Tarp vienos iš mažiausiai gyventojų turinčios ES valstybės (Estijoje – 1,3 milijono gyventojų) ir skaitlingiausios Afrikos valstybės Nigerijoje – apie 170 milijonų gyventojų)?

Iš pirmo žvilgsnio šias valstybes vienija tik paprastas faktas, kad ir Estijos prezidentas Tomas Hendrikas Ilvesas, ir Nigerijos Federacinės Respublikos prezidentas Muhammadu Buhari šią savaitę kalbėjo iš Europos Parlamento tribūnos Strasbūre.

Estija savo Prezidento lūpomis paragino ES šalia asmenų, prekių, paslaugų ir kapitalo judėjimo laisvių pripažinti ir penktąją – duomenų judėjimo laisvę. Estijos prezidentas T. H. Ilvesas kvietė kuo greičiau įgyvendinti skaitmeninę revoliuciją, panaikinti elektroninės prekybos ir paslaugų kliūtis tarp ES valstybių sienų, nes, „jei mes nesiimsime veiksmų, JAV, Kinija taps pirmomis, o mes, ES, antraeile žaidėja“.

Ką ta penktoji – duomenų judėjimo – laisvė reikštų ES piliečiams? Tai reikštų, kad galėsime naudotis paslaugomis visoje ES. Visi galėtų pirkti prekes elektroniniu būdu visoje ES. Tai reikštų ir tai, kad, pavyzdžiui, už Estijoje ar Lietuvoje išrašytą vaistų receptą būtų galima įsigyti vaistų Prancūzijos ar Belgijos vaistinėje.

Nigerija nekelia sau užduoties rytoj įgyvendinti skaitmeninę revoliuciją. Nigerijos problemos yra skurdas, ligos ir technologinis atsilikimas. Vidinės kovos, pabėgėliai, narkotikai, prekyba žmonėmis. Tai Nigerijos prezidento M. Buhari žodžiai. Nigerijoje jau septintus metus siautėja islamistinė grupuotė „Boko Haram“. Tūkstančiai žmonių šaudomi, sprogdinami, grobiami. Per 1,5 milijono gyventojų buvo priversti palikti savo namus. „Boko Haram“, prisiekusi ištikimybę teroristinei „Islamo valstybei“, siautėja ne tik Nigerijoje, bet ir kaimyninėse valstybėse – Nigeryje, Kamerūne, Čade.

Kas bus, jei Nigerijos gyventojai pajudės Europos link? Juk Sirijoje gyveno apie 17 milijonų gyventojų, Nigerijoje gyvena dešimt kartų daugiau? Manau, kad šis klausimas tiesiogiai iš Europos Parlamento tribūnos nenuskambėjo tik dėl nenoro dar labiau kaitinti atmosferą terorizmo grėsmėmis ir pabėgėlių problemomis.

Nigerijos prezidentas prašė ES bendradarbiauti užkertant nelegalios migracijos srautus, siekiant bendrų sprendimų įveikiant grėsmę, kurią kelia „Boko Haram“ teroristai.

Estijos prezidentas paragino suprasti, kad žmonės bėga į Europą būtent nuo ekstremistų ir teroristų, nuo brutalumo ir prievartos. O migrantų krizė bus išspręsta, jei būsime solidarūs ir sąžiningai dalinsimės šia našta, kontroliuosime išorės sienas.

Terorizmo grėsmė ir jos keliamos problemos – štai, kas vienija Estiją ir Nigeriją. Klaida buvo manyti, kad Afganistanas, Irakas, Sirija – toli. Klaida manyti, kad Nigerija – toli nuo Europos, kažkur prie pusiaujo. Pasaulis „sumažėjo“. Būtina naikinti terorizmo židinius. Kol milijonai naujų migrantų nepajudėjo Europos link.