„Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtina, kad žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė neturėtų atsistatydinti dėl sunkios padėties pieno gamybos sektoriuje. „Galiu pasakyti, kad praeitais metais viskas buvo padaryta iš žemės ūkio ministrės kartu važiuojant į Briuselį ir pateikiant skaičiavimus apie pieno gamintojų nuostolius. Vyriausybė skyrė pinigų, kiek leidžia Europos Sąjungos įsipareigojimai", – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A. Butkevičius. Jo teigimu, šiais metais taip pat bus stengiamasi paremti pieno gamintojus iš valstybės biudžeto.

Šiuo metu dėl pieno pertekliaus pasaulinėje rinkoje Lietuvos pieno gamybos sektorius patiria sunkumus.

Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina pernai siekė 214,7 euro už toną – 23 proc. mažiau nei 2014 metais, vien gruodį ji buvo 221,4 euro už toną – 3,1 proc. mažiau nei lapkritį bei 12 proc. mažiau nei 2014 metų gruodį. Pernai iš viso supirkta 1,438 mln. tonų pieno – 0,2 proc. daugiau nei 2014 metais. Europos Komisija pernai rugsėjį skyrė 12,63 mln. eurų Lietuvos pienininkams iš bendro 500 mln. eurų pagalbos paketo ES žemės ūkio sektoriui, o praėjusių metų pabaigoje iš šalies biudžeto pieno gamintojams buvo skirta dar 12,23 mln. eurų parama. Tuo metu kiaulių augintojams buvo skirta 400 tūkst. eurų ES paramos ir 400 tūkst. eurų biudžeto lėšų, kad būtų kompensuojami dėl supirkimo kainų skirtumo patirti nuostoliai“, – praneša žiniasklaida.

Na taip – kalba tik apie pieną, kažkodėl, bet tebūnie ir apie tai. Nors neaišku, kodėl reikia bandyti supriešinti gyvulių augintojus su pienininkais, bet ką jau darysi, matyt, neberandama išeičių. Pieno temai pasakysiu paprastą dalyką – Europos Sąjunga, kuria mėgstama dangstytis, duoda dalį, dalį duoda nacionalinis biudžetas. Kaimynai latviai davė savo politiniu sprendimu daugiau ir jų pienininkai gyvena geriau. Štai ir viskas, be vėlimosi į skaičių ir techninių detalių magiją, pasaulio rinkų statistikas ir pan. Kaip net vienas politinis oponentas yra sakęs, pienas neturi būti pigesnis už vandenį. Kai premjeras tai supras – bus lengviau su ministrais.
Kaimynai latviai davė savo politiniu sprendimu daugiau ir jų pienininkai gyvena geriau. Štai ir viskas, be vėlimosi į skaičių ir techninių detalių magiją, pasaulio rinkų statistikas ir pan. Kaip net vienas politinis oponentas yra sakęs, pienas neturi būti pigesnis už vandenį. Kai Premjeras tai supras – bus lengviau su ministrais.
Kazys Starkevičius
Ir dar. Jei dėl pieno sektoriaus niekas V. Baltraitienės galvos ir nereikalautų, yra ir kitos temos, kurias premjeras nutyli. Yra tokios institucijos, kaip Nacionalinė žemės tarnyba, VĮ Valstybės įmonė Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra ir t. t. Čia dabartinės ministrės paskirti vadovai ir jų pasirinkti valdininkai arba bėga iš darbų, arba išvedami su antrankiais. Tai yra paprasčiausias faktas, o ne kokios nors opozicijos intrigos. Tai į akis susitikimuose ministrei baksnoja ūkininkai. Kaip ir nesibaigiančias demagogijas dėl pieno sektoriaus atkaklaus nerėmimo.
Virginija Baltraitienė ir Algirdas Butkevičius

Jei premjeras nori kalbėti tik apie pieną, tai lai kalbasi net ne su manimi – šešėliniu žemės ūkio ministru, konservatoriumi. Jam turėtų būti svarbu, ką kalbėjo ūkininkai prieš savaitę Jonavoje. Arūnas Kudrevičius (Utenos r.) sakė, kad „šitame siaube“ gyvena jau antri metai, alternatyvos nemato, nes turi tik gyvulius ir pieną. Ūkį jis sukūrė plyname lauke, būdamas 20-ies ir jam atidavė jau 24 gražiausius gyvenimo metus, sukūrė darbo vietų. „Atidaviau ūkiui ir visą sveikatą, o dabar visa tai turi sugriūti? Ar taip turi būti, gerbiama ministre, gerbiamas premjere?!" – ūkininkas tikisi, kad šie jo žodžiai pasieks ir Algirdą Butkevičių.

Tiesiai iš tribūnos A. Kudrevičius kreipėsi į posėdyje dalyvavusią žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę: „Gerbiama ministre, atėjo tokie laikai, kad ministrai ir visi valdininkai turi būti stiprūs ir atsparūs. Jūs neapginsite mūsų interesų, jeigu kažkoks šleifas ar dar kažkas jus dengia. Jeigu taip yra – traukitės iš pareigų, jeigu taip nėra – garbingai atstovaukite mūsų reikalui". „Šiuos ūkininko žodžius palydėjo ovacijos“, – pasakoja portalas manoukis.lt.

Ten pat ne koks nors K. Starkevičius, kurio ministrė V. Baltraitienė primygtinai ragina neskaityti, o visai kiti žmonės baksnoja pirštu į faktus. Štai:

„Krizės metais iš Lietuvos rinkos jau dingo 16 tūkst. karvių, 230 ūkių. Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas ir pieno ūkio savininkas Bronius Markauskas teigė, kad ūkininkų partneriai perdirbėjai elgiasi negarbingai. Jų pelnas 2014 m. prilygo pieno gamintojų gautoms subsidijoms. Labai keista situacija. Vienas pieno sektoriaus segmentas vos išgyvena ir yra subsidijuojamas, o kitas - dirba pelningai, ir pelnas prilygsta gautoms subsidijoms“, – stebėjosi B. Markauskas.

Penkias Lietuvos pieno perdirbimo įmones jis pavadino oligopoline sistema. „Jie visada gali turėti pelno, mažindami pieno supirkimo kainą. Ir netiesą sako perdirbėjai, kad stambiesiems prekiniams ūkiams jie moka kainą, atitinkančią ES vidurkį. To jie neįrodys, nes turime skaičius ir statistiką. Kad ir kaip skaičiuosi, Lietuvoje pieno supirkimo kaina mažiausia Europoje“, – piktinosi B. Markauskas.
Taip kalba žmonės Lietuvos pieno gamintojų asociacijos renginyje. Opozicijos galima negirdėti, galima išsilaikyti poste iki rinkimų, jei labai jau reikia. Tik negi visiškai nerūpi, ką galvoja žmonės? Tie, kurie nesiekia politinės karjeros, o tiesiog melžia karves. Juk ministrė nei kiek – jokia forma ir jokiu mastu neginčija pateiktų faktų. Geriau per Premjerą pasakyti, kad neatsistatydins, nes „kaltos tarptautinės rinkos“.
Kazys Starkevičius

Taip kalba žmonės Lietuvos pieno gamintojų asociacijos renginyje. Opozicijos galima negirdėti, galima išsilaikyti poste iki rinkimų, jei labai jau reikia. Tik negi visiškai nerūpi, ką galvoja žmonės? Tie, kurie nesiekia politinės karjeros, o tiesiog melžia karves. Juk ministrė nei kiek – jokia forma ir jokiu mastu neginčija pateiktų faktų. Geriau per premjerą pasakyti, kad neatsistatydins, nes „kaltos tarptautinės rinkos“.

Tiek to. Kovo 23 dieną į svečius pas premjerą ir jo ginamą ministrę atvyks 200 karvių, kurios pasivaikščios prie Seimo ir Vyriausybės. Nežinia, ar karves A. Butkevičius irgi apkaltins dirbant rusams, kaip apkaltino mokytojus – pažiūrėsime. O ministrė tegul laikosi – jeigu mato prasmę. Liko nelabai daug.