia, pasidaro kaip poilsio kambarį ar papildomam pasidėjimui skirtą patalpą.

Kai turi patalpą ir ją remontuoji – visiems suprantama ir aišku, bet dabar, turintys balkonus gyventojai, privalėtų mokėti ir už tuos kaimynus, kurie savo patalpų neprižiūri.
Yra ir dar vienas aspektas, kuris reikalauja teisininkų dėmesio.

Liftas traktuojamas, kaip pavojingo kėlimo priemonė, tačiau ją, kaip nuosavybę, turi viso namo gyventojai. Instrukcijų, kaip dirbti, naudotis ar prižiūrėti liftą yra prirašyti tomai, o realiai gyvenime eksploatuojami ir techniškai netvarkingi liftai, nesilaikoma naudojimosi taisyklių, o neretai liftai tampa vaikų pramogų priemone.

Seimo kanceliarijos Teisės departamentas mano pataisoje įžvelgė prieštaravimą Konstitucijai. Seimo Aplinkos apsaugos komitetas svarstys šią problemą ir ras tinkamą teisinę formuluotę.

Ir Civiliniame kodekse, ir kituose įstatymuose dar reikės pakeitimų. Čia dar padirbėsime. Bet aišku viena – nustokime tyčiotis iš savo žmonių. Turime atleisti gyventojus nuo mokesčių už paslaugas, kuriomis jie nesinaudoja.