#SWITCH! Tokį pokyčius simbolizuojantį pavadinimą davėme modernių technologijų ir verslumo renginiui. Tikslas - 10 tūkstančių dalyvių. 6 valstybės. Pasaulinio garso vardai: Amazon, Microsoft, Walt Disney ir kiti. Aukščiausio rango vadovai, pavyzdžiui Europos Komisijos viceprezidentas Andrus Ansipas ar Estijos premjeras Taavo Roivas. Nuo moksleivių iki prezidentų. Nuo beprotiškiausių idėjų vedinų jaunuolių iki pasaulinę sėkmės pasiekusių startuolių įkūrėjų.  Nuo visuomeninių organizacijų iki Europos Komisijos viršūnių.

#SWITCH! nebus tradicinė konferencija. Tai bus bendraminčių, kuriuos jungia domėjimasis skaitmenine ateitimi, susibūrimas drauge mokytis ir generuoti idėjas. Bendravimas, aktyvus dalyvavimas, naujovių pažinimas, jas „pačiupinėjant“.

Jei bent vieno jaunuolių, atvažiavusio į šį renginį, galvoje užsidegs naujos idėjos lemputė, būsiu pasiekęs norimą rezultatą. Jei bent vienas jaunas verslininkas, betarpiškai pabendravęs su verslo milžinais, gaus vertingų praktikos pamokų, padėsiančių geriau įsukti verslą ir taip kurti pridėtinę vertę savo šaliai, užskaitysiu įdėtą darbą ir lėšas. Jei bent vienoje valstybinėje institucijoje atsiras daugiau kibirkščių modernaus ir pažangaus valdymo, uždėsiu pliusą. Statistikos principus išmanau gerai, todėl žinau, kad kiekvienoje dalyvių grupėje tikrai bus ne po vieną, į kurio gyvenimą #SWITCH! atneš pokyčių.


Skaitmeninė ateitis

Dar būdamas versle labai aiškiai supratau vieną tiesą -  ekonomikos ateitis yra skaitmeninė. Dar labiau šį mano įsitikinimą sutvirtino darbas Europos Parlamente. Specialistai, politikai, verslų atstovai tvirtina tą patį: žengiame į skaitmeninį amžių. Debesys čia - ne tik susitelkę vandens garai danguje. Pasaulis valdomas programėlėmis.  Didžiausios sėkmės sulaukia progresyvių idėjų generatoriai, nesvarbu, kad kai kuriems iš jų – tik  15 metų. Galimybių neriboja sienos, o svarbiausias kapitalas – galvoje. 

Mūsų jaunimo potencialias yra milžiniškas.  Auginame gabią, viskuo besidominčią, aktyvią kartą. Viskas, ko trūksta – truputį platesnis akiratis. Būtent todėl ir sumaniau renginį, kuriuo galėtume jauniems žmonėms padėti išgirsti ir pajausti, kuo gyvena modernus pasaulis ir kaip čia rasti savo vietą. Šiandieniniai penkiolikmečiai net dešimtmečiui nepraėjus taps aktyviais ekonominių procesų dalyviais. Jie yra mūsų ateitis. O ateitis yra skaitmeninė. 

Kas tas #SWITCH!? 

#SWITCH! Litexpo rūmuose apsigyvens spalio 8 – 9 d. Turėsime tris paraleliai vyksiančias renginio dalis. Pirma dalis – apie skaitmeninius sprendimus viešosioms administracijoms ir vieningą skaitmeninę rinką Europos Sąjungoje. Čia vyks diskusijos apie e-produktus įvairiems viešųjų administracijų lygiams: vyriausybinėms institucijoms, savivaldybėms, švietimo ir sveikatos organizacijoms, kibernetinio saugumo ekspertams. Taip pat kalbėsime apie tai, ką konkrečiai kiekvienam iš mūsų atneš ES planas pasiekti technologijų proveržį Europoje.

Antroji dalis sujungs hakatoną – programavimo varžybas – ir „Technologijų mugę“. Bus kalbama apie sėkmingų startuolių ir naujų įmonių kūrimą, generuojamos mintys apie galimus e-verslus. Jaunieji verslininkai galės sulaukti patarimų ir pastabų iš patyrusių skaitmeninės industrijos „vilkų“. Taip pat čia mūsų partneriai turės galimybę pristatyti savo naujausius produktus ir iš pirmų lūpų papasakoti apie naujausias IT tendencijas.

Paskutinė ir didžiausia dalis skirta moksleiviams ir studentams. Norime paskatinti jaunus žmones pasiruošti skaitmeniniam amžiui, suprasti  ateities disciplinas ir, galbūt, rasti savo kelią ateities versluose. 

Į #SWITCH! lygiomis dalyvių teisėmis kviečiame vyresniųjų klasių moksleivius, studentus, organizacijas, besidominčias skaitmeniniais sprendimais, savivaldos atstovus, vyriausybines institucijas, euroinstitucijas, startuolius, pradedančiuosius verslininkus ir visus, kam aktualios šios temos. Jau dabar savo sutikimą prisijungti prie #SWITCH! entuziastingai patvirtino Amazon (pirmas šios pasaulio gigantės žingsnis mūsų regione!), Microsoft, Walt Disney (taip pat pirmą kartą čia!), Rovio (Angry birds kūrėjai!), SAP, Allegro, Nestle, U-Tad (Ispanija), Infobalt (Lietuva), Infopark (Baltarusija), Europos jaunųjų inovatorių forumas. Bus ir dar keletas įspūdingų vardų, su kuriais vis dar kalbamės. 

Svarbus faktas – Europos Komisija pasirinko #SWITCH! pristatyti Vieningos skaitmeninės rinkos koncepciją. Tai, kad Komisija nusprendė būtent #SWITCH! rėmuose pristatyti vieną svarbiausių savo strategijų – didelis būsimo renginio išskirtinumo ir svarbos pripažinimas.

#SWITCH! yra organizuojamas čia išvardintų partnerių lėšomis. Dalyviams šis renginys bus nemokamas ir visas partnerių indėlis skirtas tik organizaciniams reikalams.  Megakompanijų noras investuoti į  tokį renginį tik patvirtina, kad čia nėra dar viena iš šimtais vykstančių konferencijų. Čia yra platforma, padėsianti atskleisti mūsų regiono potencialą, auginti jaunus talentus, o galiausiai užmegzti atviresnius ryšius su mūsų valdžios institucijomis, kurios, galbūt, ne visuomet būna iki galo atviros naujoms, pažangioms idėjoms. 

Dar vienas #SWITCH! tikslas – Rytų partnerystės valstybių įtraukimas į modernėjimo procesus. Renginyje dalyvaus Baltarusija, Ukraina ir Gruzija. Baltijos regionas visuomet buvo sėkmingų sisteminių reformų pavyzdžiu. Turime ir toliau neapleisti šio vaidmens. Mūsų pareiga padėti kitoms valstybėms kabintis į šiuolaikinį gyvenimą, o tuo pačiu ir į demokratijos vertybes. Kolegų iš Rytų partnerystės programos pritraukimas – tai tam tikras tęstinumas darbų, kuriuos Lietuva pradėjo pirmininkaudama ES Tarybai. Tai mes pristatėme ES skaitmeninės rinkos harmonizavimo idėją. Todėl turime siekti, kad ji būtų įgyvendinta ne tik ES, bet ir mūsų šalyse partnerėse. 

#SWITCH! – kad gyvenimai keistųsi 

Jau metai, kaip gavęs didžiulį Lietuvos rinkėjų pasitikėjimą, dirbu Europos Parlamente. Manęs dažnai klausia, ką per tuos metus nuveikiau. Vienas dalykas, kuris mane šiek tiek glumina, dirbant Europos Parlamente, tai – procesų lėtumas. Čia daug kalbų, diskusijų, svarstymų, ginčų. Ir nors esu atsakingas net už keleto itin svarbių tiek Lietuvai, tiek visai Europai dokumentų rengimą, realus šio darbo rezultatas bus apčiuopiamas gerokai vėliau. Iš prigimties mėgstu realius pokyčius daryti greitai ir taip pat greitai gauti siekiamą rezultatą. Todėl ir imuosi visų kitų darbų, kurie nėra tiesiogiai susiję su mano, kaip europarlamentaro, pareigomis, tačiau realiai keičia gyvenimus. #SWITCH! yra vienas tokių projektų. 

Kaip mums seksis keisti gyvenimus su #SWITCH!, sekite specialioje renginiui skirtoje DELFI rubrikoje, o taip pat www.switchit.lt

.