Reiškinys atsirado daug seniau. Seniausia žinoma teroristinė grupuotė veikė pirmajame amžiuje Judėjoje, žudydama romėnus ir jų kolaborantus. Jie vadinosi sikarijais nuo lotyniško žodžio sico – durklas. Mat draugijos nariai slapta po apsiaustais nešiodavosi durklus, kuriuos, staiga išsitraukę, smeigdavo į auką. Manoma, kad Jėzų išdavusio apaštalo Judo Iskarioto pravardė yra iškraipytas sikarijaus pavadinimas.

Pastaraisiais metais, net po 20-ties amžių, Izraelyje šį metodą ėmė praktikuoti palestiniečiai prieš žydus, užpuldinėdami juos viešose vietose su staiga išsitrauktais peiliais ir subadydami.

Islamo valstybės šaknys

Beveik kartu su islamu 7 a. atsirado ypatinga sekta Havaridžai, išvertus „tie, kurie pasitraukė“. Taip juos pavadino kiti musulmonai, pabrėždami jų svetimumą. Save havaridžai vadino šuromis, kas reiškia tuos, kurie mirtingą gyvenimą iškeičia į amžiną buvimą su Dievu. Havaridžai veikė šimtmečius kaip ekstremistinė grupė, nesiejanti savęs nei su šiitais, nei su sunitais ir žudanti juos kaip „neteisingus“ musulmonus. Dabar daugiausiai jų gyvena Omane, bet jie nėra agresyvūs.

Visai neseniai Sirijoje kovojančios Džabhat al-Nusra dvasinis lyderis paskelbė, kad Islamo valstybė iš tikrųjų yra havaridžai, liejantys sunitų kraują, todėl juos reikia naikinti be jokio gailesčio. Pati sunitinė Džabhat al-Nusra yra al-Qaedos filialas Sirijoje ir visų derybininkų dėl Sirijos laikoma teroristine organizacija.
20 a. kovodami dėl savo valstybės, žydai naudojo teroristinius metodus, ir Didžiojoje Britanijoje jie buvo vadinami teroristais. Vėliau tie patys žmonės tapo Izraelio valstybės iškiliais veikėjais.
Ramūnas Bogdanas

11-13 a. dabartinio Irako ir Sirijos teritorijose veikė slapta šiitų atšakos sekta, kuri vadinosi hašašinai. Neturėdami pakankamai jėgų atviriems mūšiams, jie rengė kovotojus, kurie prisigretinę nužudydavo priešą. Užgrūdinti tikėjimo, žudikai likdavo prie aukos, kad po kankinio mirties keliautų į rojų.

Nuo hašašinų rankos krito daug aukštas pareigas ėjusių turkų seldžiukų. Jie žudė ir europiečius, Kryžiaus žygių vadus. Per kryžininkus jų pavadinimas pateko į anglų kalbą: assassin yra samdomas žudikas arba teroristas. Hašašinai sukūrė islamo kario kodeksą.

Londono metro – taikinys ir 19 a., ir 21 a. teroristams

Arčiau mūsų laikų žinoma 19a. viduryje Rusijoje veikusi organizacija „Narodnaja volia“ (liaudies valia), kurios narys savadarbe granata susprogdino Rusijos carą Aleksandrą III ir pats žuvo. Narodovolcai didžiuodamiesi vadino save teroristais ir puikavosi šiuo terminu teismuose.

20 a. kovodami dėl savo valstybės, žydai naudojo teroristinius metodus, ir Didžiojoje Britanijoje jie buvo vadinami teroristais. Vėliau tie patys žmonės tapo Izraelio valstybės iškiliais veikėjais.
Sovietai davė didelį postūmį terorizmui plisti. Jie ginklais, sprogmenimis ir finansais aprūpindavo įvairias kairuoliškas grupuotes Europoje, Pietų Amerikoje, palaikė palestiniečių terorizmą.
Ramūnas Bogdanas

Pačioje Britanijoje ilgus dešimtmečius teroro aktus vykdė airių katalikų organizacija Airijos Respublikos Armija. Buvusioje britų kolonijoje Pietų Afrikoje veikė Afrikos Nacionalinis kongresas, kuris JAV ir Didžiojoje Britanijoje buvo kvalifikuotas kaip teroristinė organizacija.

Vienas iš jos narių Nelsonas Mandela buvo nuteistas iki gyvos galvos už sąmokslą sprogdinti elektros linijas šalyje ir taip sukelti chaosą. Kongreso teroristinę veiklą materialiai rėmė Maskva ir Pekinas. Arešto metu buvo rasta daugybė minų, kitų sprogmenų ir ginklų. Kaip žinia, po kelių dešimtmečių Mandela gavo Nobelio taikos premiją.

Gal dar prisimenate islamo ekstremistų savižudžių sprogdinimus Londono metro 2005 liepos 7d.? Bet pirmuosius teroro aktus su bombomis seniausiame pasaulyje Londono metro surengė airių kilmės amerikiečiai dar 1883 ir 1885 m.

Sovietų indėlis į terorizmą

Pirmas teroristų pagrobtas lėktuvas buvo 1968 m. vasarą palestiniečių užgrobtas Izraelio bendrovės El Al skrydis iš Romos į Tel Avivą. Keleivius ne žydus paleido, o žydus išmainė į kalinčius saviškius. Pagrobėjai, Palestinos liaudies išsivadavimo frontas, gavo patvirtinimą, jog tokia operacija skamba plačiau nei jų susirėmimai su Izraelio kareiviais. „Pagaliau pasaulis kalba apie mus“, pareiškė fronto įkūrėjas.

Iš pradžių pagrobtų lėktuvų keleivius išleisdavo, o tada lėktuvą susprogdindavo. Vėliau pereita prie žudymų. Virš Škotijos Lokerbio miesto 1988 libiai susprogdino keleivinį lainerį ore reiso metu.
Sovietai davė didelį postūmį terorizmui plisti. Jie ginklais, sprogmenimis ir finansais aprūpindavo įvairias kairuoliškas grupuotes Europoje, Pietų Amerikoje, palaikė palestiniečių terorizmą.
Pirmuosius teroro aktus su bombomis seniausiame pasaulyje Londono metro surengė airių kilmės amerikiečiai dar 1883 ir 1885 m.
Ramūnas Bogdanas

Sovietų invazija į Afganistaną davė prielaidą atsirasti ginkluotiems modžahedų būriams, kurie po pergalės prieš okupantus nukreipė savo veiklą prieš Vakarus, o pats Afganistanas tapo treniruočių stovykla teroristams. Al-Qaeda šaknys slypi pasipriešinime sovietų invazijai.

Irake iki JAV įsiveržimo labai gerą įdirbį turėjo GRU, sovietų karinė žvalgyba. Daug aukštų Irako karininkų buvo išmokslinti Rusijoje. Sadamas Huseinas irgi palaikė gerus santykius su Maskva. Pagrindinė tų santykių figūra buvo Jevgenijus Primakovas, pagal išsilavinimą arabistas, o pagal veiklą – SSRS KGB viršininko pirmasis pavaduotojas, vėliau – Rusijos Užsienio žvalgybos vadovas. Dabar buvę Sadamo Huseino karininkai sudaro Islamo valstybės karinės galios branduolį, užsiima kovos veiksmų planavimu. Būtų keista, jei Rusija tarp jų neturėtų informatoriaus.

20 a. antra pusė pasižymėjo marksistinių, lenininių ir maoistinių teroristų grupuočių veikla Europoje. Rytų Vokietijos saugumas „Stasi“ rėmė Raudonosios Armijos Frakciją VFR, kuri nužudė 34 žmones, Čekoslovakijos saugumas rūpinosi italų „Raudonosioms brigadoms“, kuriems pasamdytos pramoginės jachtos atplukdydavo ginklus iš palestiniečių (šie juos gaudavo iš sovietų bloko) į Sardiniją, o ten juos paskirstydavo toliau. Be kitų aukų, „Raudonosios brigados“ pagrobė ir nužudė Italijos premjerą Aldo Moro 1978, o 2002 nušovė premjero Silvio Berlusconi patarėją darbo teisės klausimais.

Daugiausiai teroro aktų Europoje įvykdė „Revoliucinės kuopelės“ iš Vokietijos. Ši grupuotė veikė 1973-1995m. ir surengė net 296 sprogdinimus. Du seniai ieškomi kuopelių nariai pasidavė 2007 m.
Mes ilgai gyvenome už geležinės uždangos, todėl dabartinis susidūrimas su terorizmu mums yra naujas reiškinys: anksčiau Europos istorija tekėjo be mūsų. Dabar mes Europos dalis, ir sprogdinimai liečia mus tiesiogiai. Bet senajam žemynui terorizmas tikrai nėra naujiena, ir, nors šios ligos istorijai jau keli tūkstančiai metų, Europa tebestovi.