Jau atliekami veiksmai, siekiant visas privačių asmenų patirtas išlaidas išieškoti iš Neringos savivaldybės biudžeto.

Absurdas yra tai, kad Neringos savivaldybė niekada neginčijo šio statinio teisėtumo, o pagrindu jį griauti buvo A. Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės nutarimas. Tą nutarimą rengė Aplinkos ministerija, o Neringos savivaldybės taryba pareiškė atskirą nuomonę, siūlydama rasti galimybes pastatams, dėl kurių vyko teisminiai procesai, išlikti. Nepamirškime, kad statybos Juodkrantėje ir kitose gyvenvietėse vykdytos turint visų institucijų leidimus. Visgi, tuometinė Vyriausybė nusprendė, kad restorano Juodkrantėje ir kitų pastatų negali būti, nors jie jau stovėjo. Teismas negalėjo priimti kitokio sprendimo kaip – griauti.

Buvusi Vyriausybė nutarimą priėmė vienašališkai, neatsižvelgdama į Neringos savivaldybės nuomonę. Tai kodėl savivaldybė, jos gyventojai – mokesčių mokėtojai turi apmokėti neteisėtus tos vyriausybės sprendimus?

Kalbant apie vyriausybes – man labai gaila – bet klostosi tokia tradicija, kad socialdemokratų vadovaujama Vyriausybė turi apmokėti „prisidirbusios“ konservatorių Vyriausybės skolas, įsipareigojimus ir t. t.

Blogiausia tai, kad konservatorių Vyriausybės sprendimai vėliau pripažįstami neteisėtais – kaip ir pensininkų pensijų nukarpymas, taip ir pastato Juodkrantėje nugriovimas. O mokėti už tų politikų padarytą žalą turi mokesčių mokėtojai. Kuo jie kalti? Juk ir savivaldybė, turinti sumokėti per milijoną eurų žalos, mokės tų pačių mokesčius sumokėjusių gyventojų sąskaita. Savivaldybės bankrotas skamba tragikomiškai, bet realiai tų pinigų netekimą pajaus žmonės – jiems nebus teikiamos paslaugos, nukentės gatvių priežiūra, nebus investuojama į infrastruktūrą, planuotus projektus, į kuriuos Neringos gyventojai dėjo daug lūkesčių. Nukentės ir jų gyvenimo kokybė, ir poilsiautojų dėl to nepadaugės. Jie neapsidžiaugs duobėtomis ar neapšviestomis gatvėmis, apžėlusiu, skurstančiu kurortu.

Neringos gyventojai ir taip yra apriboti dėl saugomos teritorijos statuso, dėl gyvenimo atskirtyje, tarsi saloje, kai apsipirkti, pasigydyti ar dėl kitokių paslaugų reikia pusdienį keliauti, plaukti keltu. Dabar šiems žmonėms sakoma – susimokėkite prašom už A. Kubiliaus Vyriausybės klaidas ir pagyvenkite dar susispaudę, truputį dar paskurskite.

Logika sako - jeigu namas pripažintas kaip pastatytas neteisėtai, tai už neteisėtą namą joks kompensavimas negalimas. Kaip galima dabar mokėti už neteisėtus statinius? Klausimų šioje istorijoje daug. Matyt, dar ne vienas teismas dėlios joje taškus. Juolab, kad siūloma griauti dar ne vieną statinį...

Pasak Neringos mero Dariaus Jasaičio, nors privačių asmenų patirta žala priteista savivaldybei, bet tuo pačiu Neringos bendruomenei, todėl bus siekiama, kad žalą už savo pareigūnų klaidas atlygintų valstybė. Juk negali neringiškiai tapti atpirkimo ožiais ir mokėti už konservatorių-liberalų vyriausybės sprendimus.