Koks chaosas kilo, kai Seimas pritarė Darbo partijos frakcijos rezoliucijai dėl minimalios mėnesinės algos padidinimo iki 437 eurų (1509 Lt)! Lietuvos piliečių išrinkti parlamentarai, atstovaudami savo rinkėjų interesus, nusprendė, kad Vyriausybė turėtų judėti link šio skaičiaus, bet šioji suskubo ieškoti priežasčių to nedaryti ir, eilinį sykį neaptarus klausimo tarp valdančiųjų partijų, pradėtas stumti biudžeto projektas, nenumatant toliau didinti MMA.

Bauginimai dėl MMA didinimo nesikeičia nuo tų laikų, kai minimalus užmokestis siekė tik 800 Lt: perkais ekonomika, žlugs verslas, atsiras bedarbių armijos ir t.t. Tik Darbo partijos pastangomis MMA 2013 m. didėjo iki 289 eurų (1000 Lt), 2014 m. – 300 eurų (1035 Lt)., 2015 m. – 325 eurų (1122 Lt), nuo 2016 m. didės iki 350 eurų (1210 litų). Atlyginimai augo, verslas tebedirba ir bedarbių armijos tebėra kažkieno fantazijose.

Įdomiausia, kad MMA didinimo priešininkai iš kepurės traukia absurdiškus argumentus: girdi, padidinus MMA, kai kurie biudžetinių įstaigų ar privataus verslo darbuotojai, nors dirba ir kvalifikuotą darbą, uždirbs viso labo MMA. Akivaizdu, kad bėda yra ne MMA kėlimas, o maži kiti atlyginimai. Suprantu, kad morališkai galima jaustis blogai, kai tavo alga tėra minimalaus dydžio, bet tai juk geriausias katalizatorius siekti, kad atlyginimas didėtų.

Taip buvo po kiekvieno MMA pakėlimo – kiti atlyginimai taip pat augo, nes darbuotojai į rankas gauna galingą ginklą – moralinį pagrindą reikalauti didesnio atlyginimą nei minimalų, kurį nustato valstybė, o minimalų atlyginimą turėtų uždirbti tik nekvalifikuotą darbą dirbantys. Deja, bankininkams ir stambiems verslininkams kartais atrodo kitaip: jiems normalu, kad net ir kvalifikuotą darbą dirbantys gautų mažiausią įmanomą sumą.

Jei jau susidarys tokia situacija, kad nekvalifikuotų ir kvalifikuotų įmonės darbuotojų atlyginimai susivienodins – malonėkite pastarųjų atlyginimus didinti, nes mažos Lietuvos gyventojų pajamos yra milžiniškas akmuo po kaklu mūsų valstybei. Vyriausybė visomis jėgomis privalo šią blogą situaciją keisti.

Po euro įvedimo kainos akivaizdžiai pakilo ir toliau kyla. Vadinasi, padidėjo ir įmonių pajamos, BVP lygis jau seniai viršijo ikikrizinį, o mes vis dar stename toje pačioje vietoje ir klausome pamekenimų apie vos galą su galu suduriančius verslininkus. Leiskite paklausti, kaip galą su galu po euro įvedimo sudurti didžiajai daliai Lietuvos piliečių?

Todėl ir siūlome MMA didinti kuo skubiau, pensijas kelti iš esmės, o ne vėl po kelis eurus. Neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) kėlimą kolegos socialdemokratai jau numatė – sveikintina. Tačiau tie patys kolegos dabar daro viską, kad atlyginimai užsimarinuotų.

Pajamų augimas turi būti realus, o ne apsimestinis. Žinoma, reikia atsižvelgti į ekonominę situaciją, ir negalima to daryti nepaskaičiuotai, bet atsisakyti šios idėjos iš principo – apgailestauti verčiantis faktas.

Darbo partijos deleguoti ministrai nepalaikė Vyriausybės siūlomo biudžeto projekto. Nepalaikys Seime ir Darbo partijos frakcijos nariai. Bent jau tol, kol premjeras nepradės paisyti kitų valdančiosios koalicijos partnerių idėjų ir siūlymų.

Kai šiandien politikų rankose yra visos galimybės ir priemonės toliau didinti žmonių pajamas, kai tokį siekį palaiko ir žymi dalis Seimo narių, kurie visgi atstovauja visus Lietuvos piliečius, kai žinai, kad mūsų atlyginimai tebėra vieni iš mažiausių Baltijos šalyse ir visoje ES – negali tylėti ir ramiai stebėti tokią situaciją.

Paprastas pavyzdys: 2012 m. Estijoje minimalus atlyginimas tebuvo 290 eurų, o nuo kitų metų jis bus didesnis nei 410, o gal net sieks 440 (šiuo metu vyksta derybos, kiek jį pakelti). Taigi, estai sugebėjo tai padaryti, o mes – ne, nes paprasčiausiai bijome ir ieškome priežasčių kodėl reiktų dar labiau bijoti.

MMA didinti yra realu ir būtina. Padidinus MMA – kils ir kiti atlyginimai. Padidinus MMA privalėsime ieškoti būdų kelti darbo užmokestį likusiems darbuotojams, kurių tai nepalietė. Žmonių pajamų didėjimas privalo būti valstybės prioritetu, kitaip juos tikrai prarasime, o praradus gyventojus – neliks ir valstybės.