Pirmiausia tai – ne reforma, o mokslininkų analizė, išvados ir siūlymai. Tai ne politiniai sprendimai. Nereikia klaidinti ir gąsdinti gyventojų, juolab, tokių jautrių socialinių grupių kaip pensininkų ir mamų. 

Gerbiami konservatoriai, po to, kai jūs iš šeimų atėmėte vaiko pinigus, nukarpėte motinystės, ligos, nedarbo pašalpas, viešojo sektoriaus algas, oponentų juodinimas tikrai nepadarys jūsų baltesniais tų žmonių akyse.

Socialinio draudimo sistemos tolesnis tobulinimas yra reikalinga, būtina. Tai pripažįsta netgi tie patys konservatoriai. Tačiau jos reikia dabar todėl, kad konservatoriai kartu su liberalais sugalvojo ir įgyvendino tokį ydingą socialinį modelį, kad patys priekaištauja socialdemokratams, kodėl skubiai nesrebiame jų privirtos košės.

Kolega iš Seimo – Rimantas Dagys – gąsdina prastėjančios demografijos prognozėmis. Prisiminkime, kad būtent konservatorių valdymo laikotarpiu vyko didysis tautos kraustymasis iš Lietuvos. Ir ne vien dėl ekonominės krizės bėgo žmonės. Paklauskite emigrantų – papasakos, kaip jie nusivylė valdžios nesiskaitymu, nesikalbėjimu su žmonėmis, socialine neteisybe.

Dabar migracija iš Lietuvos stabilizavosi. O R. Dagiui, kuris kritikuoja mokslininkų siūlymus socialiniam modeliui ir sako, kad „tėvai, auginantys vaikus – visiškai neįdomūs dabartinei valdžiai“, galiu priminti kuriamo socialinio modelio nuostatas, pagal kurias tėvams būtų suteikiama galimybė dirbti iš namų vieną dieną per savaitę arba tėvystes atostogas pasiimti nebūtinai pirmąsias 30 dienų po vaiko gimimo, o per 56 dienas, kai gimsta kūdikis. Šie ir kiti punktai – tik siūlymai. Vis dėlto nereikia jais gąsdinti žmonių, o leisti reaguoti, diskutuoti. Nesinori ir priminti „vienos nakties“ reformų. Tačiau jų pasekmes – vaikus auginančių šeimų ir pensininkų apsunkintą gyvenimą – tenka lengvinti ne kam kitam, o socialdemokratų Vyriausybei, kurią dabar konservatoriai kaltina neveiklumu.

Kalbant apie neveiklumą ir tokias skelbiamas antraštes „Pensijų didėjimo tikėtis neverta“ – nepulsime čia muštis krūtinių, kalbėsime faktais - nuo liepos 1 dienos ketinama didinti Valstybinio socialinio draudimo pensijas, net ir esant sudėtingai finansinei situacijai dėl geopolitinės padėties, Krašto apsaugos resursų poreikio. Priminsiu, kad įsibėgėjo konservatorių atimtų pensijų grąžinimo procesas. Bus atiduodamos skolos dirbusiems pensininkams. Vyriausybėje rengiamas įstatymų paketas, numatantis pensijų indeksavimą. Tai leistų didinti pensijas atsižvelgiant į šalies ekonomikos augimą, infliaciją ir kitus ekonominius rodiklius, o ne priklausomai nuo konkrečios politinės jėgos valios.

Išlyginę skolų duobes ir apsvarstę socialinio modelio variantus trišalėje taryboje priimsime sprendimus, kurie atitiktų socialinio teisingumo principus. Beje, socialinė sritis tikrai nepalikta ir neužmiršta. 

Todėl ir nesuprantu konservatorių išsišokimų ir priekaištų dėl dar nepatvirtinto socialinio modelio. Galbūt jų manymu – daug skolintis ir tokiu būdu apiplėšiant jaunas šeimas ir tuos pačius pensininkus – tai ir yra socialinė politika?