Vienintelė tokiam tribunolui kategoriškai priešinasi Rusija. Tai suprantama – vagies kepurė dega. Toks tarptautinis tribunolas taptų ir Putino klikos teismu. Ši klika užgrobė Krymą. Ji organizavo antivyriausybinius maištus Donecke ir Luhanske, o vėliau ir karinę invaziją į Rytų Ukrainą.

Jau vien todėl tarptautinis tribunolas yra būtinas. Tačiau tai, kad vagies kepurė dega taip akivaizdžiai, jog kito tokio pavyzdžio tektų paieškoti, sukuria ir keistą paradoksą. Būtent tai ne tik apmokamiems ar idėjiniams Putino Rusijos fanams, bet ir kritiškai Kremliaus režimą vertinantiems žmonėms tapo pretekstu abejoti tokio tribunolo nauda.

Kadangi Kremlius stoja piestu prieš tarptautinį tribunolą, sako jie, tai akivaizdu, kad žudynių vykdytojai liks nenubausti, nes kaip tu priversi Rusiją, branduolinį ginklą turinčią valstybę, žudikus atiduoti teisingumui. Ką jau kalbėti apie tai, kad į tribunolą sėstų pats Putinas su generolu Šoigu.

Kodėl vis dėlto tribunolas būtinas? Todėl, kad tarptautinio tribunolo dėl reiso MH17 šaltakraujiško sušaudymo karo lėktuvams skirta raketa reikia ne Rusijai. Tiksliau, Rusijai to taip pat reikia. Tačiau kur kas labiau tokio tribunolo reikia Europai, Kinijai, Brazilijai, apskritai visam pasauliui.

Šio tribunolo reikia tiems vokiečiams, italams, graikams, prancūzų intelektualams, Lietuvos ir Latvijos rusams, visiems žmonėms, apkvailintiems Tomaševskio Lietuvoje, ir, žinoma, tiems lietuviams, kurie, nepaisant to, kiek Rusija per pastaruosius 25 metus praliejo nekalto kraujo Čečėnijoje, Gruzijoje, Padniestrėje ir Ukrainoje, vis tiek šviečia Putino saulė.

MH17 katastrofos vieta
Tribunolo reikia dėl dviejų dalykų. Pirmiausia tam, kad pasaulis taptų kiek švaresnis – kad bent jau abejojantieji Putinu galėtų įsitikinti, kas valdo Rusiją. Antra, tokio tribunolo reikia, kad problema nepašvinktų – nepaskęstų keistai persipynusiame pigiame intelektualų ir politinių padugnių diskurse, kurį galėtume apibrėžti pačių rusų posakiu „ne tai jis pavogė, ne tai iš jo pavogė“.

Rusija, pradedant carine ir sovietine, o dabar Putino valdoma, yra meistrė taip skandinti jai nepalankius faktus. Kuo ilgiau problema bus ištęsta, tuo gilesnė klampynė murkdytis.

Kaip pavyzdį galėtume prisimimti pagaliau pradėtą Vilniaus Žaliojo tilto balvonų nukėlimo istoriją. Kur slypi ant Žaliojo tilto okupantų patupdytų balvonų problemos sprendimo raktas? Tai tikrai ne tai, kad vieni balvono nori neva dėl pagarbos menui, istorijai etc. (išprievartautas skulptorius kuria meną ar melą?), o kiti jų nenori. Problema ta, kad tų balvonų atkurtos Lietuvos valstybės valdžia nenukėlė tuoj po 1990-ųjų Kovo 11-osios. Problema pašvinko, ir tai yra bjauriausia, ką šaliai atnešė šie dvasiškai išprievartautų mūsų skulptorių pagal Kremliaus šabloną iškepti balvonai.

Reiso MH17 skridusių žmonių žudikų tarptautinis tribunolas neleistų pašvinkti problemai. Neleistų Putino Rusijai būti tokiai niekuo dėtai gerutei papildomai kelių milijonų naivių žmonių akyse. Štai kodėl MH17 žudikus ir jų įkvėpėjus būtina teisti net ir neturint galimybės nuteisti. Viešo teismo bijo net žiauriausi budeliai. Prisiminkite, kaip nuožmiai J.Stalino Rusija kaltę dėl lenkų karininkų išžudymo Katynėje iš paskutiniųjų bandė suversti hitlerininkams! Ir kaip hilerininkai traukdamiesi visaip maskavo žydų masinio žudymo pėdsakus! Jų dvasiniai įpėdiniai lygiai taip pat bandė nuslėpti Srebrenicos žudynes.

Tarptautinis tribunolas padėtį išgrynintų. Po tribunolo jokia Prancūzijos vyriausybė nedrįstų Putinui perduoti karinių „Mistral“ laivų. Jokia ES vyriausybė neišlementų „prieš“ sankcijoms Kremliui – geresnės prekybos su Rusija vardan. Nes po tribunolo europiečiams – nepriklausomai nuo jų pažiūrų – taip prasižioti būtų tiesiog gėda. Tuo iš esmės Europa ir skiriasi nuo Rusijos – net didžiausiems ES cinikams kartais vis dėlto būna gėda.

Ką naujo gali atskleisti tarptautinis tribunolas? Ar išvis gali?

Labai naujo – nieko. Bet tribunolas gali paskleisti tai, kas buvo žinoma iškart po žudynių ir dar tai, ką tyrėjai sužinojo per metus po nusikaltimo. Labai plačiai paskleisti. Taip plačiai, kaip neįmanoma nė vienam tyrėjui. Pavyzdžiui, tai, ką, rizikuodami savo gyvybe, atskleidė pačios Rusijos dienraščio „Novaja gazeta“ žurnalistai. Jų atkurta įvykių seka – kaltinimo protokolas jei ne Putinui, tai bent jau jo Generaliniam štabui.

Štai tokia seka. Zenitinių raketų kompleksas „Buk“, kuris liepos 17-ąją numušė MH17 lėktuvą, į Luhanską iš Rusijos pateko per kontrolės postą Severnyj. „Buk“ pristatė ir jam vadovavo buvęs bataliono „Zaria“ vadas „Oleg“ („Bugor“). Jis vedė derybas dėl „Buk“ pristatymo su Andrejumi Ivanovičium „Orion“, kuris buvo Rusijos karininkas.

„Buk“ iš pradžių paslėpė kariuomenės sandėlyje. Ten stovėjo iki liepos 14-osios vakaro. Naktį į liepos 15-ąją „Buk“ sistema išgabenta maršrutu Krasnodonas–Pervomaiskas–Krasnyj Lučas. Kitą naktį pristatyta į Snežnyj Torezo rajoną. „Buk“ lydėjo Giurza. Separatistai jį laikė Rusijos specialiųjų tarnybų karininku. Giurza buvo šalia „Buk“, kai sistema paleido raketą į Malaizijos lėktuvą. Paleidimo įrenginio mašina važiavę asmenys nebuvo panašūs į separatistus. Liepos 17-ąją, apie 20 val., jau po MH17 numušimo, „Buk“ buvo pastebėta kelyje Snežnas–Matvejevo Kurganas (Rostovo sr., Rusija). Naktį į liepos 18-ąją „Buk“ kirto sieną ir sugrįžo į Rusiją.

Tai, ką atskleidė „Novaja gazeta“ žunalistai, kol kas tėra MH17 keleivių žudynių paraštės. Po tribunolo šie faktai gali tapti antraštėmis. Kaltinančiomis Rusiją. Iš kurių nekalčiausia būtų – parama neatsakingiems, užtat prorusiškiems veikėjams.

Nelaukdami tarptautinio tribunolo, Čikagoje 18 žuvusių reiso MH17 keleivių artimųjų pradėjo bylą prieš tuometį separatistų vadą, Rusijos spec. pajėgų karininką I.Girkiną-Strelkovą. Teismo dokumente primenama, kad I.Girkinas iškart po lėktuvo numušimo prisiėmė už tai atsakomybę. „Kaltinamasis I. Girkinas veikė vykdydamas Rusijos valdžios nurodymus“, – teigiama dokumente.

Kol lietuviai ginčijosi dėl okupantams ir “menas menui” bei “menas liaudžiai” hibrido mylėtojams artimų Žaliojo tilto stovylų, balvonai surūdijo ir, kaip, matyt, ne be pagrindo teigia Vilniaus meras R.Šimašius, ėmė kelti pavojų praeivių gyvybei.

Pašvinkusi problema visada kelia pavojų. Ne tik perkeltine prasme. Ir tiesiogine. Tarptautinis tribunolas Malaizijos lėktuvo keleivių žudikams ir Putino klikai būtinas ne tik dėl teisingumo. Dėl visų europiečių ir neeuropiečių gyvybių.