Sakysite, nesąmonė – kodėl VTPSI turėtų nuolaidžiauti nelegaliems statytojams. Vis dėlto pasiekėme naują lygį, kai su nelegaliomis statybomis nebėra kam kovoti. O tiksliau – VTPSI nelabai gali ir nelabai nori kovoti.

Pavyzdžių jau turime. GRYNAS.lt aprašė Vilniuje išdygusio naujo „Venecijos“ gyvenamųjų daugiabučių namų kvartalo pašonėje driokstelėjusį statybų skandalą. Nežiūrint to, kad vienas daugiabutis pradėtas statyti neturint leidimų, pažeidimai toli gražu nesibaigia.

Įžūlūs statytojai vieną dieną pradėjo tverti valstybinį mišką, įrengė aikštelę su pavėsinėmis, automobilių stovėjimo aikštelę, garažą. Kai netoliese gyvenantys žmonės ėmė piktintis, kas be jokių leidimų dedasi valstybinėje žemėje, pasirodė ir VTPSI inspektoriai. Pamatę, kas jau padaryta, jie griebėsi už galvos, išbarė nelegalius statytojus ir svarbiausia – įpareigojo pašalinti nelegalius statinius. Privalomasis nurodytas surašytas 2014 metų rudenį.

Kaip manote, ar nelegalūs statytojai paklausė inspektorių? Kurgi! Nelegalios statybos virė toliau. Ir nė kiek nelėtesniu tempu. Prieš mėnesį GRYNAS.lt pasiekė informacija, kad toje pačioje vietoje jau išdygo ir nelegali pirtelė, žiūrėk, jau ir krepšinio aikštelė stovi valstybinėje žemėje. O įdomiausia, kad nelegali tvora ne tik nepašalinta, bet jau ir automatiniai vartai sumontuoti.

Visa tai lapkričio mėnesį užfiksavusi VTPSI paaiškino, kad vėl bus prirašyta naujų raštų. „Dėl šių statinių bus surašyti savavališkos statybos aktai ir atliekami teisės aktų nustatyti veiksmai savavališkos statybos padariniams pašalinti“, – savo ypač rimtas kovos priemones atskleidžia valdininkai.
O kol VTPSI direktorė tveria tylos tvorą ir visomis išgalėmis bando nė vieno žodžio nepasakyti viešai, vis daugėja signalų, kad jos pavaldiniai spręsdami, ar pradėti tirti galimai neteisėtos statybos atvejus, pirmiausiai aiškinasi, ar statytojas galingas ir įtakingas.
T. Janonis

Ir štai dar vienas pavyzdys, kaip rimtai su nelegaliomis statybomis kovoja biurokratai. Vilniuje, Kalvarijų gatvėje, dygsta nauji daugiabučiai namai. Tačiau, kaip tyčia, vienas vienuolikos aukštų namas pradėtas statyti be jokių leidimų.

Vietiniams gyventojams ėmus skaičiuoti, ar ne per daug namų dygsta, vėlgi prisistatė ir statybų inspektoriai. Vėl konstatuota, kad namas statomas nelegaliai. Tik surašius aktą, statybos nesibaigė. Namas kaip statytas, taip ir statomas šiandien.

Viskas dėl to, kad Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė, jog statinį galima įteisinti. Tiesa, būtina įmoka. Statytojas sumokėjo 11 249.40 eurų ir toliau dūzgia sunkiasvorė technika, tik po šio mokesčio jo jau negalima vadinti nelegalu. Šią sumą padengs perkantys naujus būstus, o chamiškai pažeidinėjantys įstatymus ieškos naujų vietų, kur toliau daryti tai, ką jie sugeba geriausiai.

Čia dar toli gražu ne visi pavyzdžiai. Trečiasis parodo, kiek daug laiko reikia, kad nelegalių statybų prievaizdai pradėtų dirbti. Štai Vilniuje, Šlaito gatvėje, vienas verslininkas nutarė lyg niekur nieko apsitverti valstybinį mišką. Tai, žinoma, jam puikiai pavyko. Dabar aplinkiniai gyventojai šį gamtos kampelį gali pamiršti.

Tačiau labiausiai stebina ne verslininko įžūlumas, bet valdininkų darbo tempai. 2012 metais šiam veikėjui Valstybinė miškų tarnyba skyrė baudą. Bet apsilankyti toje pačioje vietoje antrą kartą ir patikrinti, ar ji verslininkui nepasirodė per maža, inspektoriams nekilo noras. Tik kai GRYNAS.lt šiais metais parašė straipsnį, kad tvora stovi kaip stovėjusi, valdininkai vėl sujudo ir po trijų metų pertraukos Valstybinė miškų tarnyba kreipėsi į VTSPI. O ši GRYNAS.lt informavo, kad tvorą įpareigojo pašalinti iki 2016 metų. Lauksime ir pasibaigus terminui būtinai apsilankysime patikrinti, ar tvora po šitiek metų iš tiesų nugriauta.
Manau, kad atėjo metas keisti teisinę bazę, reglamentuojančią statybų priežiūrą. Jei VTPSI nustato, kad statybos nelegalios, jos turi būti nutraukiamos tą pačią dieną. Turi nelikti galimybės lyg niekur nieko toliau tęsti tą patį pažeidimą vėliau tikintis jį įteisinti.
T. Janonis

Tačiau visai kitaip susiklosčiusią situaciją vertina pati VTPSI. Ji šių metų pradžioje garsiai pasidžiaugė, kad nelegalių statybų Lietuvoje MAŽĖJA! „Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) duomenimis, per pastaruosius kelerius metus pareigūnai nustatė 493 savavališkos statybos atvejus – 125 mažiau nei 2013-aisiais ir net 224 mažiau nei 2012 metais“, – iškilmingai pranešta pranešime spaudai.

Vis dėlto pasigyrimas, kad mažėja nelegalių statybų, neįtikina. Priešingai – manau, kad nelegalūs statytojai vis įžūlėja ir vis mažiau paiso VTPSI nurodymų. O baisiausia, kad žmonės kreipiasi į mūsų redakciją pranešdami, jog bandydami informuoti apie nelegalias statybas VTPSI atsitrenkia kaip į sieną, ypač tada, jei chamiškas statytojas turtingas ir įtakingas.

Tokiu atveju nelegalių statybų mažėjimo statistiką sugadina žurnalistai, priverdami inspektorius vykti į vietą ir fiksuoti pažeidimus. Tačiau kas iš to, jei pažeidimas užfiksuojamas, nurodoma pašalinti nelegalios statybos padarinius, bet statybos vyksta toliau.

Čia ir pasirodo, ko verta valstybinė statybų kontrolė. Manau, atėjo metas keisti teisinę bazę, reglamentuojančią statybų priežiūrą. Jei VTPSI nustato, kad statybos nelegalios, jos turi būti nutraukiamos tą pačią dieną. Turi nelikti galimybės lyg niekur nieko toliau tęsti tą patį pažeidimą vėliau tikintis jį įteisinti.

Tačiau šioje vietoje labai trūksta principingos VTPSI direktorės Lauros Nalivaikienės pozicijos. Iki šiol nepavyko sužinoti, kaip ji vertina susidariusią situaciją ir kokių sprendimų, anot jos, reikėtų imtis, kad pagaliau nelegalūs statytojai sužinotų savo vietą.

Aplinkos ministerijai pavaldžios institucijos vadovė tyli. Dėl dviejų priežasčių. Arba ji jokios strategijos neturi, arba turi tokią, kurią gėda pristatyti.

O kol VTPSI direktorė tveria tylos tvorą ir visomis išgalėmis bando nė vieno žodžio nepasakyti viešai, vis daugėja signalų, kad jos pavaldiniai, spręsdami, ar pradėti tirti galimai neteisėtos statybos atvejus, pirmiausiai aiškinasi, ar statytojas galingas ir įtakingas.

Idealios sąlygoms nelegalioms statyboms! Todėl nenustebkime, kad koks nebaudžiamas chamas nuspręs, jog puikiausia vieta naujam namui – būtent Gedimino kalnas.