Mes taip pat ne kartą esame pastebėję įdomius Rusijos lyderio biografijos, charakterio bruožus, adekvačius ir ne visai elgesio momentus, jo psichofizinę būklę, tikro mačio kuriamą įvaizdį. Pavyzdžiui, rašėme, kad jis kilęs iš senos baudžiauninkų giminės, atskleidėme, ką reiškia jo demonstratyvūs gestai – pabučiuoti berniuko pilvą, šuoliuoti ant lenktyninio žirgo ar apžergti galingą „Harley-Davidson“ („Motociklas – laisvės simbolis“, – sakė jis), traukti padėjėjų užkabintą didžiulę žuvį, rašėme, ką išduoda jo botokso pripumpuotas veidas, jau nekalbant apie visus šokiravusias frazes bei nuolat grasinantį toną.

O štai neseniai britų medicinos žurnalas „British Medical Journal“ paskelbė tyrimą apie Rusijos vadovų eiseną. Pastebėjote, kaip V. Putinas žingsniuoja raudonu Kremliaus kilimu? Kaire ranka normaliai mosikuoja, o dešinė prispausta prie kūno. Iš pradžių ekspertai tai siejo su ankstyva Parkinsono ligos stadija, kai viena kūno pusė pradeda drebėti, ir žmogus ją stengiasi sukaustyti, taip išduodamas blogą galūnių koordinaciją. Medikai sako, kad palengvinti Parkinsono ligos eigą gali kava, žalioji arbata ir kanapės. Kuri preparatą labiau vartoja Rusijos lyderis, nėra žinoma.

Tačiau vėliau britų specialistai ėmė tvirtinti, kad tokia eisena V. Putinui būdinga jau kelerius metus, be to jis aktyviai sportuoja, užsiiminėja dziudo, ir bet kokios teorijos apie judėjimo ar ortopedinius sutrikimus neturi pagrindo. Jis neserga centrinės nervų sistemos ligomis. Tuomet, kaip rašo laikraštis „The Telegraph“ ir portalas Phys.org, apsistota prie nemedicininės išvados: tokią eiseną V. Putinui įskiepijo jo 16-metė tarnyba „kagėbė“.

Mokslininkai aptiko vieną įdomų šios tarnybos dokumentą, kuriame surašytos agento elgesio instrukcijos. „Ėjimo metu ginklas turi būti laikomas ant krūtinės arba dešiniojoje rankoje“, – nurodoma instrukcijoje. Štai kodėl V. Putino dešinė ranka nejudri, ji lyg prilaiko į dėklą ar kišenę įdėtą ginklą, tarsi pasiruošusi viskam. Daugeliui žmonių, kurio netarnavę panašiose tarnybose, tai nebūdinga.

Tyrimo autoriai net sugalvojo tokio judėjimo pavadinimus: šaulio arba gangsterio eisena. Laukiniuose Vakaruose toks rankos nejudrumas buvo įprastas, kai kaubojai ją laikydavo visada sustingusią dešiniajame šone. Išvadų grupės vadovas Bastiaanas Bloemas naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė, kad jis supranta atlikęs neįprastą analizę, todėl iškėlė atsargią hipotezę, dėl kurios galima ginčytis. Juk, pavyzdžiui, egzistuoja ir kitos V. Putino keistos eisenos versijų: jį buvo ištikęs insultas arba motinos patirta trauma gimdymo metu...

Kita vertus, panašiai vaikšto ir 60-metis premjeras Dmitrijus Medvedevas. O juk jis ne kariškos laikysenos, jis buvo eilinis teisininkas, dirbęs kartu su V. Putinu pas Anatalijų Sobčiaką. Mokslininkai teigia, kad D. Medvedevas tiesiog nori būti labai panašus į savo viršininką ir kopijuoja jo eiseną bei elgesį.

Žinoma, V. Putino eisena daug pasako ir apie jo valdymo manierą ir pomėgius. Jo svaiginanti karjera 2000-ųjų išvakarėse, kai netrukus B. Jelcinas jam perleis didžiausios pasaulio valstybės valdymo vairą, prasidėjo nuo karo Čečėnijoje. Paskui Maskvos centre nugriaudėjo sprogimas, nusinešęs 13 gyvybių, netrukus Barenco jūroje nuskendo povandeninis laivas „Kursk“ su 118 žmonių ekipažu. Dar vienas šokas – įtartinas gaisras Ostankino televizijos bokšte. Ir tai buvo tik pradžia...

Tad žurnalistų paklaustas, kodėl atsitinka tokios nelaimės, V. Putinas, sugniaužęs dešinės rankos kumštį, atrėžė: „Todėl kad mūsų valstybė tokia“. Jei tuomet būtų žinojęs ir matęs „tokios valstybės“ kaltininkus, jis neabejotinai staigiu judesiu būtų atsisegęs dėklą ir visus juos „paskandinęs išvietėje“...

Po B. Jelcino Rusijai reikėjo sukurti naują Rusijos prezidento įvaizdį. V. Putinas tapo mačizmo idealu ((isp. macho – patinas, jautis, simbolizuoja tikro vyro, vyriškumo, agresijos ir jėgos pradą, išaukština jo viršenybę prieš moteriškumą). Bet JAV Clarko universiteto profesorė Valerie Sperling pernai išleistoje knygoje „Seksas, politika ir Putinas“ (Sex, Politics & Putin: Political Legitimacy in Russia) jau rašo: „Taip, Putino mačizmas – tai mačizmas Rusijoje. Bet dabar kai kas pasikeitė. Prieš 15 metų jis atrodė lyg stilingas, neabejotinai patrauklus kileris. Dabar jo skruostai papilnėjo, ir kartais jis labiau panašėja į pagiriojantį alkoholiką“.

Nepagarbiai autorė rašė apie Rusijos prezidentą. O čia dar interviu Laisvės radijui V. Sperling priminė, kad Rusijoje politika ir seksas susilydė į viena. Tai patvirtina seną Henry‘io Kissingerio aforizmą, kad niekas moters taip nesujaudina, kaip vyrai valdžioje. O vyras, kuris įsakinėja moterims, valdo ir kitus vyrus, nes šie ne tiek jam pavydi, kiek keliaklupsčiauja. Štai kodėl Kremliaus valdovui labai patiko, kai 2010 m. spalį V. Putino gimtadieniui Maskvos valstybinio universiteto studentės padovanojo prezidentui kalendorių su 12 apsinuoginusių studenčių, o apačioje užrašas: „Aš noriu būti tavo Koni ant stalo ir balkone“ (Koni – V. Putino juodųjų labradorų retriverių veislės šuns vardas; vėliau tokiu pavadinimu buvo sukurtas muzikinis erotinis video klipas).

Beje, kurdamas mačio įvaizdį, V. Putinas ne vienišas ir ne pirmas. Nuogo kūno, sekso ir politikos sintezė buvo būdinga Hitlerio, Mussolinio ir Mao režimams. Pastarasis komunistinės Kinijos lyderis girdavosi, kad būdamas 72 metų perplaukdavo ilgiausią Azijoje Jangdzės upę ir neslėpdavo turįs būrį meilužių. Kuklesni autokratai irgi mėgdavo puikuotis tokiomis savybėmis. Antai, Augusto‘as Pinochetas demonstravo savo sugebėjimus koviniuose menuose, o buvusi kandidatė į JAV viceprezidentus Sarah Palin susižavėjusi V. Putinu pareiškė, kad Rusijos prezidentas jai primena gręžiamą naftos gręžinį ir kovą su lokiais, gi B. Obama asocijuojasi su nemadingais, blogai atrodančiais džinsais, kuriuos dėvi vidutinio amžiaus moterys, pagimdžiusios būrį vaikų. V. Sperling dar priduria ir Silvio Berlusconio pavardę, kai šis Italijos veikėjas politiką suvėlė su vynu ir moterimis. Beje, jis tebėra puikus V. Putino draugas...

Bet, kaip minėjome, gėrėjimasis mačio įvaizdžiu praeina, žmonės sensta, ir V. Putinas pamažu apleidžia turėtą gangsterio įvaizdį. Nesusilaikysiu neatpasakojęs trumpo pikantiško anekdoto. Po to, kai prieš 2012 m. prezidento rinkimus opozicija Rusijos vadovų duetą nepagarbiai pavadino „panaudotais prezervatyvais“, į vaistinę užeina V. Putinas ir D. Medvedevas. „Du prezervatyvai“. „Taip, žinau, – atsako vaistininkė, – o ką pirksite?“...

Taigi, kad V. Putinas, matyt, paseno, liudija ir neseniai įvykusi jo spaudos konferencija, užsitęsusi daugiau kaip 3 valandas. Laisvės radijas pastebėjo, kad prezidentas buvo nesusikaupęs ir į kai kuriuos klausimus atsakinėjo nerišliai, dažnai pasikliaudamas nevykusiais juokeliais. O kartais jo atsakymai kraują stingdė. Pavyzdžiui, apie B. Nemcovą prezidentas pareiškė: „Visai nebūtina žmogų žudyti...“ (Совсем не факт, что человека надо убивать). Paklaustas apie Sirijos bombardavimą, V. Putinas leptelėjo: „Tai geriausia pratybų forma, ir ji nėra tokia brangi“. „Ar žmonių žudymas yra geriausia karinių pratybų forma?“ – traukė pečiais stebėtojai.

Tačiau pakilęs iš patogaus krėslo V. Putinas krypuodamas išeina raudonu kilimu, prispaudęs ranką prie dešinio šono. Jis vis dar pasiruošęs šauti. Į ką?