Nors sprendžiant pagal A. Užkalnio respublikoniškas manieras ir pasisakymus, Obama greičiausiai nėra jo autoritetas. Šis prezidentas iškėlė vienu svarbiausiu uždaviniu sumažinti atmosferos taršos emisijas, ir iki 2030 metų JAV energetikos sektoriui užmauti tokį apynasrį, kuris trečdaliu sumažintų į atmosferą išmetamų teršalų kiekį. Tam priešinasi daugelis pietinių valstijų, kurios yra priverstos laikytis naujų apribojimų ir griežčiau apriboti iškastinį kurą deginantį energetikos sektorių. Nuo šios programos pradžios iki 2013 metų JAV jau 10 procentų mažiau teršė aplinką. Ir negana to, amerikiečiams pavyko įtikinti Kiniją riboti savo pramonės ir energetikos gigantus, kad šie pereitų prie švaresnių technologijų.

Ir, žinoma, būtų galima kalbėti apie saujelę kvailų, purvinų hipių su drobiniais maišeliais ir utelėtom galvom „Heatrow“ oro uoste, kurie mano, kad boikotuojant skrydžius išgelbės pandas, nes oro linijų keleiviai persės į automobilius ir autobusus. Ši tema neišsenkanti, kaip ir radikaliųjų sparnų kvailumas, kurio viename krašte atsidūrė Andriaus Užkalnio pozicija klimato klausimu. Taip, klimatas keitėsi nuolat – nuo pat planetos atsiradimo. Tai buvo vienas iš pagrindinių gyvybės raidos ir kraštovaizdžio pasikeitimo variklių. Per visą gyvybės istoriją planetoje įvyko 5 dideli rūšių išmirimai, ir tuomet nei žmogaus, nei teršalus generuojančių įrenginių nebuvo. Veikė įvairios natūralios stichijos – nuo supernovų sprogimų kitose žvaigždžių sistemose iki ugnikalnių išsiveržimų, kurių pelenai ir išmesti teršalai taip užtemdė dangų, kad sukėlė baisesnį nei šiandieninis šiltnamio efektą.
Pastarąjį amžių protingi žmonės stebi aplinką ir mato, kad klimatas vėl keičiasi, tačiau nei tolimos žvaigždės sprogsta, nei gigantiški ugnikalniai rūksta. Keičiasi didžiųjų vandenynų srovių temperatūros, traukiasi ašigalių ledynai, kai kurios rūšys nyksta, o kitos migruoja į joms iki tol nebūdingas teritorijas.
Daumantas Liekis

Tačiau pastarąjį amžių protingi žmonės stebi aplinką ir mato, kad klimatas vėl keičiasi, tačiau nei tolimos žvaigždės sprogsta, nei gigantiški ugnikalniai rūksta. Keičiasi didžiųjų vandenynų srovių temperatūros, traukiasi ašigalių ledynai, kai kurios rūšys nyksta, o kitos migruoja į joms iki tol nebūdingas teritorijas. Faktas, kaip blynas – intensyvus iškastinio kuro deginimas keičia aplinką ir grasina ne tik pandoms ir baltiesiems lokiams, bet ir mums. Kokiam kolumnistui gali pasirodyti tuščias burnos aušinimas, tačiau turiu priminti, kad tirpstantys ledynai reiškia kylantį jūros lygį, atvėsusias vandenynų sroves ir neatpažįstamai pasikeitusią mūsų gyvenamąją aplinką. Gal net aplinką be mūsų? Juk jau buvo 5 masiniai rūšių išmirimai, kurie Žemėje paliko vos kelis ar keliolika procentų visos organizmų įvairovės. Kodėl prasidėjus šeštajam mūsų rūšis turėtų išlikti?

Šios diskusijos iniciatorius sako, klimato kaitos neigėjų nėra ir priduria, kad lygiai taip pat nėra elektros ar žemės traukos jėgos neigėjų. Atseit, klimatas ir taip visą laiką keitėsi. Bet ir elektros krūviai bei traukos jėga visą laiką buvo, nepaisant to, kad apie šiuos reiškinius niekas nežinojo. Ar tai reiškia, kad atradus elektros panaudojimo metodus reikėjo į juos spjauti, nes elektra mūsų planetoje nieko naujo?

Sakoma, kad kiekvieno didelio atradimo laikotarpiu žmonija įveikia tris fazes. Iš pradžių jie sako, kad tai negali būti tiesa, tada teigia, kad tai prieštarauja religijai ir galiausiai jie sako žinoję nuo pat pradžių, kad tai buvo tiesa. Akivaizdu, kad daugelis mūsų amžininkų išgyvena antrąją stadiją. Tik gal jie nėra uolūs katalikai, kaip Koperniko amžininkai. Vietoj to jie išpažįsta minkštą visureigio sėdynę, alaus bokalą ir riebaluotus pirštus. Todėl yra įpareigoti savo „religijos“ mėginti pateisinti neveiklumą ir laisvę deginti tiek dujų ir naftos, kiek norisi.
Nemanau, kad Andrius Užkalnis ar kiti šiltnamio efekto skeptikai yra kvaili pitekantropai. Netgi pripažįstu, kad žmonijos mėginimai sumažinti klimato pokyčius man atrodo utopiški. Bet jei sėdėsime ir net nemėginsime stengtis, sakydami, kad kai baigsis nafta ką nors sugalvosime, nes žmonija visą laiką ką nors sugalvodavo, tai kuo mes geresni už išnykusius dinozaurus, mamutus ir pitekantropus?
Daumantas Liekis

Tiesa, kad laisvoj visuomenėj niekas negali nurodyti, kiek degalų piltis į savo automobilį ar kaip apšildyti savo namą. Juk tai būtų kažkoks žaliasis komunizmas. Laisvoje ir mąstančioje visuomenėj kiekvienas turėtų būti pakankamai sąmoningas ir atsakingas, tuomet nereikėtų nei specialių klimato kaitos programų, nei visokių emisijų ar nukvakusių hipių. Nes dabartiniai energetikos ir transporto gigantai būtų priversti taikytis prie besikeičiančių visuomenės norų.
Ir aš tikrai nesu „klimato kaitos sektantas“ ar koks nors žaliasis. Net nemanau, kad Andrius Užkalnis ar kiti šiltnamio efekto skeptikai yra kvaili pitekantropai. Netgi pripažįstu, kad žmonijos mėginimai sumažinti klimato pokyčius man atrodo utopiški. Bet jei sėdėsime ir net nemėginsime stengtis, sakydami, kad kai baigsis nafta ką nors sugalvosime, nes žmonija visą laiką ką nors sugalvodavo, tai kuo mes geresni už išnykusius dinozaurus, mamutus ir pitekantropus? Turiu omenyje, kuo skirsimės nuo priešistorinio paparčio, kuris tiesiog ėmė ir išnyko, nes nieko nenutuokė apie klimato kaitą ir galimybę ją sustabdyti?

Aš įsitikinęs, kad tolimoje ateityje, beveik mokslinės fantastikos eroje, kai žmonės bus priversti palikti šią planetą dėl besiplečiančios Saulės, atsiras saujelė individų, kurie aiškins, kad Saulė visą laiką plėtėsi ir nėra čia ko nerimauti. Žmonių gebėjimas manipuliuoti aplinka, ją keisti pagal savo poreikius yra didelis pranašumas, sakyčiau, supergalia. Visai kaip A. Užkalnio gebėjimas prikaustyti auditoriją, kurio neturi visokie ten mokslininkai. Bet jei visi vaikai žiūri į klasės juokdarį pliku užpakaliu, dar nereiškia, kad mokytojas kvailas?

Vegetarai, gyvūnų teisių aktyvistai, banginių gelbėtojai, feministės ir kitokio plauko lunatikai yra puiki trolinimo medžiaga, nes jie neurotiški ir turi nepilnavertiškumo kompleksą. Andrius Užkalnis tai žino ir man tai patinka. Bet jei užkabinom rimtą temą, tai pasinaudojęs jos iniciatoriaus eteriu pabrėšiu, kad dabartinis klimato pasikeitimas, tikrai vyksta ir jus neprivalot prisirakinti prie „Boeingo“ ar perdirbinėti savo šlapimo į vandenį, kad tai pripažintumėte – tiesiog nepostringaukit nesąmonių, kaip koks purvinas redneck‘as.