Fantastiškai beprotiškas sprendimas. Bet ne paskutinis. Ši valdžia turi tiek kvailumo atspalvių, kad ji nepaliauja mūsų stebinti jau ketvirtus metus. Prabėgusi savaitė buvo tiesiog kalėdinė. Jei tik, žinoma, galima taip sakyti.

Septynios nominacijos už beprotiškiausius praėjusios savaitės valdžios žygius – mažiausia, ką galima padaryti pagerbiant jos moterų ir vyrų beatodairiškumą.

Nr. 1 – už kyšį Dievui

Pretendentai – R. Šalaševičiūtė, Sveikatos apsaugos ministerija ir R. Šadžius.

Praėjusią savaitę keli atsakingai parinkti pacientai įsipareigojo nebeduoti kyšių gydytojams. Atsiliepdama į šią iniciatyvą ir suprasdama, kad vis didėjančių lietuvių pacientų lūkesčių vis tiek nepateisins, Sveikatos apsaugos ministerija, užuot bergždžiai investavusi į gydytojus, slaugytojas ir vaistus, davė 124 tūkst. eurų kyšį Dievui.

Kas po to piktinsis, kad bent jau ligoninėje svarbiausia – mirtingas kūnas, o ne nemari siela, turės reikalų su Aukščiausiuoju. Su Katalikų Bažnyčia socialdemokratams nebaisios jokios Seimo rinkimų audros.

Nr. 2 – už nepagydomą atsakomybės stoką

Pretendentai – A.Butkevičius, R. Šadžius ir Seimo nariai, balsavę už valstybės biudžetą.

Prieš pasaulinę finansų krizę tuometis socialdemokratų finansų ministras R. Šadžius žadėjo, kad jau kitąmet biudžetas bus nedeficitinis. Prabėgo daugybė metų. Dabartinis finansų ministras R. Šadžius pateikė, o Vyriausybė ir Seimas patvirtino biudžetą su su dvigubai didesniu deficitu nei šįmet.

Valdžia kitąmet išleis 640,3 mln. eurų daugiau, nei surinks mokesčių: pajamos (su ES milijardais) – apie 8,1 mlrd. Eur, o išlaidos (vien mūsų) – beveik 8,7 mlrd. Eur.

Europos Komisija šaukia, kad Lietuva pažeis Stabilumo ir augimo paktą, kad Vyriausybė pernelyg gražiai piešia ūkio augimą? Mokesčių surinkimo kepurėmis užmėtysim, atšauna premjeras, o ekspertai, kiek tik jis, Butkevičius, prisimena, nieko neišmano. Kas atiduos vis didinamą valstybės skolą, žinant, kad Lietuva kasmet vis labiau sensta ir nyksta?

Po socialdemokratų, t.y. jei socialdemokratai nelaimės Seimo rinkimų, nors ir tvanas. O jei laimės? Dar kartą priims deficitinį biudžetą. Kol ES pinigų duoda.

Tobula atsakomybės stokos seka.

Nr. 3 – už įgimtą logikos trūkumą

Pretendentė – švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

„Šį rudenį netikėtai atradome mokyklą, kurioje yra 13 mokinių ir 17 darbuotojų“, – guodžiasi ministrė. Ar ne geriau tokią uždaryti, o vaikus į mokyklą ir iš jos vežioti taksi? „Aš negaliu uždaryti mokyklos, nes 17 žmonių neteks darbo“, – atsidūsta ministrė.

Pasak A. Pitrėnienės, ji „beveik 30 metų dirbo mokykloje, buvo mokyklos vadovė ir jai nekyla ranka jos uždaryti: „Jei yra sprendimas saugoti mažas mokyklas, mes jas ir saugome."

Anksčiau Lietuvoje mokyklos būdavo statomos vaikams mokyti. Dabar mokyklos statomos mokytojams. Kai 17 mokytojų mokykla nebeturės nė vieno vaiko, matyt, jie šiukšlynų katinus dresuos, nes ir ranka nekyla, ir yra sprendimas saugoti tokias mokyklas. O valdžia vis pyksta, ko čia tie mokytojai streikus rengia.

Kaip sako žemaičiai, jego dorns, ta jau ont vėsam.

Nr. 4 – už panieką taupantiems žmonėms

Pretendentai – A. Butkevičius, R. Šadžius ir Seimo dauguma.

Surengusi kasmetę garsinę A. Syso ataką dėl progresinių mokesčių įvedimo, Seimo dauguma su valstybės biudžetu tyliai prakišo ir mokesčių padidinimą tiems lietuviams, kurie bando gyventi savo galva ir ne tik šia diena. Kurie rūpinasi savo senatve.

Nuo 3000 eurų iki 500 eurų sumažinta neapmokestinamų pajamų riba už vertybinius popierius bei palūkanas iš indėlių ir obligacijų.

Seimo dauguma veidmainiškai aiškina, kad taip siekiama didesnio kapitalo apmokestinimo. Jėga. Uždirbai iš savo paties sutaupytų ar tėvo paliktų ir investuotų į akcijas pinigų 500 eurų – ir jau kapitalistas? Su tokiu kapitalisto apibrėžimu turbūt net K. Marxas su V. Leninu nesutiktų.

O štai Seimo marksistai nemirksėdami tvirtina, kad jūs – kapitalistas. Šalyje, kurioje dauguma piliečių akcijų biržos vis dar bijo labiau nei velnias kryžiaus, valdžia piliečių investavimo gatvėje pastatė raudoną plytą. Kokią žinią ji siunčia?

Gyvenkite tik šia diena. Gavai eurą – pragerk. O kai pristigsi pinigų, eik maldauti valdžios. Kuri dar pasiskolins, duos skatiką ir nupirks spaudoje reklamos už kelis milijonus. Kuri skelbs, kokia gera jums valdžia. Tik nemėgink būti savarankiškas. Valdžia viskuo pasirūpins.

Tikite, kad pasirūpins? Tada ir jūs galite tapti šio prizo nominantu. Šalia 76 Seimo narių.

Anksčiau Lietuvoje mokyklos būdavo statomos vaikams mokyti. A.Pitrėnienės laikais mokyklos statomos mokytojams. Kai 17 mokytojų mokykla nebeturės nė vieno vaiko, matyt, jie šiukšlynų katinus dresuos, nes ir ranka nekyla, ir yra sprendimas saugoti tokias mokyklas.
Rimvydas Valatka

Nr. 5 – už Putino vilką Seimo avies kailyje

Pretendentai – Seimo narys R. Žemaitaitis ir 68 Seimo nariai.

Seimo dauguma („už“ 68, „prieš“ 13, susilaikė 20) paksininką R .Žemaitaitį paskyrė Seimo delegacijos į NATO Parlamentinę Asamblėją vadovu. Tą patį R. Žemaitaitį, kuris, Rusijai pradėjus Krymo okupaciją, varė ant Ukrainos ir faktiškai stojo agresoriaus pusėn.

Kaip atrodys Lietuvos delegacija, kai jos vadovo nuomonė dėl Krymo okupacijos ir aneksijos sutampa su Kremliaus, o ne su Lietuvos? – klausinėjo opozicija. Pozicija atsakė, kad nėra ko čia vieniems kitų įtarinėti, o R. Žemaitaitis Lietuvos markės nepagadins.

Putino vilkas – Seimo avies kailyje. Kokia po to gali būti valstybės „markė“? Ar galima pasielgti neprotingiau? Merfio dėsnis sako, kad jei kas nors gali įvykti, tai būtinai ir įvyks. Nebūtinai Seime.

Gyvenkite tik šia diena. Gavai eurą – pragerk. O kai pristigsi pinigų, eik maldauti valdžios. Kuri dar pasiskolins, duos skatiką ir nupirks spaudoje reklamos už kelis milijonus, kurioje skelbs, kokia gera valdžia. Tik nemėgink būti savarankiškas. Valdžia viskuo pasirūpins.
Rimvydas Valatka

Nr. 6 – už Kremliaus propagandos dūdą

Pretendentas – buvęs VSD generalinis direktorius G.Grina.

Buvęs VSD vadovas pareiškė, kad reikėtų uždaryti visas tautinių mažumų mokyklas, nes, anot jo, tokios mokyklos „visiškai neugdo pilietiškumo, nes jos izoliuotos tautinės visuomenės prasme“. Kremliaus propagandos bildukai gali trinti rankas. Jiems nieko nebereikia išgalvoti – užteks tik kartoti tai, ką pasakė G. Grina ir paminėti jo buvusias pareigas.

Štai kas atsitinka po to, kai valstybės tarnybų profesionalus masiškai imame keisti nouneimais, kurie iš pradžių sutinka daryti viską, ko iš jų prašo aukščiau stovintieji. Tarkim, neteisėtai sekti valdžios kritikus, nešioti prezidentei operatyvines špargalkes apie jos kritikus. O, išmesti iš valdžios kaip musės iš barščių, pasijunta ereliais su savo ypatinga „nuomone“.

Per šešerius metus tokių į valstybės prūdą prileista kaip mailiaus – į ežerus. Bumerangas grįžta. Kremlius trina rankas. O prezidentė, premjeras ir partijų lyderiai neišstena nė žodžio, nors ir arkliui aišku, kad Putino tikslas – įvaryti pleištą tarp Lietuvos valstybės ir jos tautinių mažumų.

Nr. 7 – už 0 promilių iliuziją

Pretendentas – vidaus reikalų ministras S. Skvernelis.

Vidaus reikalų ministras rengia įstatymo pataisą, kuria nuo pavasario leistinas promilių skaičius vairuotojams būtų sumažintas nuo 0,4 iki 0. Sako, kad tai sumažins avarijų.

Įstatymo reikalavimas nulio promilių vairuotojui yra tas pats, kas į teroristą Paryžiuje ar kur nors kitur šaudyti iš 122 mm haubicos. Iš teroristo, žinoma, nieko neliks, bet aplink irgi iš visų liks tik šlapia vieta. Ar ministras mums pateikia kokių nors faktų?

Pavyzdžiui, kiek kraupių avarijų padarė blaivūs vairuotojai, kiek su 0,41-0,5 promilės, o kiek – su 1,0-3,0 promilėmis? Ir kodėl tie, kurie lupo iki 2,0-3,0 promilių ir po to vairavo, žinodami, kad liks be teisių, mokės žiaurias baudas, dabar staiga turėtų išsigąsti tokios pat bausmės ir keisti požiūrį tik todėl, kad promilių slenkstis nuo 0,4 sumažėjo iki 0? Tokių tipų atskaitos taškas juk lieka tas pats.

Atsakymai žinomi iš anksto.

Tai kodėl tiek daug S. Skvernelio ir nulio promilių iliuzijos entuziastų?

Įstatymo reikalavimas nulio promilių vairuotojui yra tas pats, kas į teroristą Paryžiuje ar kur nors kitur šaudyti iš 122 mm haubicos. Iš teroristo, žinoma, nieko neliks, bet aplink irgi iš visų liks tik šlapia vieta.
Rimvydas Valatka

Tiek policininkui, tiek politikui, tiek baudžiauninkui galutinis rezultatas visada yra niekas. Užtat brazdesys dėl rezultato – viskas. Ypač baudžiauninkui. Be pono draudimų ir rimbo baudžiauninkas – nė krust. Vargas tautai, kuri visas savo išderintos psichikos problemas tikisi išspręsti draudimais.