„Šito klausimo, aš jums galiu pasakyti, nepaliksiu. Nepaliksiu. Čia yra mano asmeninės ambicijos įžeistos... Dėl tokio sukelto ažiotažo, aš galiu pasakyti, dirba dvi advokatų kontoros ir šitas klausimas nebus taip paliktas“,- per teismus grasino susidoroti su visais, kurie išdrįso viešai paskelbti apie jo žento įsigytas valstybės institucijose konkursus sėkmingai laiminčios viešųjų ryšių bendrovės „Ministerium“ akcijas.

Šį pirmadienį iš premjero žento „ministerijos“ (UAB „Ministerium“) gavau teismais grasinantį laišką. Jame reikalaujama paneigti, kad Algirdo Butkevičiaus žentas akcijas galimai įsigijo išsimokėtinai. Esą, toks teiginys pažeidžia UAB „Ministerium“ dalykinę reputaciją. Jeigu tai nebūsią paneigta, „ministerija“ bus priversta imtis teisinių priemonių dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.

Bet, brangieji, kad ir labai norėdamas, kaip aš galėčiau paneigti paties Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žodžius?

Dar kartą cituoju premjerą: „Žinau, kad buvo susitarta, jei aš teisingai supratau, per keletą kartų sumokėti. Vienais metais tiek sumoka, nes jis, reiškia, neturi tiek pinigų. Antrais metais, kadangi pelninga bendrovė, tiek ir trečiais... Negaliu atsakyti, ar ten trejus, ar ketverius metus.“

Sunku patikėti, kad A. Butkevičius visai Lietuvai papasakojęs, jog už akcijas žentas sutarė sumokėti per keletą metų, nes neturėjo tiek pinigų, kad sumokėtų visą sutartą kainą išsyk (tai yra – sutarė akcijas gauti išsimokėtinai), būtų pats tai sugalvojęs. Na ir paneigti šiuos žodžius gali tik A. Butkevičius.

Jeigu šie žodžiai yra melas, duokite į teismą premjerą Algirdą Butkevičių, brangieji.

Dabar UAB „Ministerium“ praneša, jog premjero žentas „E. Vaitasius už įsigyjamas įmonės akcijas atsiskaitė iš karto po sandorio“. Jeigu tuo mums yra norima pasakyti, jog visa sandorio suma buvo sumokėta iš karto, tada natūraliai kyla klausimas – kodėl melavo premjeras Algirdas Butkevičius? Pasirodo, žentas pinigų turėjo, bet uošvis–premjeras nežinojo ir papasakojo išgalvotą istoriją apie akcijų pardavimą išsimokėtinai per „ten trejus, ar ketverius metus“?

O gal uošviui pamelavo žentas ir dabar „suka uodegą“? Gal uošviui buvo žinoma, kad jis tokių pinigų neturi, tad žentas jam negalėjo pasakyti, kad iš kažkur gavo pinigų, ir paskubom uošviui susuko tą nevykusią istoriją, kurią premjeras pagarsino visai Lietuvai?

Bet ir pati UAB „Ministerium“, ir jai atstovaujančios advokatų kontoros šiuo atveju nėra patikimas šaltinis. Jokių įrodančių dokumentų ji nepateikia, visame šiame akcijų perleidime ji nedalyvavo, tad gali remtis tik kitų asmenų jai pateikta informacija, kuri nebūtinai yra teisinga.

Taigi nėra aišku, kas meluoja: ar premjeras, kuris sakė, kad peržiūrėjo visus dokumentus, ar žentas uošviui–premjerui, ar UAB „Ministerium“, kuri neigia akcijų įsigijimą išsimokėtinai, tačiau atsisako viešai pateikti dokumentus.

Teismas šiuo atveju yra visai gera vieta tiesai nustatyti, tik visiškai neaišku, kodėl UAB „Ministerium“, tariamą žalą bando prisiteisti iš trečiųjų asmenų, kurie tik paviešino ir paaiškino visuomenei visų tų sandorių vingrybes. Juk akivaizdu, kad žalą galėjo padaryti tik tas asmuo, kuris apsimelavo, tad jis ir turėtų atlyginti visus nuostolius.

UAB „Ministerium“ atsiųstame paneigimo reikalavime taip pat užsimenama apie įmonėje buvusius „beveik pusę milijono litų nepaskirstyto pelno“. Šiuos duomenis viešai paskelbė žiniasklaida, remdamasi įmonės pateiktomis 2014 metų finansinėmis ataskaitomis. Jeigu, kaip skelbia UAB „Ministerium“, tarp 2014 metų pabaigos ir sandorio sudarymo 2015 metų balandį nepaskirstytas pelnas sumažėjo „daugiau nei keletą kartų“ (koks įspūdingai skambantis, bet nieko nepasakantis sakinys) – galima spėti, kad pusė jo buvo išmokėta buvusiam akcininkui S. Giedraičiui (buvusios premjero visuomeninės patarėjos Dalios Kutraitės-Giedraitienės sūnui), prieš tai, kai jis perleido akcijas premjero žentui. Tai galėjo būti geras įrodymas Algirdo Butkevičiaus žentui, kokį pelninga verslą jis gauna.

Bet kuriuo atveju – T. Langaitis negali paneigti premjero Algirdo Butkevičiaus sakytų žodžių ar viešai žiniasklaidoje skelbtų duomenų. Tai gali padaryti tik pats premjeras arba UAB „Ministerium“, bet ne gąsdinimais ar monotoniškais užkalbėjimais, kad yra atviri ir sąžiningi, o leisdami visuomenei viešai susipažinti su sandoriu, įmonės veiklos duomenimis ir atliktomis įmokomis.

O UAB „Ministerium“ grasinimą reikalauti atlyginti jai esą padarytą žalą su jos veikla nesusijusiems asmenims vertinu tik kaip bandymą užčiaupti burną žmonėms, kurie nėra abejingi politiniam skaidrumui ir bando išsiaiškinti premjero šeimos verslo bei premjero vadovaujamos socialdemokratų partijos organizuojamų viešųjų ryšių kampanijų finansavimo paslaptis.