Lietuvos prezidentė žodžių į vatą nevynioja, ir ne tik Rusijos atžvilgiu. Vis dėlto, labiau pasigilinus, jos retorika pasako labai daug apie jos vertybes ir nuostatas.

Šiemetinis prezidentės metinis pranešimas prasidėjo nuo žodžių – „pareiga ir atsakomybė“. Ir tai buvo pagrindinis motyvas per visą pusvalandį, kol ji skaitė savo kalbą. Šalia kitų – kaip „grėsmė“, „kontrolė“ ir pan.

„Žmogaus teisės“ ji tepasakė vieną vienintelį kartą, o po to iškart pradėjo kalbėti apie kontrolės institucijas. Tai labai iškalbinga.

„Prezidente, jei kas klaus, mes jau pasirengę partnerystei“ – toks buvo užrašas plakate prie Seimo, kol Prezidentė skaitė savo pranešimą, piketuojančių žmogaus teisių gynėjų. Kaip tiesmukiška užuomina į Dalios Grybauskaitės nuolat kartojamą frazę, kad Lietuvos visuomenė dar nepasiruošusi kalbėti ir kt. apie LGTB teises.

Tačiau žmogaus teisės – ne tik gėjų ir lesbiečių teisės. Tai ir žodžio ir išraiškos laisvė, teisė gauti ir skleisti informaciją, teisė turėti savo nuomonę. Teisė nebijoti. Teisė laisvai kvėpuoti, teisė gyventi ir jaustis, kad gyveni demokratinėje valstybėje.

Prezidentė apskritai labai retai yra kalbėjusi apie žmogaus teises. Jos retorika nedvelkia demokratija, o daugiau autoritarizmu; ji pernelyg dažnai kalba pirmuoju asmeniu ir sako „aš“.

Galbūt Dalia Grybauskaitė bando padaryti įspūdį tarptautinei bendruomenei, tikėdamasi gauti taškų savo būsimai pasaulinei politikės karjerai, kai ją baigs Lietuvoje. Tačiau trankios retorikos apie Rusiją ir Putiną nepakaks.

Jei prezidentė nebus iškalbinga žmogaus teisių atžvilgiu, gali nieko neišeiti.

Galiausiai, reikia pagalvoti ir apie Lietuvos demokratijos kokybę. Tarptautinė politikos mokslininkų bendruomenė ir demokratijos, žmogaus teisių ir kt. reitingus sudarančios nevyriausybinės organizacijos netruks tai pastebėti. Ir tai nebus gerai Lietuvos valstybės reputacijai, investicijoms ir t.t.

Todėl ir visai Lietuvos valstybei, ir jos piliečiams, ir pačia prezidentei bus žymiai geriau, jei jos kalbėjime atsiras daugiau vietos žmogaus teisėms. Kaip ten sakoma Biblijoje, žodis tampa kūnu...