Tai nestebina – pokario pasipriešinimo karo branduolį sudarė būtent ūkininkų vaikai, partizanais tapo dauguma kaimo vaikinų, išlaikę pasipriešinimą okupantams neįtikėtinai ilgai, daugiau kaip dešimtmetį. Šiai kovai su pavergėjais gyvybingumo taip pat teikė Lietuvos kaimas: rėmė maistu, prieglobsčiu sodybose, nors rizikavo savo laisve ir gyvybe.

Šiandien jaunųjų ūkininkų pasiryžimas ginti Tėvynę suprantamas – vėl grėsmę mums, o ir visai Europai kelia Rusija, ne tik kariaujanti prieš nepriklausomą Ukrainą, bet ir grasinanti Baltijos valstybėms. Laimei, kaimo jaunimas pasirengęs tarnybai kariuomenėje geriau negu kiti bendraamžiai. Nuo 14 metų dažnas vaikinas (o ir mergaitės ne išimtis) sėda už modernaus traktoriaus vairo, valdomo nebe „lazdomis“, o kompiuteriu. Tai leidžia įstatymai – ūkininkų vaikams arti ir dirbti kitus darbus su technika savo laukuose (apie kompiuterinius įgūdžius ar moderniąsias technologijas nėra ką ir kalbėti, jos užvaldę visą šiuolaikinę kartą). 

Kur dar rasime taip gerai karo tarnybai pasiruošusio jaunimo? Sulaukę šaukiamojo amžiaus daugelis jaunųjų ūkininkų jau turi ne tik teisę, bet ir įgūdžių valdyti modernią techniką, jų nereikės daug ko ir mokyti, nes pamokos išeitos praktikoje, ūkio kasdienybėje. O tie, kurie vairuotojo teisių dar neturi, tarnaudami kariuomenėje kaip šauktiniai, lengviau galėtų jas įsigyti ir pasisemti patirties.
Deja, jauniesiems ūkininkams atsirado didelių trukdžių, susijusių su Kaimo plėtros programų vykdymu. 

Šių metų kovo 24 d. įsakymu žemės ūkio ministrė patvirtino 2014-2020 m. Lietuvos kaimo plėtros programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ taisykles, kuriose nėra numatyta jokių lengvatų jauniesiems ūkininkams, kurie ar privalomąja tvarka, ar savanoriškai norės dalyvauti karo prievolės mokymuose. Taisyklėse numatytos sąlygos, kurių neįvykdžius jiems gresia griežtos sankcijos – iki visiško gautos paramos sugrąžinimo.

Ūkininkai, dalyvaujantys šiose programose ir pasirašę sutartis su Nacionaline mokėjimo agentūra, prisiima įsipareigojimus tam tikrą laikotarpį laikytis verslo plane numatytų rodiklių ir nekeisti projekto įgyvendinimo sąlygų. Daugelis jų dalyvaudami programose yra paėmę bankų paskolas, ir kad galėtų jas grąžinti turi gauti stabilias pajamas. Taigi pašaukti ar norintys kariniuose mokymuose dalyvauti jaunuoliai gali patirti didelę žalą tiek savo ūkiuose, tiek uždelsę paskolų grąžinimą.

Pavyzdžiui, visa parama turi būti sugrąžinta, jeigu verslo planas nepradedamas vykdyti per 9 mėnesius; jei paramos gavėjo ūkio ekonominio dydžio potencialas, išreikštas standartine produkcija, yra mažesnis kaip 8000 eurų per metus; jei verslo planas nepradedamas įgyvendinti per 9 mėnesius nuo sprendimo suteikti paramą priėmimo; jei suplanuoti rodikliai nėra pasiekti. Jei pareiškėjas per 18 mėnesių netapo aktyviu ūkininku, parama ar jos dalis susigrąžinama pagal sankcijos metodikoje nustatytus dydžius.

Kas panorės rizikuoti savo šeimos ir ūkio gerove, žinodamas, kad tokių paramos gavimo kriterijų gali ir neatlaikyti? Vadinasi, stabdome jaunųjų ūkininkų įsikūrimą, kaimo atjaunėjimą, statome dirbtines užtvaras tiems, kas savo noru ar pagal įstatymą išeina į kariuomenę.

Dar kartą pažvelkite, kada ministrė Virginija Baltraitienė patvirtino minėtąsias taisykles – kovo 24 d. Seimas Karo prievolės įstatymo pataisas priėmė kovo 19 d. Per tris darbo dienas gal ir nespėta pamąstyti, kaip susiklostys paramos gavimo keliai, jei jaunasis ūkininkas išeis į kariuomenę, tačiau šiandien jau balandžio vidurys...

Šiemet privalomąją pradinę karo tarnybą atliks 3000-3500 karių. Visi jie yra ir mūsų valstybės pasididžiavimas, ir Lietuvos ūkio ateitis. Deja, Žemės ūkio ministerijoje jie traktuojami tik kaip verslo subjektai, tarsi nesuvokiant, koks potencialas slypi mūsų kaimo jaunime, pasiruošusiame apginti savo kraštą, mus visus, jei to prireiks.

Vienintelė padori išeitis iš šios dviprasmės situacijos – pakeisti paramos jaunųjų ūkininkų įsikūrimui taisykles numatant lengvatas tiems, kas atlieka kario pareigą. Ir padaryti tai kuo skubiau, nes pavasarinis šaukimas jau čia pat.