VTEK pirmininkas R.Valentukevičius žiniasklaidai teigė, esą Komisija nustačiusi, kad tarybos nariai Linas Urmanavičius, Inga Šinkonienė, Virgaudas Taletavičius ir administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė deklaravo galimą interesų konfliktą – jų nusišalinimą patvirtino ir R.Malinauskas, bet nepalaikė savivaldybė daugumos balsais.

Tačiau kita žiniasklaidos priemonė informuoja, kad pats R.Malinauskas be jokių motyvų nepriėmė minėtų bendrapartiečių nusišalinimo, nors ir R. Malinauskas, ir savivaldybės taryba panašioje situacijoje VTEK 2013 m. sausio 8 d. sprendimu Nr. KS-2 buvo įspėti apie pareigą tinkamai nusišalinti ir argumentuoti nusišalinimo nepriėmimą, tačiau šių rekomendacijų nesilaikė. Akivaizdu, kad tikrai juokingai atrodo mero R.Malinausko argumentavimas, esą nusišalinus trim tarybos nariams „neliktų kvorumo“ arba esą būtų „suteikta galimybė opozicijos tarybos nariams balsavimo metu ištraukti balsavimo korteles ir sužlugdyti sprendimo priėmimo procedūrą“.

Būtų įdomu sužinoti, kurio dar Lietuvos mero rašomojo stalo stalčiuje yra spaudas su tokiu ar panašiu užrašu nepriimti nusišalinimo? Tiek daug kartų reikia naudoti, kad gailima laiko tai parašyti ranka?

Taigi, Komisija toliau aiškinsis, ar meras R.Malinauskas nusišalina nuo sprendimų, susijusių su UAB „Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centru „Aqua“, kadangi savo privačių interesų deklaracijoje buvo pateikęs duomenis apie šioje bendrovėje dirbantį jam artimą asmenį.
R.Malinauskas buvo kviestas į Komisijos vasario 10 d. posėdį, bet prieš kelias dienas informavo, jog dalyvauti negalės – jis išvyko į komandiruotę Briuselyje. VTEK posėdis toks nereikšmingas, o kelionė nebuvo iš anksto suplanuota, jeigu informuojama tik prieš tris dienas?

Dar keistesnis yra VTEK pirmininkui R.Valentukevičiui šiame Komisijos posėdyje išsprūdęs samprotavimas, kad gal iš viso čia nieko nebuvo ir merui tokia pareiga (nusišalinti) visai nebuvo kilusi?

Palauksim kito posėdžio ir pažiūrėsim, kokį naują gynybos planą parengs "grupė draugų“, nors dėl mero R. Malinausko Komisijai nieko sudėtingo neturėtų būti. Mūsų žiniomis, jis:

1) nusišalinimą pateikė ne savivaldybės tarybai, bet savo – socialdemokratų frakcijai;

2) nusišalinime nenurodė nusišalinimo pagrindo.

Socialdemokratų frakcijos sprendimas nenušalinti R. Malinausko greičiausiai yra neteisėtas, kadangi šį sprendimą priėmė tokios kompetencijos neturintis subjektas, be to, sprendimas nenušalinti R. Malinausko yra nemotyvuotas (nurodytas motyvas nepagrįstas teisės aktų normomis ir faktinėmis sprendimo priėmimo aplinkybėmis).

Nekyla abejonių, kad R. Malinauskui, kaip savivaldybės vadovui, taikomi aukštesni veiklos ir atsakomybės standartai nei eiliniams pareigūnams. Savivaldybės bendruomenė turi pagrįstų lūkesčių, kad savivaldybės vadovas yra ne tik aukštesnės profesinės kvalifikacijos, bet ir veikia laikydamasis aukštesnių moralės ir tarnybinės etikos principų, užtikrina savivaldybėje priimamų sprendimų nešališkumą.

Taigi dabar žodis Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai. Jos veiklą reglamentuojančiame įstatyme įtvirtinta, kad VTEK narys, eidamas pareigas, yra nepriklausomas, negali būti saistomas jokiais interesais ir vadovaujasi tik Lietuvos Respublikos Konstitucija, Lietuvos Respublikos tarptautinėmis sutartimis, įstatymais ir kitais teisės aktais, taip pat etikos normomis.

Neatmestina, kad kai kas, skaitydamas šias mintis, jau gniaužia kumščius ir ims rėkti, kad kažkas bando daryti spaudimą Komisijai. O mes norime tik priminti VTEK nariams, ką jie iškilmingai pasižadėjo Seimo posėdyje, padėję ranką ant Lietuvos Respublikos Konstitucijos: "prisiekiu būti ištikimas (ištikima) Lietuvos Respublikai, vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, savo pareigas atlikti garbingai, ginti žmogaus teises, laisves ir teisėtus interesus, ginti visuomenės viešąjį interesą, visada būti nešališkas (nešališka), saugoti man patikėtas paslaptis. Tepadeda man Dievas!“

Vadinasi, jeigu kas ir nori tėkštis veidu į purvą – tegul. O jūs išlikite ištikimi savo Tautai.