Jei lietuviškuoju barsuku būtų Algirdas Butkevičius, prognozuoti šiuos metus mums būtų gana sunku, nes premjeras vis dar miega, tai yra, apsimeta, kad Lietuvoje pastaruoju metu nieko rimto nevyksta.

Iki Seimo rinkimų liko aštuoneri mėnesiai. Mano prognozė – per likusį laikotarpį dabartinė Vyriausybė ir Seimo dauguma kažko ypatingo jau nenuveiks. Pagrindinis šios Vyriausybės narių tikslas dabar yra išsilaikyti kėdėse iki rinkimų.

Būtent taip galima suprasti premjero nenorą atsisakyti į korupcijos skandalus patekusių žemės ūkio ir aplinkos ministrų paslaugų. Premjeras bijo, kad tai padarius grius visa Vyriausybė. Todėl geriau ignoruoti visuomenės ir prezidentės Dalios Grybauskaitės balsą, kad ministrų kabineto darbą temdo korupcijos šešėliai.

Aš premjero vietoje elgčiausi visiškai priešingai. Pademonstruočiau lyderystę, ryžtą ir tvirtą stuburą ir išvalyčiau suteptą mundurą. Aš iškart atleisčiau ministrus, kurie vargstantiems maistą perka kelis kartus brangiau nei šis kainuoja parduotuvėse ir taip faktiškai apvagia tuos žmones, kuriems valstybės pagalbos reikia labiausiai.

A.Butkevičiaus komanda bando raminti aistras perspėdama, kad garsiai kalbėdami apie korupciją mes pakenksime Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje. Vadovaujantis ta pačia socialdemokratų logika, žmonės taip pat turėtų nustoti skųstis mažomis algomis ar pensijomis, nes tokios kalbos taip pat kenkia Lietuvos reputacijai, mes blogai atrodysime prieš kaimynus.

Ką čia jau bepridursi, kai premjeras bijo pasakyti piktesnį žodį skandaluose skęstančiam Druskininkų merui. Kartais net sunku suprasti, kuris iš jų yra tikrasis partijos lyderis. Jeigu premjeras atostogauja Karibuose, ir grįžęs namo nelaukdamas teisėsaugos darbo pabaigos pareiškia, kad visi įtarimai – tik gudrus politinių priešininkų sąmokslas, rinkėjams pasiunčiama aiški žinia: esantys valdžioje neatsako ir neatsakys už savo veiksmus.

Kodėl aš raginu premjerą greičiau atsibusti iš žiemos miego ir apsivalyti? Politikoje esu ne pirmą dieną, todėl puikiai žinau, kad to nepadarius likusius mėnesius Vyriausybė negalės normaliai dirbti. Visa energija bus toliau eikvojama santykių aiškinimuisi, politinėms pjautynėms ir savo kėdžių išsaugojimui. Ar to dabar labiausiai trūksta Lietuvos žmonėms? Tikrai, kad ne.

Praėjusią savaitę pradėjau intensyvų turą po Lietuvos miestus ir miestelius. Vakarais vaikščiojame po žmonių namus, diskutuojame apie įvykius šalyje ir pasaulyje. Dažniausiai žmonės manęs klausia, kada Lietuvoje baigsis korupcijos skandalai, kiek dar ilgai plauksime pasroviui, kada pagaliau išsikelsime sau ambicingus tikslus, kad sukurtume tokią Lietuvą, kurioje visiems norėtųsi gyventi.

To tikrai nebus, jei dabartinis Seimas ir toliau dirbs tokiais tempais kaip ir per pastaruosius trejus metus. Esminių įstatymų, kurie pastebimai pagerintų dirbančiųjų padėtį, priėmimas parlamente vilkinamas metai iš metų. Žmonėms nuolatiniai skandalai valdžioje ir atsakomybės purtymasis neprideda tikėjimo, kad šalis keičiasi ir ją galima pakeisti į gerą.

Valdžia yra susikoncentravusi tik į mažąją gyventojų grupę – uždirbančius minimalų atlyginimą. Deja, bet per trejus metus nebuvo pritarta nė vienam pasiūlymui, kuris didintų visų dirbančiųjų pajamas. Net ir prieš rinkimus kairiųjų Vyriausybei neatsirado valios sumažinti valstybės valdymo išlaidas bent 5 proc., kad būtų pastebimai sumažinti mokesčiai vaikus auginančioms šeimoms.

Taigi, premjere, viskas yra įmanoma. Tik reikia tapti drąsesniam. Vyriausybė negali tapti korumpuotų politikų ir partijų įkaite. Seimo opozicija tikrai palaikys visus Lietuvai ir jos žmonėms naudingus sprendimus. Neatidėliokime jų po rinkimų.