Aš apie DELFI visuomenės nuomonių apklausą „Lietuvos įtakingiausieji“. Ten politikai, visuomenininkai, žurnalistai ir plačioji visuomenė vertino tuos, kas daro įtaką Lietuvos žmonėms. Jeigu ką, taip, išrinko ir mane, bet istorija ne apie tai. Visai ne apie tai.

Iš reakcijos taip matyti, kad mažai kas bemoka skaityti ir žodžių prasmės niekas nesupranta.

Pakilo pasipiktinusios liaudies riksmas: jie nėra geriausi! Jie nėra gabiausi! Jie nėra vertingiausi!

Tačiau jums niekas ir nesakė, kad Haroldas Mackevičius arba Rūta Janutienė išrinkti tautos sąžine ar kandidatais į šventuosius. Kodėl jūs taip sugalvojote? Jums niekas taip nesakė. Apsigraibykite.

Mes visi, kurie esame įtakingi, nebūtinai esame protingiausi, gražiausi ar geriausiai išsilavinę. Mes nesame greičiausi ir galingiausi garvežiai. Tačiau mes visi turime garsiausius švilpukus.
Mes visi, kurie esame įtakingi, nebūtinai esame protingiausi, gražiausi ar geriausiai išsilavinę. Mes nesame greičiausi ir galingiausi garvežiai. Tačiau mes visi turime garsiausius švilpukus.
A. Užkalnis

Kreipiuosi į skaitytojus, kurie purkštavo dėl tų apdovanojimų. Didelė dalis jūsų yra tragiškai nelaimingi žmonės. Jūs einate per savo apgailėtiną gyvenimą ir bjauritės ne tik savo namais ir automobiliais ir vaikų mokykla ir atlyginimais. Ne. Jums bjaurios net jūsų pačių nuosavos mintys.

Jūs žiūrite televiziją, tačiau jums dėl to gėda, ir visiems sakote, kad nežiūrite.

Jūs skaitote interneto portalus, aukštuomenės naujienas, apžiūrinėjate ponių sukneles ir ponų patenkintus veidus, varvinate seiles ir sakote, kad nežiūrite, kad jums neįdomu, kad neskaitote ir net nežinote, kas jie tokie yra. Bet jūs tikrai, tikrai domitės. Jums gėda, ir jūs meluojate. Sakote, kad netyčia pamatėte blizgų žurnalą kirpykloje ar pas mamą. Taip, taip. Trys kirpėjos ir jūsų mama visą 150 tūkstančių tiražą ir išpirko.

Jūs esate kaip tie prancūzai, kurie kalba nenutildami apie McDonald‘s ir kito amerikietiško šlamšto niekingumą. Prancūzija yra didžiausia to tinklo rinka pasaulyje už Šiaurės Amerikos ribų. Šlamščia ir nekenčia, šlamščia ir nekenčia.
Jūs skaitote interneto portalus, aukštuomenės naujienas, apžiūrinėjate ponių sukneles ir ponų patenkintus veidus, varvinate seiles ir sakote, kad nežiūrite, kad jums neįdomu, kad neskaitote ir net nežinote, kas jie tokie yra. Bet jūs tikrai, tikrai domitės. Jums gėda, ir jūs meluojate.
A. Užkalnis

Tiesa, lietuvių santykis su mėsainiais ir picomis toks pat, kaip ir prancūzų. „Plastmasinio maisto nevalgom,“ sako lietuvių melagiai ir apsimetėliai. Žinoma, žinoma. Tik netyčia užėjote. Pirmą kartą gyvenime. Tik tam užėjote, kad pažiūrėtumėte, kuo ten maitina.

Apgailėtini žmogeliai. Jūsų veidmainystė sužydi naujais žiedais, kai jums parašo apie tuos, kas jums daro įtaką (nes tai ir reiškia „įtakingiausi“).

„Jie man jokios įtakos nedaro, šitie snukiai“, skuba įrodinėti kone kiekvienas. „Jie net ne žurnalistai, o propagandininkai“. „Jie ne verslininkai, o pirk-parduok sukčiai“. „Jie ne politikai, o demagogai“. Ir tikrai, tikrai jie visi niekam nerūpi, nieko neverti.

Kiekviena apklausa yra suklastota arba bent jau niekinė, sako minia. Visi sociologinių tyrimų būdai yra muilo burbulas, sako savamoksliai specialistai. Kartais net keista, kad portalas DELFI arba kita žiniasklaida net turi noro užsiimti tokiais dalykais, kaip geriausiųjų, įdomiausiųjų, populiariausiųjų, įtakingiausiųjų rinkimai, kai bet koks rezultatas yra apspjaudomas šliaužiančios žemės kirminų minios. Na, gal būtų apspjaudomas, jei kirminai galėtų spjaudytis.

Nekenčiu tų, kas kartoja apibendrinimus apie Lietuvą – visokius idiotizmus apie blogiausią valdžią, didžiausius mokesčius, greičiausią emigraciją. Visa tai nesąmonė. Tačiau, deja, pavydas ir prirakintų šunų užkimęs skalinimas yra mūsų krašto būdingas bruožas. Kokių ten prirakintų šunų – nupiepusios, nupešiotos neskraidančios vištos laksto po ankštą kiemą ir kudakuodamos aptarinėja skraidančius paukščius, ir turi labai daug įžvalgų apie tai, kad ereliai, vanagai ir kregždės danguje yra net ne tikri skraidantys paukščiai, o tik sparnus gavo per pažintis arba giminystės ryšius.

Taip, teisingai, tai jūs – neskraidančios vištos.
Išgyvenimas ir svajonių siekimas tarp neskraidančių, bet garsiai besikeikiančių vištų ir kirminų yra vienas įgūdis, be kurio dar niekas neapsiėjo.
A. Užkalnis

Lietuvoje sunku būti elitu ir kažką daryti geriau ir įdomiau už kitus – nors, žinoma, tie kas daro, tai daro nepriklausomai nuo piktų liežuvių. Į mano laidas ateina labai daug žmonių, kažką pasiekusių gyvenime. Jie visi turėjo skirtingą vaikystę, mokyklas ir šeimas. Juos vienija du dalykai: pirmasis – jie niekada nepasiduoda. Antrasis – jie visi, absoliučiai visi, gali papasakoti detalias istorijas apie tai, ką jiems sakydavo ir dabar sako pavyduoliai ir veidmainiai. Išgyvenimas ir svajonių siekimas tarp neskraidančių, bet garsiai besikeikiančių vištų ir kirminų yra vienas įgūdis, be kurio dar niekas neapsiėjo.

Įdėmiai perskaitykite įtakingiausiųjų sąrašus. Jie tvarko jūsų gyvenimus – įstatymus, jūsų darbus, jūsų uždarbius net ir jūsų mintis. Jie nusprendžia, iš ko juokiatės, žiūrėdami televizorių penktadienio vakarą, kuo baisitės, dėl ko verkiate ir kokių žaislų Kalėdoms norės jūsų vaikai. Galite jų nekęsti ir purkštauti, bet nuo to tikrai niekas, absoliučiai niekas, nepasikeis. Šie žmonės yra ir bus jūsų gyvenimo šeimininkai. Skaitykite sąrašus ir mokykitės jų vardus – nors ką aš čia sakau, ir taip visus atmintinai žinote, tik apsimetate kitaip.