Turiu galvoje nesenus LRT generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus ir LRT tarybos pirmininko Žyginto Pečiulio viešus pasisakymus. Reaguodami į nevyriausybinių organizacijų ir politikų viešą kreipimąsi dėl nacionalinio transliuotojo nepriklausomumo ir žodžio laisvės suvaržymų, jie leidžia sau žeminančius, vulgarius išsireiškimus kritikų atžvilgiu. Pavyzdžiui, A.Siaurusevičius neįtinkančius žmones vadina marginalais, gatvės politikais. Cituoju generalinį direktorių: „Marginalų patys žurnalistai nekviečia... Gatvės politikų reikėtų vengti“. Suprask, į LRT eterį neleidžiami tik „užribio“ žmonės.

Pasirodo, A.Siaurusevičius yra privatizavęs monopolį skirstyti visuomenininkus ir politikus į gatvinius, marginalus ir normalius. Pagal jį išeitų, kad tokie asmenys kaip Alvydas Jokubaitis, Vytautas Radžvilas, Vytautas Rubavičius, Krescencijus Stoškus, Alfonsas Vaišvila ir kiti, yra gatviniai. Nes jų LRT eteryje praktiškai nesimato ir nesigirdi. Marginalams priskirti ir politikai, kuriems, kaip nesisteminiams, atimta teisė dalyvauti laidose, skirtose svarbiausiems šalies gyvenimo klausimams. Nors jie yra žmonių išrinkti Tautos atstovai.

Kadangi per daugiau nei trejus metus nebuvau pakviestas NĖ Į VIENĄ diskusijų laidą nacionalinio transliuotojo radijuje ir televizijoje, praktiškai nebuvo imami mano interviu nacionalinio transliuotojo informacinėms laidoms, turiu pagrindo manyti, kad A.Siaurusevičius marginalams bei gatviniams priskiria ir mane.

Ką gi, esu priverstas priminti, kad esu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys, Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas, turintis TEISĘ ir, pabrėžiu, PAREIGĄ kaip parlamentaras reikšti savo nuomonę viešai. Ir viena iš šios teisės bei pareigos realizavimo priemonių – dalyvavimas LRT laidose, nes esu mokesčių mokėtojas, Tautos atstovas Seime, atstovaujantis holistinėms, patriotinėms pažiūroms. Gal pastarosios ir nepatinka A.Siaurusevičiui ir Co, tačiau nemaža dalis visuomenės joms pritaria, palaiko ir netgi įgaliojo joms atstovauti Seime.

Kažkada pamokytas Amerikos lietuvių būti konkurencingesniu, ypač kai ginu bendrąjį gėrį, nugalėdamas kuklumo jausmą prisistatysiu plačiau. Esu profesorius, habilituotas ekonomikos mokslų daktaras, ilgokai buvau Lietuvos ekonomistų asociacijos prezidentu, prieš keletą metų kolegų buvau išrinktas geriausiu šalies ekonomistu. Esu parašęs keletą knygų, pora šimtų straipsnių makroekonomikos, antiekonomikos, ekonomikos valdymo, viešųjų finansų, pensijų, globalizacijos ir kitais klausimais. Jaučiu, kad pagal savo ekonominę kompetenciją galiu lygiuotis į tokius LRT favoritus kaip Gitanas Nausėda, Nerijus Mačiulis ir net, bijau pasakyti, Rimvydas Valatka.

Dar nekukliai LRT vadovams priminsiu, kad ketverius metus buvau Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministru, vadinasi, esu įgijęs tam tikrą patirtį tarptautinėje politikoje. Be to, kaip buvęs aktyvus sąjūdietis, vienas iš LKP atsiskyrimo nuo TSKP iniciatorių, jaučiu, kad esu išsikovojęs teisę reikšti savo ir, tai svarbiausia, savo bendraminčių nuomonę tiek vidaus politikos, tiek tarptautinių santykių klausimais. O žmonės tebūna laisvi vienaip ar kitaip vertinti tą nuomonę.

Tačiau „grupė ponų“, kurie pakeitė „grupę draugų“, iš manęs atėmė galimybę išeiti į viešumą. Priskirdami mane gatviniams marginalams. Vis dėlto teisingiau būtų, jeigu apie mano moralinį, pasaulėžiūrinį, politinį ar mokslinį statusą spręstų LRT žiūrovai ir klausytojai, o ne minėtoji „grupė ponų“. Juolab, kad LRT įstatymas man, kaip Seimo nariui, suteikia tokią teisę, o minimą „grupę ponų“ dargi įpareigoja man ją užtikrinti! Gal ponui A.Siaurusevičiui ir apmaudu, tačiau teisės atrinkti parankius ir neparankius politikus Tauta jam nepatikėjo – ji pati apie tai sprendžia per rinkimus.
Ponai atėmė galimybę išeiti į viešumą ir iš kitų tikrų sąjūdiečių, patriotinių jėgų atstovų, atiduodami eterį į naujosios nomenklatūros rankas.

Įsigalint faktinei cenzūrai, LRT eteryje dominuoja rinkos fundamentalistai, komercinių bankų lobistai, politologų statusu prisidengę partiečiai ir kiti „savi“ kompradorinės klasės atstovai. Viso to pasekmė – nedemokratinių, manipuliacinių tendencijų stiprėjimas viešojoje erdvėje. Vadinasi ir valdžios struktūrų formavimo procesuose. Taip pat ir rinkimuose. Tikri ir nepriklausomi politologai, manau, patvirtintų, jog manipuliavimas informacija ir dezinformacija gerokai iškreipia rinkėjų valią, taip pat ir rinkimų rezultatus.

Apie tai būtina kalbėti. Ir kalbėti viešai, pone Žygintai Pečiuli. Taip pat Seime. Primenu Jums, kad šioje šalyje aukščiausia valdžia yra Tauta. O po Tautos – Seimas. Todėl Jūsų viešas atsisakymas Seimui paaiškinti, kodėl nacionalinis transliuotojas nesilaiko demokratijos principų bei įstatymų, yra nesuderinamas su LRT misija – TARNAUTI viešajam interesui.

Beje, pas Prezidentę LRT vadovybė ėjo, šalies vadovei aiškinosi. Primenu, kad Seimas pagal Konstituciją yra aukščiau nei Prezidentė. Mat Lietuva yra parlamentinė respublika tik su kai kuriais prezidentinės respublikos požymiais. Išvada – jei ėjote į prezidentūrą, turėsite ateiti ir į Seimą...

Pabrėžiu – nevyriausybininkai, „marginalūs“ politikai nereikalauja išskirtinių teisių. Jie nori, kad LRT eteryje būtų leidžiama reikštis ĮVAIRIOMS nuomonėms – krikščioniškoms, tautinėms, kairiosioms ir, be abejo, liberalioms. Arba kitaip – landsbergininkams, brazauskininkams, paksininkams ir t.t. Visi turėtume būti prieš diskriminaciją informacinėje erdvėje ir, tuo pačiu, prieš autoritarizmo stiprėjimą mūsų šalyje.