Didžioji dalis pasisakiusių ekonomistų sutinka su mūsų pasiūlyta mintimi – NPD turi augti ir logiška jį būtų prilyginti MMA. Dalis žurnalistų, pavyzdžiui, Edmundas Jakilaitis, ėmė tam oponuoti sakydamas, kad biudžetas negaus lėšų, o Darbo partijai šis projektas lyg ir konkuruos su kitu – minimalios mėnesinės algos didinimu, nors abu projektai mūsų ir yra pasiūlyti.

Pradėsiu nuo amžinos diskusijos – ką reikia didinti, MMA ar NPD? Darbo partija 2012 m. rinkimų programoje įsipareigojo MMA didinti iki 437 Eur, dėl šio nustatyto dydžio būta daug karštų vidinių diskusijų. Atsargieji partijos nariai į šį punktą žiūrėjo kaip per daug ambicingą, suprato, kad dėl jo bus daug populistiniais lozungais paremto (nors ir niekuo nepagrįsto) puolimo, o ryžtingieji partijos nariai rodė ekonomikos augimo tendencijas, aplinkinių šalių pavyzdžius ir aiškiai įvardijo, kad nedidinat MMA bus sunku užtikrinti, jog dirbantys žmonės pasiliktų Lietuvoje. Ir ryžtingieji buvo teisūs: estai MMA nuo 2012 m. buvusių 290 Eur nusprendė 2016 m. didinti iki 430 Eur, o Lietuvoje MMA kėlimas panašėjo į visuotinį Lietuvos „elito“ nusiteikimą priešiškai – neduok Dieve, mes turėsime žmonėms algas pakelti.

Vystantis šioms diskusijoms, pasirodė stiprus argumentas, kad reikia didinti ne MMA, bet NPD. Necituosiu visų verslo organizacijų ar ekonomistų, kurie tai sakė: visagalis „Google“ juos visus gali lengvai surasti. Ir mes, Darbo partijos komanda, atnaujinome vidines diskusijas šiuo klausimu. Nuomonių būta įvairių: MMA didinimas yra lengvesnis biudžetui, NPD – patraukliau verslui, bet svarbiausiu vardikliu tapo tai, kad ir vienas, ir kitas būdas didina žmogaus pajamas „į rankas”, o tai buvo, yra ir bus mūsų partijos svarbiausias tikslas. Ekonomistai pradėjo kalbėti ir apie tai, kad reiktų nustatyti kriterijus, kurie nepriklausytų nuo politikų valios – mes taip pat tai išgirdome ir įvertinome.

Norėčiau pateikti šiek tiek skaičiavimų, kurie parodytų, kaip didėtų realios žmonių pajamos, įgyvendinus Darbo partijos siūlymą NPD prilyginti MMA.

2012 m. NPD buvo 136 Eur, tad pakėlus minimalią algą iki 437 Eur, žmogus į rankas būtų gavęs 344,6 Eur. Pastaba: į įvairias lengvatas (pvz. už auginamus vaikus) čia neatsižvelgiama.
Dabar paskaičiuokime iš mano pasiūlytos perspektyvos. Darbo partijos iniciatyva MMA nuo kitų metų liepos kils iki 380 Eur – tai jau sutarta. Taigi, NPD prilyginus MMA ir atskaičius mokesčius, kuriems NPD nedaro įtakos, dėmesio centre atsiduria galutinis skaičius – atlyginimas „į rankas“, kuris, priėmus mano projektą, būtų 345,8 Eur. Kitaip sakant, žmonių pajamos „į rankas“ būtų netgi didesnės su mažesniu MMA nei išsikeltas mūsų siekis 437 eurų (1509 Lt).

Didinant NPD laimės ne tik minimalią algą gaunantys asmenys, bet ir didelė dalis visų dirbančiųjų, nes didėjantis NPD užtikrina, kad mokesčių bus nuskaitoma vis mažiau.

Šio pasiūlymo privalumų tikrai daug, o mažesnes pajamas gaunantiems rezultatas panašus – štai todėl Darbo partija ryžtingai pasiūlė svarstyti šį sprendimą. Mes visada drąsiai siūlome idėjas, kurios yra naudingos žmonėms.

Taip pat noriu pakomentuoti vieną skaičių, kuriuo buvo siekiama sumenkinti projektą – 200 mln. Eur – tai suma, kurios neva netektų valstybės biudžetas, NPD sulyginus su MMA.

Mes neneigiame, kad padidinus NPD biudžeto pajamos sumažės, tačiau pabrėžiame, kad augs gyventojų algos „į rankas“, o tai reiškia – didesnį vartojimą ir pilnesnį biudžetą ateityje. Ekonomistai dar šių metų pradžioje sakė, kad Lietuvos ekonomikos augimo pagrindas yra vidaus vartojimas: „MMA didinimai ekonomikos nesugriovė, netgi priešingai. Vidaus rinka šiandien yra gerokai pagyvėjusi ir netgi tapo ekonomikos augimo varikliu pastaraisiais metais“ (Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis).

Šiandien būtų didelė klaida stabdyti vidaus vartojimo ir ekonomikos atsigavimą. Dar daugiau, ekonomistai jau sutinka, kad ekonomikos augimo rezultatų dar nepajautė mažiausiai uždirbantiejį, ir čia yra teisus „Nordea” banko ekonomistas Žygimantas Mauricas teigdamas: „<...> kad tokioje ekonominėje aplinkoje Vyriausybės uždavinys yra užtikrinti, kad pajamos augtų tolygiau ir socialinė atskirtis nedidėtų per stipriai. Šiam tikslui labai tinka neapmokestinamų pajamų dydžio didinimas (NPD). Taip pat ir minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) kėlimas.” Taigi, ekonomikos augimas užtikrintų papildomas pajamas į biudžetą ir padėtų jį subalansuoti.

Džiaugiuosi, kad Darbo partijos siekis didinti MMA kitų metų liepą iki 380 Eur, o po to sulyginti NPD su MMA – laiku ir vietoje. Belieka tikėtis, kad iki šiol buksavę politiniai oponentai drąsiai stos į mūsų pusę ir kartu spręs gyventojų pajamų didinimo klausimus, o dėl biudžeto pajamų galiu tik priminti, kad per naktį radome daugiau nei 100 mln. Eur krašto apsaugai, tai neabejoju, kad per metus (iki 2017 m.) pavyks surasti ir ekonomikos augimui būtinas lėšas.